Hopp til innhold

Sofia Jannok – Hvorfor skal andre høre på mine kjærlighetstanker?

Den populære samiske artisten kommer nå ut med sitt femte album, 20 år etter gjennombruddet. Nå har hun funnet frem til gamle stier.

Loga Sámegillii.

Sofia Jannok i regnskogen.

NYTT ALBUM: Sofia Jannok har nettopp gitt ut sitt nye album, «Lávvu».

Foto: Jonas Burman / Jonas Burman

– Det var gøy. Det var ufattelig gøy. Jeg tror det var første gang at jeg var på Påskefestivalen, sier Sofia.

Det er gått 20 år siden Sofia & Anna vant Sámi Grand Prix i Kautokeino. For Sofia Jannok er det et minne for livet.

Gammelt bilde av Sofia Jannok og Anna Kärstedt fra 1994.

MINNE FOR LIVET: Sofia & Anna etter at de vant Juniorchansen på TV 3 i 1994.

Foto: privat

– Jeg og Anna Kärrstedt hadde gitt ut «Du Čalmmit» for kort tid siden og hadde ikke peiling på hvor populær den var. Hjemme i Gällivare var den ikke så stor. Da vi kom til Kautokeino ble det bare HÆ??, forteller hun.

Vært som en skole

Siden har Sofia Jannok fortsatt å jobbe med musikk og er nå en av Sápmis største artister. Stien hun valgte å følge da, har ikke alltid vært så lett å følge. Det har vært mye frem og tilbake.

– Da de store plateselskapene ikke kunne gi meg gode tilbud, så startet jeg likså godt mitt eget selskap. Tredje albumet ga jeg ut og produserte selv. Jeg var virkelig min egen sjef, sier hun.

Artist Sofia Jannok

LÆRT MYE: Etter hvert har Sofia Jannok lært seg hvordan man skal forstå avtaler og sikre eierskap til sitt eget verk.

Foto: Elin Berge

Det er mye å lære i musikkbransjen og ikke alt kommer av seg selv. Til tider ble det ekstra tungt fordi hun ikke alltid visste hvem hun kunne be om hjelp.

– Heldigvis fant jeg en god mentor. Mari Boine ble den jeg kunne ringe å be om råd når jeg følte at stien delte seg og jeg ikke visste hvilken vei jeg skulle ta, forteller hun.

Å tråkke nye stier

Det er kanskje lett å tro at en erfaren artist som Sofia Jannok er veldig trygg på seg selv og enkelt finner nye stier når hun skriver musikk. Den følelsen sitter hun ikke med selv.

– Jeg føler meg som en nybegynner hver gang. Jeg har liksom aldri følt at «oja, nå kan jeg det her». Det er ikke før nå at jeg har begynt å føle at jeg er en låtskriver, sier hun.

Sofia Jannok

ELEKTRONIKA: Pandemien har åpnet nye veier for Sofia Jannok. Hun har jobbet med elektronika produsenter, og da blir musikken også litt annerledes.

Foto: Pressefoto

Det å sette sammen ord og nye melodier er det vanskeligste for Sofia. Hun mener det kan ha noe å gjøre med at hun har måttet lære etter hvert, istedenfor å lære det på skolen.

– De nye stiene er jo der og er tilgjengelige. Jeg vet bare aldri hvilke stier jeg kan utforske. Da har det heller blitt sånn at jeg tråkker mine egne stier. På den måten finner man jo så mye mer, forklarer hun.

Lite plass til kjærlighet

Kjærlighet har ikke fått mye plass i musikken til Sofia. Den stien forlot hun tidlig i karrieren. Hun har nemlig alltid hatt lyst til å bruke sin stemme til å løfte de sakene som angår henne og hennes hjem.

– For det andre, og jeg tror dette er en sånn kulturell greie, så synes jeg kjærlighet er veldig personlig. Hvorfor skal folk høre mine kjærlighetstanker?

Sofia Jannok

VET DU OM AT VI TAR SJÄLVMORD?: Hvis du fikk et par minutter til å løfte en sak for verden, hva ville du valgt? Din egen kjærlighet, eller tilstanden til ditt eget folk? Her synger Sofia Jannok «Snölejoninna» på «Studio Sápmi».

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Istedenfor har hun brukt sin stemme til å løfte naturvern og samiske saker. Den nyeste singelen, «Lávvu», er en slik sang. Hun har til og med donert alle pengene hun tjener på sangen til å kjempe mot skoghogst.

– Det kom helt naturlig, for det ble så personlig for meg. Det er en sak som lenge har affektert familien min, forteller hun. Jeg brukte all min kraft på å stoppe dem.

Inspirasjonen til sangen, har hun hentet fra Lars Utsis dikt, som ble skrevet til den første internasjonale samekonferansen på 70-tallet. Der skriver han at det samiske folket er som de tre bærestengene i lavvoen. Blir de satt opp riktig, finnes det ingen vind som kan velte den.

– Denne sangen er til Sápmi. Ikke bare lyrisk, men også økonomisk, sier Sofia.

Takknemlig

Sofia Jannok tilhører Luokta-Mávas Sameby i Arjeplog i Sverige og de har lenge kjempet mot skoghogst i deres områder. Leder Lars Anders Baer er glad og takknemlig over at kjente personer bruker sin mikrofon til å løfte deres sak, slik Sofia Jannok gjør.

– Inntjeningen hjelper nok på og kommer nok godt med, men det viktigste her er nok at det blir blest om saken. Det er en sånn opinionssak, forteller han.

Lars Anders Baer

LØFTER SAKEN: Lars Anders Baer forteller at saker som vanligvis ville forsvunnet i mengden blir løftet opp i øyehøyde når kjendiser tar det opp.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Det at kjendiser løfter minoritetssaker, gjør at de ikke forsvinner. Baer ser at det kommer til å bli mer og mer vanlig i fremtiden og det gleder ham. Hvis folket ikke vet hva som skjer, kan de heller ikke gjøre noe med det.

Var visst plass til kjærlighet likevel

Nå har Sofia gitt ut sitt femte album, «Lávvu», og har funnet tilbake til stien hun forlot som ung artist.

– Nå har Sofia forstått det som artister i hele verden har forstått. At kjærlighet er det mest solide temaet du kan skrive om. Så nå, altså. Heartbrokenness og alt, ler hun.

Sofia Jannok. Albumbilder fra «Lávvu».

«LÁVVU»: Det nye albumet til Sofia Jannok bærer mye preg av hennes samarbeid med produsenter av elektronisk musikk.

Foto: Jonas Burman / Jonas Burman

De siste årene har Sofia hørt mye på Bon Iver, som hun også covret i fjor, og fått en helt ny forståelse av musikk.

– Det handler ikke bare om den ytre verden, men også den indre. Den er kanskje enda viktigere. Det at noen kan forklare seg selv og jeg, på andre siden av verden, kan føle at det er mitt liv det synges om er spesielt, forteller Sofia.

Finn den nyeste samiske musikken på New Music Sápmi Spillelista:

De sangene som nå er blitt gitt ut, var det egentlig ikke meningen at andre skulle høre. I hvert fall ikke da hun skrev dem. Det er veldig personlige og private tanker.

– Det var mer en måte for meg å lege meg selv og få et bilde av min indre verden. Jeg kjente at jeg hadde vært for mye i den ytre verden, som samfunnskritiker og forklart hva som skjedde med folket. Nå ønsket jeg å vise hva som skjer med mennesket, forklarer hun.

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel