Hopp til innhold

Samstemte finnmarksleger: – Vanskelig å forsvare tiltakene når vi ikke har smitte

Flere kommuneoverleger ber om koronalettelser i nord. Skulle det komme nye lokale utbrudd, frykter legene at folk ikke vil følge tiltakene.

Kommuneoverlege Shahid Chohan i Kautokeino

KONSEKVENSER: Kommuneoverlege Shahid Chohan i Kautokeino sier han mener konsekvensene av tiltakene begynner å bli katastrofale.

Foto: Privat

Kautokeino ikke har hatt en eneste positiv koronaprøve siden 15. januar. Totalt har bygda hatt tre koronasmittede under pandemien.

Likevel må innbyggerne i kommunen leve under strenge nasjonale koronarestriksjoner.

Nå ønsker kommuneoverlegen lokale lettelser som står i stil med smittesituasjonen.

– Vi må kunne bruke sunn fornuft. Ut fra vår situasjon må vi nå kunne innføre lokale og regionale forskjeller.

Det sier kommuneoverlege Shahid Chohan i Kautokeino til NRK.

Kautokeino

SMITTEFRITT: Kautokeino har sluppet billig unna under denne pandemien. Det har kun vært tre smittetilfeller knyttet til kommunen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

De nasjonale tiltakene fører til at folk ikke kan ha flere enn fem gjester på besøk. Arrangement har store begrensninger og flere av de tradisjonelle arrangementene er avlyst i kommunen. De som kan, må også være på hjemmekontor.

– Meningsløst

NRK har vært i kontakt med 12 små og store kommuner i Norges gamle storfylke, Finnmark.

Kommuneoverlegene er tilnærmet samstemte: de nasjonale tiltakene står ikke i stil med smittesituasjonen.

– Det virker ganske meningsløst å ha de tiltakene vi har her nå, sier Kjell Magne Johnsen kommuneoverlege i Tana og Nesseby.

– Tiltaksnivået er mye høyere enn hva smittesituasjonen vår skulle tilsi, sier Aud Marie Tandberg, kommuneoverlege i Hammerfest.

– Kommuner med lite smitte, som oss, bør få lettet på tiltakene, sier Britt Larsen Mehmi, kommuneoverlege i Vadsø.

Bildemontasje med kommuneoverlege i Hammerfest, Vadsø

ENIGE: Kommuneoverlegene i Hammerfest og Vadsø ønsker det samme: større selvkontroll i kommunen. Fra venstre: Aud Marie Tandberg og Britt Larsen Mehmi.

Foto: EIRIK SØRENMO PÅSCHE/HANNE WILHELMS / NRK

Kun to av de tolv kommunene NRK har vært i kontakt med mener det er riktig å beholde dagens nasjonale tiltak.

– Vanskelig å forsvare tiltakene

Ifølge Folkehelseinstituttets ukesrapporter har det kun vært 16 smittetilfeller totalt i uke 14 og 15 i Troms og Finnmark. Til sammenligning har Oslo hatt 2528 tilfeller i de to samme ukene.

Tromsø troner på «toppen» med syv smittede de siste 14 dagene i det nye storfylket. Det er også 28 kommuner som ikke har hatt et eneste smittetilfelle de to siste ukene i Troms og Finnmark.

Kommuneoverlegene sporer nå en viss frustrasjon blant befolkningen. De mener det er på tide å innføre regionale og lokale tiltak ut fra hvordan smittesituasjonen er for hver kommune.

– Jeg forstår behovet for å regulere tiltak under en pandemi, men å ha for stramme tiltak når det ikke er smitte, vil føre til tiltakstrøtthet og resultere i at når det kommer smitte så orker ikke folk å forholde seg til det, sier Mehmi, kommuneoverlege i Vadsø.

Kommuneoverlegen i Kautokeino frykter også tiltakstrøtthet.

– Det er vanskelig å forsvare tiltakene når vi ikke har noe smitte. Det går på bekostning av litt for mye nå føler jeg, sier Chohan, kommuneoverlege i Kautokeino.

Åpning kan føre til sårbarhet

På torsdagens pressekonferanse kom det frem at man for andre år på rad må feire 17. mai med strenge koronarestriksjoner. De nåværende nasjonale rådene og reglene vil også gjelde på nasjonaldagen.

Pressekonferanse om 17. mai og korona

INGEN STORFEIRING: Torsdag opplyste regjeringen under sin koronaoppdatering at det ikke blir noen lettelser under årets 17. mai.

Foto: Lise Åserud / NTB

Konfrontert med kommuneoverlegenes ønske om større frihet lokalt og regionalt svarer Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, at han forstår utålmodigheten, men at en for tidlig åpning kan føre til mer smitte.

Gamle Finnmark fylke har hatt veldig få smittetilfeller, hvorfor er det så strenge regler der det nesten ikke er smitte?

– Årsaken er at alle kommuner er veldig sårbare og vi kan få veldig kraftig smitteoppblomstring hvis vi ikke har nasjonale regler som setter grenser på hvor mange som kan samles og hvilke virksomheter som kan være åpne, sier Guldvog.

Bjørn Guldvog

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog.

Foto: Lise Åserud / NTB

Koronavennlig feiring i Kautokeino

Samtidig minner Guldvog på at det nå ikke er så altfor mange uker til man kan se lyset i enden av tunnelen.

– Vi forstår at det er en utålmodighet for å åpne opp mye mer der hvor det er lite smitte, sier Guldvog.

Kommuneoverlegene i nord får nok ikke viljen sin riktig foreløpig.

Dermed ligger det fortsatt an til en dempet koronafeiring på 17. mai i Kautokeino også, selv uten smitte i kommunen og regionene rundt.

– Det er forskjell på Kautokeino og Oslo. Nå må vi bruke sunn fornuft og ut fra vår situasjon føler jeg at vi må gjøre noe nå, sier kommuneoverlege Chohan i Kautokeino.

  • Les også:

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK