Hopp til innhold

Fem elever i streik: – Dette kan bli langvarig

I Storjord i Tysfjord holdes fem elever hjemme i protest mot nedleggelsen av ungdomsskoletrinnet ved skolen i bygda. Nå blir de undervist av pensjonerte lærere.

Streiker mot skolenedleggelse i Tysfjord

STREIKER: Fem av ungdomsskoleelevene på Storjord i Tysfjord nekter å starte på sin nye skole i nabobygda. Fra venstre: Ida, Vanessa, Kristian, Tobias og Lasse.

Foto: Privat

– Situasjonen er fastlåst. Kommunen tror kanskje at dette er noe som vil gå over med det første, men der tar de feil. Vi belager oss derfor på at skolestreiken kan bli langvarig, sier Øyvind Johansen til Avisa Nordland.

Han er leder for kommunedelsutvalget for Storjord og omegn og far til en av de fem streikende elevene i nordlandskommunen.

Senterpartiets Øyvind Johansen er glad, men ikke helt fornøyd med resultatet etter meningsmålingen.

Øyvind Johansen holder sin sønn hjemme fra skolen i protest mot nedleggelsen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Onsdag var det formannskapsmøte i kommunen, uten at det førte til noen løsning på saken.

Holder elevene hjemme i protest

I lang tid har Tysfjord kommune slitt med å rekruttere kvalifiserte lærere til Storjord Oppvekstsenter. Få uker før skolestart ble det derfor vedtatt å legge ned både barne- og ungdomsskolen på grunn av lærermangel.

Etter intens innsats fra lokalsamfunnet lyktes det derimot å sikre videre drift ved barneskolen. Verre var det med ungdomsskoletrinnet. For selv om en lærer tilbød seg å undervise de fem ungdomsskoleelevene, takket kommunen nei. Årsaken er at kommunen frykter ansettelsen vil virke lønnsdrivende for resten av lærerne.

– Jeg vil ikke gå i detalj, men det jeg kan si er at det var premisser ved en arbeidskontrakt vi ikke hadde mulighet til å godta. Hadde vi gjort det kunne det fått konsekvenser for lønnsnivået i hele kommunen, sier ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen til NRK.

Må reise fem mil hver vei

Nå må derfor ungdomsskoleelevene reise fem mil hver vei for å gå på skole i Drag.

Det er det derimot ikke alle som godtar. Helt siden skolestart har nemlig foreldrene til de fem ungdomsskoleelevene valgt å holde dem hjemme.

Øyvind Johansen sier han ikke kan forstå hvorfor det ikke skal være mulig å opprettholde skoletilbudet på Storjord.

– Når man begynner å plukke fra hverandre en skole, gjør det at bygda mister gnisten. Jeg håper derfor at kommunen kommer til vett og at det blir en løsning på dette, sier Johansen til NRK.

– Hvorfor er dere så kritiske til at elevene busses til Drag?

– Reisen på fem mil overlever de nok, men jeg skjønner bare ikke vitsen. Vi har en skole her og en høyt kvalifisert lærer som tilbyr seg å undervise elevene.

Pensjonister vil undervise streikende elever

Ifølge Johansen har kommunen sendt en e-post hvor de skriver at gjør sitt beste for å finne gode, forsvarlige løsninger. Kommunen presiserer samtidig at de har tilsynsmyndighet og må få tilbakemelding på hvordan hjemmeundervisningen er lagt opp.

Inntil saken eventuelt skulle få en løsning skal elevene Storjord få undervisning av pensjonerte lærere som har sagt seg villige til å undervise de streikende elevene så lenge konflikten pågår.

Storjord Montessoriskole godkjent av Utdanningsdirektoratet

Ungdomsskoleelevene ved Storjord oppvekstsenter må nå busses til nabobygda for å gå på skole, etter at kommuneledelsen ikke ville imøtegå lønnskravet til læreren som gjerne ville hindre nedleggelse.

Foto: Sander Andersen / NRK