Hopp til innhold

– Nå kan vi senke skuldrene litt

– Ingen ting er bedre enn at vi får privat skole på Storjorda. Nå slipper vi å ha det hengende over oss hvert eneste år at kommunen skal legge ned skolen vår.

Storjord skole

I løpet av året vil Utdanningsdirektoratet endelig ta en avgjørelse om det blir undervisning med montessoripedagogikk ved Storjord oppvekstsenter i Tysfjord.

Foto: Simon Piera Paulsen

Uttalelsen kommer fra tobarnsmor Kristin Kristiansen etter at kommunestyret i Tysfjord i dag enstemmig vedtok å anbefale overfor Utdanningsdirektoratet at det etableres montessoriskole på Storjord i Tysfjord.

– Det er lagt ned mye energi på det, og vi er nødt til å se positivt på det, og tror at direktoratet nå godkjenner dette, uttaler en glad Kristiansen.

Kristin Kristiansen mener kommunen vil prøve å legge ned skolen uten et politisk vedtak.

Kristin Kristiansen kan nå senke skuldrene noe for dagens vedtak i kommunestyret i Tysfjord.

Foto: PRIVAT

Lang kamp

Storjordsamfunnet har kjempet lenge for å beholde skolen i bygda.

I fjor vedtok kommunestyret å flytte ungdomsskoleelevene til Drag skole. Det vedtaket gikk ikke upåaktet hen.

Les mere om det her: Grunnskoleelever må pendle 40 minutter

Foreldrene tok barna ut av skolen, og ga dem privat undervisning inntil ti av kommunestyrets medlemmer tok saken i egne hender, og beordret elevene tilbake til skolebenken uten noe formelt vedtak.

I oktober fikk imidlertid denne beordringen et lovlig vedtak i kommunestyret.

Les mer om det her: Skolestriden: – Håper at strek er satt

Respekt

Innstillinga fra administrasjonen til dagens kommunestyre var negativ til etableringen av en privat skole. Dagens debatt i kommunestyret var lenge preget av usikkerhet omkring økonomien for kommunens del dersom denne etableringen blir et faktum.

– Jeg har stor respekt for Storjord-samfunnets kamp. Som ansvarlig kommunestyrerepresentant vil jeg ikke være med på å ødelegge Storjord-samfunnet, sa kommunestyrerepresentant Johan Daniel Hætta (Ap) i dagens debatt.

Johan Daniel Hætta

Johan Daniel Hætta (Ap) var i dag positiv til å gi sin stemme til Storjordsamfunnet.

Foto: Sander Andersen / NRK

Hætta var én av dem som i fjor gikk inn for å pendle ungdomsskoleelevene 40 kilometer. I dag hadde han en annen oppfatning av skolesituasjonen på Storjord.

Enda mye arbeid

Leder i Storjord Montessoriforening Leif Harald Olsen er glad for at det ble et enstemmig vedtak.

– Med et enstemmig vedtak venter vi bare på at søknaden blir godkjent fra Utdanningsdirektoratet. Vi er veldig glad for vedtaket i dag.

Olsen er noe usikker på hva kommunen gjør i henhold til det å beholde den kommunale skolen enda ett år, inntil en eventuell godkjenning av en montessoriskole fra Utdanningsdirektoratets side.

Leif Harald Olsen foran tavla på skolen

Leder i Storjord montessoriforening Leif Harald Olsen er kommet et hakk videre i etableringen av en privat skole.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Vi er jo også avhengige av at de som skal starte på utdanning innen montessoripedagogikk i juli må ha en skole å være på. Vi har lærere som er klare til å starte på den utdanningen for å være klar til neste skoleår.

Dersom planene godkjennes, vil det trolig bli montessoriskole på Storjord fra høsten 2018.

Les også: Alvorlige mangler ved undervisninga - NRK Nordland - Lokale nyheter, TV og radio

Korte nyheter

 • Vilma navdá Sámi sáhttit vuoitit MM:a

  FA Sámi čiekči Wilma Ritzén navdá joavkkus stuorra vejolašvuođaid vuoitit historjjálaš Máilmmemeašttir čiekčamiid. – Šaddá hirbmat suohtas ja stuorra vásáhus johtit dáiguin nieiddaiguin Indiai čiekčat MM:s. Jáhkán mis leat stuorra vejolašvuođat vuoitit dáid gilvvuid. Mis lea hirbmat buorre joavku. Mis leat muhtin veahá boarreaset čiekčit geain lea hárjáneahpmi ja nuorra čiekčit geain lea energiija, dadjá Ritzén SR Sápmi neahttasiidui. Conifa lágida vuosttaš geardde historjjás MM čiekčamiid nissoniidda. Čiekčamat leat Indias suoidnemánus 1. gitta 6. beaivái.

  Wilma Ritzén
  Foto: Privat
 • Presenterer forslag til ny minerallov i morgen

  Minerallovutvalget leverer sin utredning til næringsministeren i form av NOU 2022:8 “Ny minerallov” i morgen fredag kl 11:00.

  – Jeg gleder meg til å sette meg inn i det viktige arbeidet som er gjort med å utrede hvilken retning vi bør ha for utviklingen av mineralloven. Mineralloven er den viktigste rammebetingelsen for mineralvirksomhet i Norge. Når regjeringen senere i år skal legge frem en mineralstrategi, vil denne NOU-en være et viktig grunnlag for arbeidet. Regjeringen har som mål at Norge skal ha en lønnsom, bærekraftig og fremtidsrettet mineralnæring, skriver næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

  Minerallovutvalget ble oppnevnt i 2020, etter en evaluering av mineralloven hvor det ble anbefalt at det ble vurdert flere endringer. Utvalget har hatt som utgangspunkt at mineralloven skal legge til rette for en ny mineralvirksomhet gjennom effektive tillatelsesprosesser og samtidig forebygge og redusere konflikter knyttet til blant annet naturavtrykk, disponering av overskuddsmasser fra mineraluttak og forholdet til samiske interesser og særlig reindriften.

 • Siida museai eurohpálaš bálkkašupmi

  Eurohpá komišuvdna ja kulturárbeorganisašuvdna Europa Nostra bálkkašit Sámemusea Siidda ja Suoma álbmotmusea jagi 2021 kulturárbbi máhcaheamis nappo repatriašuvnnas. Museat ožžo bálkkašumi Citizen Engagement & Awareness Rising-luohkás.

  Álbmotmusea máhcahii diibmá sámeservošii, Sámemusea Siidii, badjel 2 200 sámedávvira čoakkáldaga, čállá Yle Sápmi.

  Siida museum, Finland
  Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum