Hopp til innhold

Samlet inn 200.000 kroner i støtte

Lakseaktivisten Don Staniford er nå inne i den andre uka i rettssaken mot den norske oppdrettsgiganten Cermaq.

Lakseaktivister i Vancouver, Canada

Støttespillerne til Don Staniford er både urfolk, vanlige canadiere og miljøaktivister.

Foto: Don Staniford / Privat

– I innsamlingsaksjonen til støtte for rettssaken min har vi nettopp passert den magiske 20.000 dollar (120.000 NOK) grensa. I tillegg har vi støtten på 10.000 dollar (60.000 NOK) fra norske oppdrettsmotstandere, opplyser Don Staniford i en e-post til NRK.

Don Staniford

Don Staniford lar seg ikke stoppe.

Foto: Don Staniford / Privat

Støttespillernes mål er å samle inn nærmere 50.000 dollar til rettssaken mot oppdrettsselskapet med den norske stat som største eier.

Mainstream Canada er Cermaqs datterselskap i Canada. De hevder Staniford har publisert ærekrenkende og feilaktige uttalelser om selskapet med titler som «The Salmon Farming Kills Campaign», «Silent Spring of the Sea» og «Smoke on the Water, Cancer on the coast».

For denne ærekrenkelsen krever Mainstream 100.000 dollar i erstatning og 25.000 dollar i oppreisning. I tillegg vil advokatene prøve å få idømt Staniford et permanent pålegg mot å skrive, trykke eller uttale seg ærekrenkende mot Mainstream.

– Kommer til Norge hvis jeg taper

Don Staniford sier i e-posten til NRK at han har planene klare hvis han, mot all formodning, skulle tape rettssaken mot Cermaq. Rettssaken i BC Supreme Court i Vancouver startet 16. januar og det er satt av 20 dager til rettsforhandlingene.

– Jeg kommer etter all sannsynlighet til å besøke Norge hvis jeg skulle bli utvist fra Canada, opplyser Staniford til NRK.

Lakseaktivisten oppvokst i Storbritannia mener at det denne rettssaken egentlig dreier seg om er ytringsfrihet. Det er da også oppsiktsvekkende at Mainsteam Canada krever at Staniford idømmes et forbud mot å ytre seg ærekrenkende.

Stanifords forsvarer David Sutherland mener rettssaken er prinsipielt veldig interessant.

– Retten må til syvende og sist avgjøre hvilke av slagordene som er akseptable og hvilke som ikke er det. Vi håper alle er det, men det må retten avgjøre. Du og jeg har et svært tungt ansvar for å forsikre oss om at vi ikke skaper en presedens som forhindrer uttalelser om denne saken, sier Sutherland til TV 2 .

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kampanje mot norsk lakseoppdrett

Det er slike sigarettspakkelignende bilder med «helse-advarsler» Cermaq reagerer mot.

Foto: Kampanjebilde / Global Alliance Against Industrial Aquaculture

Cermaqs advokat David Wother mener at rettssaken absolutt ikke dreier seg om ytringsfrihet, men om spredning av feilaktige opplysninger i det offentlige rom.

– Mainstream saksøker vedkommende på grunn av feilaktige påstander om fiskeoppdrett. Han antyder at man får helseproblemer av oppdrettsfisk. Og han trekker paralleller til tobakksindustrien. Mainstream sier at det ikke stemmer, forklarer David Wotherspoon.

Urfolk for og mot lakseoppdrett

Det er norske oppdrettsselskaper som dominerer i British Columbia. De fleste oppdrettsanleggene ligger i farvannene rundt Vancouver Island, som er like stort som totredeler av Finnmark fylke.

Chief Bob Chamberlin

Chief Bob Chamberlin i UBCIC.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De norske oppdrettsselskapene Marine Harvest, Cermaq (Mainstream Canada) og Grieg Seafood eier rundt 92 prosent av de godt over 100 anleggene i området.

Urfolkene i området, som kaller seg for First Nations, er delt i synet på lakseoppdrett. Paraplyorganisasjonen for urfolksledere i provinsen, Union of British Columbia Indian Chiefs (UBCIC) (ekstern lenke), har engasjert seg i kampen for å stoppe lakseoppdrett i åpne anlegg. De krever at anleggene skal vekk og at oppdrett i stedet skal drives i lukkede anlegg.

Men ikke alle høvdingene i British Columbia er i mot norsk lakseoppdrett på sine tradisjonelle områder. Chief Tom Nelson i Quatsino First Nation på Vancouver Island og Chief Richard i Aboriginal Aquaculture Association (ekstern lenke) snakker gjerne varmt for norsk lakseoppdrett.

Chief Tom Nelson og Chief Richard

Chief Tom Nelson i Quatsino First Nation og Chief Richard i Aboriginal Aquaculture Association støtter norsk lakseoppdrett i Canada.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– For de fattige, for mitt folk betyr oppdrett av atlantisk laks muligheten til å få seg en jobb. Derfor synes jeg det er viktig at vi har denne muligheten til å holde folk utenfor arbeidsledighetskøen, sa Chief Tom Nelson til NRK for to år siden .

Begge er enige om at at Bob Chamberlin, leder for stammerådet Musgamagw Tsawataineuk, eller andre oppdrettsmotstandere ikke representerer deres syn på saka. Heller tvert i mot.

Korte nyheter

  • Skånland: Mulig smitteutbrudd på sykehjem

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Avisen har forsøkt å få en kommentar fra sykehjemmet, men verken de eller kommuneoverlege Marie Helene Jørgensen, i Tjeldsund kommune ønsker ikke å kommentere saken.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.