Grunnskoleelever må pendle 40 minutter

Storjord oppvekstsenter klarte ikke å få tak i kvalifiserte lærere, derfor må grunnskoleelever pendle til en annen skole hver dag.

Kan Storjord oppvekstsenter i Tysfjord ofres for å bedre en mager kommuneøkonomi?

Storjord oppvekstsenter i Tysfjord har ikke klart å finne kvalifiserte lærere, derfor må ungene pendle opptil en time hver dag, til en annen skole.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Over tid har vi prøvd å rekruttere lærere som er kvalifiserte til å undervise. Vi har hatt flere utlysninger, sier oppvekst- og utdanningssjef Gunnar Solstrøm til NRK.

Skolen kalte inn to aktuelle kandidater til intervjuet, men begge trakk søknaden.

– På mandag stod vi uten kvalifiserte lærere, bortsett fra at vi hadde rektoren på plass, fortsetter Solstrøm.

Mandag besluttet Storjord Oppvekstsenter derfor at de 18 elevene må pendle til Drag skole, fra og med skolestart 22. august og ut skoleåret.

Solstrøm sier at de informerte foreldrene til elevene om situasjonen, og at de ikke så muligheten til å ha åpen skole for neste skoleår.

Oppvekstsjef Gunnar Solstrøm sier lite kan gjøres fra skolens side for å spare penger.

Oppvekst- og utdanningssjef Gunnar Solstrøm sier de har gjort alt for å tak i kvalifiserte lærere til Storjord, uten å lykkes.

Foto: Sander Andersen / NRK

Prøver å få lærere til neste skoleår

– Til neste skoleår vil vi igjen prøve å få tak i kvalifiserte lærere, slik at vi kan holde skolen åpen. Det er veldig vanskelig å få tak i lærere til distriktet, vi sliter med å få tak i lærere til kommunen. Vi har også hatt mange utlysninger ved Kjøpsvik skole. Vi vet ikke grunnen til dette, det kan vi bare spekulere i. Vi bor jo på en liten plass, det kan jo kanskje være en av grunnene, sier Solstrøm.

Slitsomt for barna å pendle

Jøran Mathisen er forelder til fire barn som er elever ved Storjord oppvekstsenter. Han sier det blir tungt å pendle, ettersom de har to barn med særskilte behov. For dem blir det langt å pendle.

– Vi har ikke fått så mye informasjon om pendlingen, fordi dette ble avgjort på mandag. Det er veldig synd at de ikke har fått tak i lærer, sier han.

Jøran Mathisen

Jøran Mathisen er forelder til fire barn som er elever ved Storjord oppvekstsenter. Han mener det blir tungt for å ungene å pendle.

Foto: Privat

– Jeg kan ikke si at jeg er skuffet over skolesystemet, men skolen kunne ha kanskje lagt i mer for å få tak i en lærer, slik at de minste barna kunne blitt på Storjord oppvekstsenter. Men de har vel prøvd å gjøre alt for å få tak i kvalifiserte lærere, sier han.

Mathisen bekymrer seg for at elevene må over to fjelloverganger under bussturen. Der står det ofte tunge vogntog fast, noe som fører til at bussen må vente.

– Barna kan komme til å ha en lang skoledag.

–​ Hvis det fortsetter med at kommunen ikke klarer å ansette lærere i fremtiden, hva skjer da?

– Vi har ikke tenkt så langt frem, vi hadde faktisk regnet med at skolen skulle bestå. Vi flyttet hit for et år siden, fra en større skole til Storjord skole på grunn av at et av barna har AD/HD. Vi ser at barnet er blitt roligere etter flytting fra Drag skole, avslutter Mathisen.