Hopp til innhold

Politikerflukt fra Færder Høyre: – Ikke overrasket

Ytterligere to sentrale politikere har forlatt Færder Høyre. Samtidig sier en vararepresentant til Stortinget at hun har opplevd det som spesielt vanskelig å anbefale medlemskap til ungdom og kvinner.

Kårstein Eidem Løvaas

HØYRE OM: Kårstein Eidem Løvaas er ikke lenger medlem av Høyre. Han er ikke overrasket over utmeldingene i lokallaget i Færder.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Mandag ble det kjent at Anniken Rasch, Magda Flatmo og Gard Milton melder seg ut av Færder Høyre.

Pressemeldingen hvor trioen bekjentgjorde utmarsjen fra medlemsregisteret, levnet ingen tvil om en bitter avskjed.

De mener at ledelsen har hindret demokratiske prosesser, servert løgner og brukt hersketeknikker. De mener også at en utvalgsleder, gruppeledelsen og styret i Færder Høyre har vist uakseptabel adferd.

Nå kan NRK fortelle at ytterligere to sentrale politikere har forlatt partiet.

Les også Full storm i Færder Høyre: – Løgner og hersketeknikker

Hvasser Røssesundet dronebilder

– Baksnakking og hersketeknikker

Tidligere stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas er langt fra overrasket over hva som nå kommer frem. For rundt to og et halvt år siden smøg han seg nærmest lydløst ut av de politiske korridorene.

– Det er riktig at jeg ikke lenger er medlem av Høyre, sier Løvaas, uten å ville utdype hvorfor han leverte inn partiboka.

Renate Sølversen.

Renate Sølversen Berge var tidligere innstilt som listekandidat nummer fire for Færder Høyre.

Foto: Igor Tratkowski

Renate Sølversen Berge er 2. vararepresentant til Stortinget. Hun har vært en sentral politiker i Færder Høyre de siste årene, men har nå trukket seg fra alle lokale verv.

I et innlegg på Facebook tar hun et kraftig oppgjør med lokallaget.

– Jeg kjenner meg igjen i bildet som tegnes av en organisasjon preget av løgn, baksnakking og hersketeknikker, skriver Berge.

Les også Bråket i Færder Høyre: Enstemmig vedtak om nyvalg

Høyres gruppeleder Gunstein Sundene

– Uverdig behandling

I innlegget er hun også tydelig på at hun selv har fått merke dette.

– Jeg har blitt utsatt for det selv, og jeg har sett andre svært kompetente mennesker takke for seg og gå fordi de har fått en uverdig behandling.

Berge skriver at hun ikke ga seg i politikken fordi hun ikke hadde mer å gi, men fordi hun var lei av å være en del av en partikultur der sentrale deler av ledelsen ikke var villige til å være de positive rollemodellene hun mener de bør være.

– Det nådde et punkt der jeg syntes det ville være vanskelig å anbefale andre å melde seg inn eller å ta del i lokallaget, fordi jeg ikke visste hva som ville møte dem. Spesielt ungdom, spesielt kvinner og spesielt folk som aldri har prøvd seg i politikken før. Tre grupper man virkelig sliter med å rekruttere og å beholde. Dem vi burde tatt aller best vare på.

Til NRK sier Berge at hun ikke ønsker å konkretisere og utdype enkelthendelser.

– Jeg skrev innlegget fordi jeg ville uttrykke støtte til de tre som adresserte ukulturen i Færder Høyre, sier 34-åringen, med henvisning til pressemeldingen fra Rasch, Flatmo og Milton.

Erkjenner dårlig partikultur

I kommentarfeltet under innlegget, får Berge flere hyggelige tilbakemeldinger. Nevnte Magda Flatmo og Gard Milton som nylig meldte seg ut, skriver begge: «Takk Renate».

Også gruppeleder Gunstein Sundene i Færder Høyre har tatt til tastaturet. I sin kommentar til Berge erkjenner Sundene at partikulturen kunne vært bedre.

– Takk, Renate! Mild i formen, sterk i sak – som alltid! Du blir lyttet til av oss i Færder Høyre som har en betydelig jobb å gjøre med å bedre den interne partikulturen. Vi må lykkes slik at du og andre utmeldte, gode høyrefolk finner tilbake.

– Lykke til med opprydningen

Anne Schmidt-Hanssen har også meldt seg ut av Færder Høyre. Hun sier til NRK at hun forlot partiet med tungt hjerte på grunn av dårlig oppførsel fra ledelsen.

Kårstein Eidem Løvaas ønsker ikke å kommentere hva han tenker om de ferske utmeldingene.

– Men jeg er ikke overrasket over det som fremkommer.

Løvaas vil heller ikke ytre seg om bakgrunnen for at trioen i Hovedutvalg for plan, teknikk og miljø meldte seg ut.

– Jeg ønsker Færder Høyre lykke til med opprydningen, er alt den tidligere stortingsmannen vil si.

I kommentarfeltet under Facebook-innlegget til utmeldte Berge, uttrykker Løvaas sin støtte.

– Særdeles velskrevet. Som alltid. At foreningen har klart å oppføre seg slik at de mistet deg, sier litt.

Les også Færder Høyre vil kvitte seg med tre varslere – ulovlig, sier jusekspert

Gard Milton, Magda Flatmo og Anniken Rasch.

– Bare trist

Gruppeleder Gunstein Sundene sier til NRK at partiet må jobbe med hvordan de samhandler, snakker til og om hverandre.

– Vi må bedre vår interne partikultur. Mandag hadde vi en bred debatt i gruppemøtet om hele sakskomplekset. Det er unison enighet om at vi må ta kritikken av vår interne partikultur på største alvor og gjøre noe for å bedre den.

Sundene tilføyer at belastningen er stor for alle parter.

– Det er bare tapere

– Denne saken er bare trist, det er bare tapere. De som har varslet, han som har fått varselet mot seg og vi i Færder Høyres ledelse er alle utsatt for en stor belastning. Vi bruker tid og krefter på andre ting enn politikk og det er bare synd.

NRK har også vært i kontakt med leder Thorbjørn Fevang i Færder Høyre. Han ønsker ikke å kommentere anklagene og viser til gruppeleder Sundene.