Høyre-politiker mener det er hårsårt å reagere på samespøk

Nå forlater tidligere leder for Finnmark Unge Høyre ungdomspartiet i protest.

Jacob Mæhle

Jacob Mæhle sitter i sentralstyret til Unge Høyres Landsforbud, og i kommunestyret i Bergen.

Foto: Privat

Et forslag om at samer skulle få særrettigheter til å drive bordell og kasino fikk stor oppslutning på Unge Høyres landsmøte, skrev NRK i går. Det ble foretatt en avstemning, hvor et stort mindretall stemte for.

– Forslaget var både nedverdigende og en dårlig spøk, sier tidligere leder av Finnmark Unge Høyre, Nils Kristian Winther.

Tobias Strandskog som fremmet forslaget sier til NRK at han bare ville være morsom.

Saken har skapt store diskusjoner på sosiale medier med hundrevis av kommentarer.

– Det er mangel på kunnskap om samisk kultur og levemåte. Jeg skal innrømme at jeg ble veldig provosert og ikke minst lei meg for at dette kom fra Unge Høyre, skrev Winther på Facebook i går kveld.

Høyre-politiker Jacob Mæhle parerer med at Winther er for hårsår.

– Spøken har ikke noe med samisk kultur å gjøre. Om noe, er den nedsettende mot amerikansk urbefolkning. Det blir for hårsårt å erklære seg provosert og såret av dette, skriver han på Facebook.

Nils Kristian Winther

Nils Kristian Winther er både tidligere sametingspolitiker og tidligere leder av Finnmark Unge Høyre.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Sjokkert

Denne kommentaren både sårer og skuffer Winther.

– Jeg ble sjokkert. Mæhle er en person som jeg har sett veldig opp til. Det kan ikke være slik at hver gang vi sier at noe ikke er greit, at vi da skal bli møtt med at vi er hårsåre og at dette er noe vi bare må tåle.

– Hvordan kan andre bestemme når jeg føler meg støtt og såret? Prøv å bytt ut ordet same med homofil. Reaksjonen hadde da blitt helt annerledes.

forlater han ungdomspartiet i protest, og melder seg inn i moderpartiet Høyre i stedet for.

– Når sentrale personer i ungdomspartiet går ut og sier at jeg bare er hårsår, at jeg prøver å hause opp saken, så har vi såpass store motsetninger, sier Winther.

Anerkjenne spøken

Jacob Mæhle er også ovenfor NRK tydelig på at det blir for hårsårt å reagere på dette tulleforslaget.

– Hvis man anerkjenner at det er en spøk, så burde man ta det med bedre humør enn det som Nils Kristian gjør. Han burde heller ha reagert, slik som andre politikere gjør når de hører en dårlig vits, ved å fnyse av det og si at det burde man ha holdt seg for god til.

Må samer tåle slike vitser?

– Samer bør ikke tåle slike vitser, men det offentlige romskiftet bør etter hvert heve terskelen for hva som er provokasjoner, svarer Mæhle.

Oppdatert 27. juni: NRK betegnet avstemningen som uhøytidelig, men det ble avholdt en ordniær avstemning.