Disse fem elevene er i streik

Først førte lærermangel til at politikerne ville legge ned ungdomstrinnet ved skolen på Storjord. Men da en kvalifisert lærer dukket opp, takket kommunen nei fordi de mente vedkommende krevde for høy lønn. Nå holdes fem av elevene hjemme fra den nye skolen i protest mot nedleggelsen.

Streiker mot skolenedleggelse i Tysfjord

STREIKER: Fem av ungdomsskoleelevene på Storjord i Tysfjord nekter å starte på sin nye skole i nabobygda. Fra venstre: Ida, Vanessa, Kristian, Tobias og Lasse.

Foto: Privat

I lang tid har Tysfjord kommune slitt med å rekruttere kvalifiserte lærere til Storjord Oppvekstsenter. Få uker før skolestart ble det derfor vedtatt å legge ned både barne- og ungdomsskolen på grunn av lærermangel.

– Frykter ansettelsen kan virke lønnsdrivende

Etter intens innsats fra lokalsamfunnet lyktes det derimot å sikre videre drift ved barneskolen. Verre var det med ungdomsskoletrinnet. For selv om en lærer tilbød seg å undervise de 5 ungdomsskoleelevene, takket kommunen nei. Årsaken er at kommunen frykter ansettelsen vil virke lønnsdrivende for resten av lærerne.

Ordfører Tor Asgeir Johansen

Ordfører Tor Asgeir Johansen, sier de har forsøkt å få til et undervisningsopplegg til ungdomsskoleelevene på Storjord, men at de ikke har lyktes.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Jeg vil ikke gå i detalj, men det jeg kan si er at det var premisser ved en arbeidskontrakt vi ikke hadde mulighet til å godta. Hadde vi gjort det kunne det fått konsekvenser for lønnsnivået i hele kommunen, sier ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen.

– Dere frykter altså at ansettelsen kunne virke lønnsdrivende?

– Det kunne den fort ha gjort, ja.

Holder ungdomsskoleelevene hjemme i protest

Etter det NRK kjenner til skal det være snakk om 40.000 kroner som skilte det læreren ba om og det kommunen var klar for å gi. Nå må derfor ungdomsskoleelevene reise fem mil hver vei for å gå på skole.

Det er det derimot ikke alle som godtar. Den siste uka har nemlig foreldrene til fem av de 18 skoleelevene streiket ved å holde elevene hjemme.

Senterpartiets Øyvind Johansen er glad, men ikke helt fornøyd med resultatet etter meningsmålingen.

Øyvind Johansen holder sin sønn hjemme fra skolen i protest mot nedleggelsen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Faren til en av dem, Øyvind Johansen, sier han ikke kan forstå hvorfor det ikke skal være mulig å opprettholde skoletilbudet på Storjord.

– Når man begynner å plukke fra hverandre en skole, gjør det at bygda mister gnisten. Jeg håper derfor at kommunen kommer til vett og at det blir en løsning på dette, sier Johansen.

– Hvorfor er dere så kritiske til at elevene busses til Drag?

– Reisen på fem mil overlever de nok, men jeg skjønner bare ikke vitsen. Vi har en skole her og en høyt kvalifisert lærer som tilbyr seg å undervise elevene.

Når man begynner å plukke fra hverandre en skole, gjør det at bygda mister gnisten.

Far til en av elevene
Storjord Montessoriskole godkjent av Utdanningsdirektoratet

Ungdomsskoleelevene ved Storjord oppvekstsenter må nå busses til nabobygda for å gå på skole, etter at kommuneledelsen ikke ville imøtegå lønnskravet til læreren som gjerne ville hindre nedleggelse.

Foto: Sander Andersen / NRK

Pensjonister vil undervise streikende elever

Han sier de i bygda har pensjonerte lærere som har sagt seg villige til å undervise de streikende elevene så lenge konflikten pågår.

– Men jeg håper ikke dette blir langvarig. Jeg synes dette er trist, både for lokalsamfunnet, elevene og den politiske ledelsen. Dette er helt unødvendig.

Onsdag skal formannskapsmøtet i Tysfjord orienteres om den pågående skolekonflikten.

– Jeg har alltid håp om at vi skal komme til en løsning, men dette handler ikke bare om penger. Det er en helhetlig avgjørelse, sier ordføreren.