Hopp til innhold

Emils bestemor kjempet for den sjøsamiske stoltheten

Månedens Urbi for februar er låten «Áhkku» av kunstner og artist Emil Karlsen (23). Han beskriver den som en kamplåt til ære for bestemoren, Elna Karlsen.

Kunstner og artist, Emil Karlsen.

SAMISK OPPDRAGELSE: Emils besteforeldre har vært en stor del av hans samiske oppdragelse.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

– Áhkku var en foregangsfigur i det sjøsamiske i vårt område. Hun var en av de første i bygda som begynte å ta det samiske tilbake, forteller Emil til NRK.

Emil Karlsen er vokalist og gitarist i bandet Resirkulert, men for kort tid siden startet han opp et soloprosjekt, der låten «Áhkku» var begynnelsen på den nye reisen.

Emil Karlsen i kofte.

TAKKNEMLIGHET: I låten «Áhkku» uttrykker Emil takknemlighet til bestemoren Elna, for alt hun har gitt.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

23-åringen fra Storfjord i Troms forteller om en klok og tilstedeværende bestemor som videreførte en sterk samisk identitet til barnebarnet sitt.

– Áhkku og áddjá har virkelig hatt stor betydning for meg. De lærte meg tidlig at det samiske er noe man skal være stolt av, og ikke noe man skal skamme seg over.

Møtte motstand

Ifølge Emil var det en hard jobb å ta tilbake det samiske i Troms. Det krevde pågangsmot og evnen til å takle motstand fra mange kanter.

– Áhkku kjempet for den sjøsamiske stoltheten, og samiske rettigheter. Hun gikk virkelig i bresjen, og fikk mye dritt slengt mot seg.

Sjøsamisk foregangsperson, Elna Karlsen.

POLITISK ENGASJERT: Emil Karlsens bestemor, Elna Karlsen, hadde et sterkt politisk engasjement og jobbet blant annet mye for samisk oppblomstring ved kysten. Her er hun i møte med daværende statsminister Jens Stoltenberg på hjemplassen Čavkkus i 2012.

Foto: Storfjord Arbeiderfestival

Førstelektor ved Universitetet i Tromsø, Gunn-Tove Minde, har hatt et tett samarbeid med Emils bestemor i den samiske kvinneforeningen Sáráhkká, der de i fellesskap har arbeidet med samiske saker. Hun forteller at hun har hørt Emils låt, «Áhkku».

– Elna var verbalt sterk og en typisk sterk samekvinne, hvis «Áhkku» handler om henne, så har han fått frem det i joiken, sier Minde til NRK.

Gunn Tove Minde arbeidet sammen med Elna Karlsen med samiske saker.

OMSORGSFULL: Gunn-Tove Minde beskriver Elna Karlsen som en omsorgsfull, trygg og bestemt person.

Foto: Privat

Også hun husker at Emils bestemor fikk mye motstand da hun jobbet for å løfte det samiske i Storfjord.

– Elna hadde en påvirkning. Hun talte bygdenormene imot, og for det møtte hun like mye motstand blant sine egne, som i den norske befolkningen i Storfjord, erindrer Minde.

Hun opplyser at Elna var en fin person å jobbe sammen med, en som klarte å stå imot strukturen som holdt det samiske nede.

– Hun døde før vi fikk luftet i Sáráhkká at vi skulle gitt henne pris, hun skulle fått en pris for det arbeidet hun gjorde.

Elna Karlsen hilser på statsminister Jens Stoltenberg (2012).

FIKK KULTURPRIS: I 2004 fikk Elna kulturpris av Storfjord kommune, med bakgrunn i at hun har vært en uredd forkjemper for den sjøsamiske kulturen. Bildet er fra 2012, i tiden der Elna kjempet mot kreft.

Foto: Privat

Døde av sykdom

I 2014 døde Elna Karlsen, bare 64 år gammel. Emil forteller at hun var sterk, og at hun holdt ut lenge til tross for alvorlig sykdom.

– «Áhkku» ble en kampjoik egentlig. Hun kjempet for samiske rettigheter, men på slutten kjempet hun også mot kreft. Hun levde med kreften i fire år, og det var en ganske aggressiv krefttype.

Emil oppfattet bestemoren som positiv i møte med sakene og kampene som opptok henne, og han mener det var hennes store styrke.

– Det var nok hennes sterkeste våpen, den positivismen hun gikk inn i saker med, understreker han.

Nå håper han låten «Áhkku» blir streamet mye, pengene som kommer inn skal nemlig doneres til Kreftforeningen.

– Jeg vet at áhkku var veldig fornøyd med deres arbeid, forteller Emil.

Emil Karlsen som baby.

CASIOKEYBOARD: Emil vokste opp med mamma, áhkku og áddjá rundt seg. Her er han ett år gammel, med et casiokeyboard han fremdeles spiller på innimellom.

Foto: Privat

Ny musikk

Ut i fra samisk musikk som har blitt utgitt i februar er det Emil Karlsens låt «Áhkku» som stikker seg ut, ifølge juryen.

Solokarrieren hans har så vidt begynt, men Emil er klar for flere utgivelser. Denne gangen har han et samarbeid med Katarina Barruk.

– Jeg kommer med en ny låt nå på fredag med henne, det blir veldig spennende. Så er jeg veldig glad for å få den Urbi-utnevnelsen, det er superstas. Det ble en fin markering for å gå inn i neste kapittel av dette soloprosjektet, sier Emil tilfreds.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole