Vil redde nedlagt ungdomstrinn - tilbyr penger til rektorlønn

Næringslivet på Storjord i Tysfjord risikerer å miste flere ansatte på grunn av midlertidig ungdomsskolenedleggelse. Nå ønsker de å bidra økonomisk for å løse situasjonen.

Øyvind Johansen

Øyvind Johansen sitter som styreleder i Taste of North AS og driver sitt eget firma Øyvind Johansen Maskin AS. I tillegg lokalpolitiker for Senterpartiet.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Vi står i fare for å miste nøkkelpersoner i bedriftene våre. Totalt med familie er det seks personer som da vil forlate Tysfjord, hevder næringslivsaktør Øyvind Johansen.

Først førte lærermangel til at Tysfjord kommune ville legge ned ungdomstrinnet ved skolen på Storjord, men da en kvalifisert lærer dukket opp, takket kommunen nei. De mente vedkommende krevde for høy lønn.

Nå vil næringslivet betale mellomlegget.

– Det er så viktig for oss å beholde ansatte i bedriftene våre, at hvis det er de pengene det er snakk om, skal vi ta ansvaret for merkostnaden, sier Johansen, som også er far til en av de berørte ungdomsskoleelevene.

Leif Harald Olsen og elever

Elevene i streik, Vanessa (fra venstre), Ida, Lasse, Tobias og Kristian, undervises inntil videre av pensjonert lærer, Leif Harald Olsen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Tar regningen

Han sitter som styreleder i Taste of North AS ,og eier også bedriften Øyvind Johansen Maskin AS.

– Vi har hatt dette opp i styret til de to hjørnesteinsbedriftene i dag. Vi tar regningen i sin helhet. For oss er det langt dyrere å rekruttere nye ansatte enn å betale mellomlegget for å berge ungdomstrinnet, sier han.

Etter det NRK kjenner til skal det være snakk om 40.000 kroner som skilte det læreren ba om og det kommunen var innstilt på å gi i lønn. Dermed ble ungdomstrinnet lagt ned for dette skoleåret.

– Mister flere ansatte

Årsaken til at bedriftene ønsker å gjøre dette er at flere ansatte vurderer å flytte.

– Bare på Taste of North AS er det snakk om tre ansatte som forsvinner. Og for Øyvind Johansen Maskin AS blir det vanskelig å få kabalen til å gå opp siden det er småbarnsforeldre som er ansatt, sier Øyvind Johansen.

– Det er fælt å miste sambygdinger, men det som er ille er at dette er personer som vi har veldig bruk for, sier Johansen.

– Ukjent for meg

Tor Asgeir Johansen

Ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap) kjenner ikke til tilbudet fra næringslivet.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen (Ap), kjenner foreløpig ikke til tilbudet fra næringslivet.

– Det du tar opp nå er ukjent for meg. Men det må gjøres en faglig vurdering på det, at skolen driftes på en god måte med et godt tilbud til elevene, sier Johansen.

– Jeg har ikke noe mer å si til det, legger han til.

– Vi sitter og vurderer

– Finnes det en løsning der ungdomstrinnet vil fortsette å holde til på Storjord?

– Det tør jeg ikke å svare på akkurat i dag. Vi sitter enda og vurderer, for det opptar oss hele tiden nå å få dette på plass.

– Hvilke skritt tar kommunen nå videre for å få en avklaring?

– Vi sitter og vurderer det nå, vi kommer tilbake til dette om en dag eller to med et utspill på hvordan vi skal håndtere det, avslutter ordføreren.