Hopp til innhold

Virus og aksjonist til bry

Både viruset IHNv og lakseaktivisten Don Staniford gir lakseoppdrettsgiganten Cermaq ekstra arbeid.

Don Staniford og lakseoppdrett, Canada

Lakseaktivisten Don Staniford er blitt mer enn en «håndfull» for Cermaq.

Foto: Fotomonstasje: Dan Robert Larsen / NRK

Det tredje oppdrettsanlegget i British Columbia tilhørende det norske oppdrettssselskapet Mainstream Canada, som er en del av det statseide norske oppdrettsselskapet Cermaq, ble nylig satt i karantene på grunn av utbrudd av dødelig virus.

Til avisa Vancouver Sun opplyser selskapet at fisken har testet positivt for viruset infectious hermatopoietic necrosis eller IHNv i selskapets anlegg i Bawden Point i nærheten av Herbert Inlet, nord for byen Tofino.

Viruset er harmløst for mennesker, men dødbringende for fisk. Den angriper nyrene og milten hos den atlantiske oppdrettslaksen i anleggene.Dette fører til at kjøttet starter å råtne og indre organer skades.

Mainstream har 27 anlegg i British Columbia, inkludert 14 anlegg i Tofino-området.

500.000 fisk måtte slaktes

Oppdrettsselskapet Cermaq sendte i midten av mai ut en melding om at anlegget Dixon Bay i Canada var blitt smittet av viruset IHNv.

Tore Valderhaug

Finansdirektør i Cermaq Tore Valderhaug.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Selv om konklusjonen fra myndighetene sine tester ikke er klare ennå har Cermaq valgt å destruere all fisken i anlegget da de mener det er den beste og riktige løsningen gitt sykdomsutbruddet.

– Vi handlet uavhengig av konklusjonen til myndighetene for å redusere risikoen for videre smitte og har tatt opp og slaktet all fisken i Dixon Bay, sier finansdirektør i Cermaq Tore Valderhaug til StockLink iMarkedet .

Anlegget hadde omlag 500.000 fisk og Valderhaug understreker at de finansielle konsekvensene ennå ikke er avklart, men at det pr i dag ikke vurderes at tapene blir større enn 20-25 millioner kroner.

Den endelige regningen avhenger av om det er myndighetene, forsikringsselskaper eller selskapet som må betale - eller en kombinasjon.

Cermaq i krise

Virusutbruddene skader verdien av Cermaq-aksjene.

Foto: Skjermdump / The Economist

Nå tester Cermaq alle de andre anleggene sine også, men sier det ikke er noe som tyder på smitte.

– Nå som all fisk er destruert vil anlegget ligge brakk en lengre periode. Samtidig tester vi alle de andre anleggene våre. Vi starter med de nærmeste, men har ikke sett noen økt dødlighet på noen av de andre anleggene, forteller Valderhaug.

Viruset kommer fra villfisk og smitter til fisk som ikke er vant til dette viruset, som atlantisk laks. Sild og det meste av laksen fra stillehavet lever uten problemer med viruset.

Brysom lakseaktivist

Britiske Don Staniford er ikke laksenæringens beste venn. Over en lengre periode har han stått bak negative kampanjer om laksenæringen med beskyldninger om at «laks dreper».

Staniford har tatt i bruk en rekke virkemidler og det gikk til slutt så langt at Cermaq gikk retten og saksøkte han for injurier. Rettsaken er fortsatt under behandling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kampanje mot lakseoppdrett og Don Staniford

I en kampanje mot lakseoppdrett sammenligner Don Staniford næringen med tobakksindustrien.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi er positive til alle som har saklige meninger om vår næring, men vi opplever at Don Staniford ikke representer den kategorien, sier Valderhaug til StockLink iMarkedet.

Don Staniford mener at hele rettssaken med Cermaq er en sak om ytringsfriheten. Han mener at selskapet og den norske stat som eier prøver å bruke pengemakt for å få han til å tie om kritikkverdige forhold i lakseindustrien.

Staniford har sendt mail til alt fra Næringsdepartementet, Slottet og Oslo Børs.

Oslo Børs sier at de vurderer dette på lik linje som alle andre henvendelser de mottar, men at de her ikke kan se at Cermaq ikke har overholdt sin informasjonsplikt.

Don Staniford

Lakseaktivisten Don Staniford.

Foto: Kampanjebilde / Global Alliance Against Industrial Aquaculture

Onsdag 29. februar i år ble Don Staniford deportert fra Canada på grunn av manglende visum. Han får ikke komme tilbake til Canada før i mars 2013. Staniford etter deportasjonen hatt Norge som base for sin virksomhet.

– Jeg ikke bare forlater Canada, men jeg flytter inn «i magen på Udyret i Norge», der jeg har fått jobb hos «The Green Warriors of Norway». Jeg skal bo på skipet «Eco Queen» i Bergen. Derfor kan man trygt si at det statseide selskapet Cermaq virkelig har skutt seg selv i foten; ved å gå til rettssak mot meg har de fått internasjonal oppmerksomhet om lakseoppdrettsindustrien, uttaler Staniford i en video som er lagt ut på YouTube.

Lakseaktivisten lover i videoen at han vil fortsette sin virksomhet, men at denne gangen kommer han til å befinne seg mye nærmere selve ondet. Nemlig i Norge.


Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK