Hopp til innhold

Færder Høyre vil kvitte seg med tre varslere – ulovlig, sier jusekspert

Færder Høyre vil kvitte seg med de tre varslerne ved å gjennomføre nyvalg til det mektige hovedutvalget for plan, teknikk og miljø. Det er enklere sagt enn gjort, mener jusekspert.

Gard Milton, Magda Flatmo og Anniken Rasch.

MELDTE SEG UT: Gard Milton, Magda Flatmo og Anniken Rasch har alle meldt seg ut av Høyre og har varslet om det de mener er uakseptabel adferd og hindring av demokratiske prosesser.

Foto: Privat

Dermed kan denne saken velte om på det politiske landskapet, og Høyre kan miste flertall i viktige saker om strandsonen, byggesak og stedsutviklingen på øya.

I går sprakk nyheten om at tre Høyre-politikere i Færder har meldt seg ut av lokalpartiet, og på vei ut døra kommer de med ramsalt kritikk av ledelsen med anklager om løgner, hersketeknikker og ukultur.

Høyres gruppeleder Gunstein Sundene

Gunstein Sundene svarer på vegne av Færder Høyre.

Foto: Helena Rønning / NRK

Etter at de tre Høyre-politikerne meldte seg ut, stiller de nå som uavhengige representanter i hovedutvalget. Det ønsker ledelsen i partiet å få slutt på.

Mandag kveld vedtok Færder Høyre at de ønsker nyvalg på disse tre plassene i Hovedutvalget for plan, teknikk og miljø.

– Det er om og gjøre at våre folk, i alle utvalg, kan samarbeide og at det fungerer godt. Når det ikke gjør det, ønsker vi omvalg, sier gruppeleder Gunstein Sundene i Færder Høyre til NRK.

Men det er ikke lov, ifølge Førsteamanuensis Roald Hopsnes ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB).

Må nedlegge utvalget

– I utgangspunktet kan man ikke gjennomføre et nyvalg av enkelte partiers medlemmer i et utvalg.

Roald Hopsnes. Førsteamanuensis ved
det juridiske fakultet i Bergen.

Roald Hopsnes

Foto: Privat

Kommuneloven sier at kommunestyret når som helst selv kan omorganisere eller nedlegge utvalg.

– Det man kan gjøre, hvis man får med seg flertallet i kommunestyret, er å nedlegge hele utvalget og deretter velge et nytt utvalg, sier Hopsnes.

Først da kan i tilfelle Færder Høyre ta inn nye medlemmer i utvalget.

De har bedt kommunedirektøren og kommuneadvokat utrede saken.

– Vi må lene oss på hva vår kommuneadvokat sier om dette, sier Sundene.

– Vi legger oss ikke opp i pågående saker, men hvis kommunestyret treffer et vedtak om nyvalg kan vi gå inn og vurdere lovlighetskontroll, sier fungerende direktør Lars Gustavsen i justis- og vergemålsavdeling hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Varsler: – Har fått mye støtte

Magda Flatmo er en av dem som har meldt seg ut av Høyre.

Flatmo har vært medlem av partiet i rundt 50 år og blant annet vært partisekretær i Asker Høyre. Men nå er det altså slutt.

Magda Flatmo, tidligere Færder Høyre.
Foto: Theo Aasland Valen / NRK

– Jeg har fått massivt med støtteerklæringer, sier Flatmo til NRK.

Det er Høyre-medlemmer, tidligere Høyre-medlemmer og fra politikere i opposisjonen i Færder som har tatt kontakt.

Selv om hun er uavhengig og ikke lenger Høyre-medlem, tror hun at plassen forblir hennes.

– Jeg antar det, men jeg vet ikke. Det er kanskje et forsøk på å gjøre noe med situasjonen. Det er ett problem, og det er hovedutvalgslederen. Da ser det kanskje bedre ut å ta omvalg på det hele.

– Det må vi vurdere etter hvert. Jeg kan ikke gi noe klart svar nå, svarer gruppeleder Gunstein Sundene på Flatmos utsagn.

Onsdag stiller Flatmo som uavhengig når kommuneplanutvalget, som hun også er medlem av, har møte.

– Det hender nok at man nedlegger ulike folkevalgte organer for å velge de på nytt, men det er jo ikke vanlig, sier Hopsnes.

Mye vil avhenge, ifølge Hopsnes, av hva de andre partiene mener seg tjent med i denne situasjonen.

Eks-ordføreren: – Tror nyvalg blir vanskelig

Det politiske flertallet i Færder var allerede knapt. Da Tom Mello (H) ble valgt til ordfører etter valget i fjor, var det med 20 mot 19 stemmer i kommunestyret.

Tom Mello og Sannes Andersen

Tidligere ordfører Jon Sannes Andersen (Ap) bakerst i bildet tapte knepet kampen om makta i Færder i fjor høst. Tom Mello (H) tok over ordførerkjedet.

Foto: Theo Valen / NRK

Tidligere ordfører i Færder Jon Sannes Andersen (Ap) sier det blir spennende å se hvordan ting blir fremover.

Jeg tror nok nyvalg blir vanskelig, men uavhengig av det, tror jeg at de som er der i dag vil skjøtte vervene sine på en ordentlig måte.

Eks-ordføreren sier de fremover håper å få enda mer gjennomslag for sin politikk, og at det er naturlig at de kommer til å prate med de nå uavhengig utvalgsmedlemmene.

– Et lag som rakner?

Debattansvarlig i Tønsbergs Blad, Lars Døvle Larsen skriver en kommentar i lokalavisa i dag at Færder Høyre er et lag som ser ut til å rakne.

Hovedutvalget for plan, teknikk og miljø er et organ med mye makt og der mange av de viktigste politiske slagene i øykommunen utkjempes: Strandsonen, økologien i Oslofjorden og stedsutvikling er bare noen av stikkordene. For et ordførerparti med sterke ambisjoner om å prege politikken er det av stor betydning å ha en slagkraftig fraksjon i dette utvalget. I stedet ser vi et lag som rakner, og der tonen er blitt så uforsonlig at det er for sent å forlike fløyene.