– Det er skummelt å joike offentlig

«Resirkulert» har blitt veldig populære dette året, med opptredener på blant annet P3 og «Sommeråpent». Nå har bandets vokalist lagd joik til bestefaren sin.

Emil Karlsen i Studio Sápmi

Vokalist i "Resirkulert", Emil Karlsen.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Bandet fra Storfjord i Troms har eksistert siden 2013. I år kom deres store gjennombrudd med sangen «Over vannet», som har sirkulert på P3s spillelister.

Lagde joik til bestefaren

Emil Karlsen (19) er vokalist og gitarist i bandet, han lagde tidligere i år joik til bestefaren sin. På samisk betyr bestefar áddjá, noe som også er navnet på joiken.

– En kveld, jeg vet ikke hvordan ideen kom, ville jeg lage joik til bestefar. Jeg har jobbet mye med joik spesielt de siste to årene. Dermed turde jeg endelig å lage joik selv, og fremføre den offentlig, forteller Emil i ukens «Studio Sápmi».

Hvordan var det for deg å fremføre joiken for bestefaren din første gang?

– Det var i Tromsø på Nordlysfestivalen, og det var et fint øyeblikk. Den ble godt tatt imot av publikum, og det var på grunn av responsen fra folk at vi bestemte oss for å spille den inn og gi den ut, sier Emil.

Tok tilbake joiken

I oppveksten i Storfjord hørte han ikke så mye joik. Men i nabokommunen Kåfjord var det festival hver sommer hvor Emil fikk hørt masse joik, nemlig Riddu Riđđu festivalen.

– Jeg er oppvokst hos áddja, og han er veldig stolt av å være same. Så jeg har tatt tilbake det samiske på en litt annen måte enn kanskje mine sambygdinger har gjort.

Siden Emil aldri har fått høre hvordan folk i Storfjord joiket før i tiden, så mener Emil selv at hans måte å joike på stammer fra Karesuando-området.

Skummelt å joike

Ettersom Emil er oppvokst i et miljø hvor joik ikke høres ofte, opplevde han det skummelt å joike for første gang.

– Klart jeg var redd for hva «folkedomstolen» kom til å si. Men responsen har vært veldig bra, forteller Emil.

Emil Karlsen snakker om joik i Studio Sápmi

Emil Karlsen synes det var skummelt å joike offentlig første gang.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Bandet er ukens artist i det samiske talkshowet «Studio Sápmi», der får seerne også høre hvorfor bandet heter «Resirkulert».

Ikke bare bannskap og vulgære ord

Utenom «Resirkulert», så kommer også den samiske rapperen «Slincraze» og skjønnlitteratur-forsker Saia Stueng til «Studio Sápmi».

Stueng har forsket på samisk rap.

– For meg var det viktig å vise at samisk rap ikke er noen unge gutter som bare skriker ut vulgære ord og bannskap uten mening. Jeg ville vise at de samiske rapperne har budskap i tekstene, de har politiske meninger, forteller Saia Stueng i ukens Studio Sápmi.

Saia Stueng i Studio Sápmi

Saia Stueng har forsket og skrevet masteroppgave om samisk rap.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

I programmet kommer hun med eksempler på samiske rap-sanger som kan ha blitt misforstått av lytterne.

Studio Sápmi kan du se her, eller på NRK1 tirsdager klokken 23:25.

Korte nyheter

 • Klager ikke på partistøttevedtak

  Jørn Are Gaski stiftet eget parti, Samenes Venstreparti, etter at han ble valgt inn på Sametinget i høst for Arbeiderpartiet. Og ifølge Sametingets plenumsledelse hadde ikke Gaski levert inn tilstrekkelig dokumentasjon innen fristen 1. november 2021, og får ikke partistøtte som enmannsgruppe, slik han søkte om.

  Gaski sier nå at han ikke vi klage på vedtaket. – Plenumsledelsen har sagt sitt om hvordan regelverket skal forståes og jeg tar det til orientering, sier han.

  Gaski står dermed uten økonomisk støtte fra Sametinget i denne perioden.

 • Šaddá ráđđeaddin Amnesty ovddas

  Ovddeš sámediggepresideanta, Aili Keskitalo álgá álgoálbmotáššiid politihkalaš ráđđeaddin Amnesty Norge organisašuvdnii.

  Keskitalo muitala iežas galgat bargat eamiálbmot-, dálkkádat ja birasáššiiguin.

  Eamiálbmotáššit lea oalle ođđa suorgi mainna Amnesty Norge lea bargagoahtán.

  Les på norsk.

  Aili Keskitalo under åpning av Sametinget.
  Foto: June Grønnvoll Bjørnback / NRK
 • Blir rådgiver for Amnesty

  Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo beynner i Amnesty Norge, som politisk rådgiver for urfolk.

  – Vi er svært glade for at Aili Keskitalo har takket ja til denne nye stillingen, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs.

  Keskitalo skal arbeide med urfolk, klima og miljø.

  – For meg er dette en anledning til å videreføre mitt engasjement for en mer rettferdig verden og bruke min kunnskap om urfolksrettigheter og samiske samfunnsforhold, sier Aili Keskitalo som er glad for å kunne bidra til Amnesty Norges nye satsning,

  Loga sámegillii.

  Aili Keskitalo
  Foto: Christina Gjertsen / Christina Gjertsen