Hopp til innhold

Kirken støtter Sioux-aksjonister i USA

Urfolk i Nord-Dakota i USA frykter at ny oljerørledning skal ødelegge deres viktige drikkevannskilde. Nå får urfolkene støtte fra Samisk kirkelig hold.

USA-PIPELINE/NATIVEAMERICANS

190 mil lang oljerørledning skal bygges fra Nord-Dakota til Iowa. Røret skal legges under Missourielven, som er drikkevannskilden til urfolkene i området.

Foto: ANDREW CULLEN / Reuters

– Samisk kirkeråd ser med uro på utviklingen i Standing Rock, Nord-Dakota, hvor urfolk opplever at Dakota Access Pipeline blir lagt tvers gjennom urfolksområder, uten konsultasjon eller samtykke, skriver generalsekretær i Samisk kirkeråd, Risten Turi Aleksandersen i en pressemelding.

Oljeledningen er planlagt å gå gjennom områder med hellige steder og gravsteder.

280 stammer har samlet seg for å støtte og demonstrere mot oljerørledningen. Også samer og andre urfolk fra flere verdensdeler deltar i demonstrasjoner i Nord-Dakota.

– Kolonialistiske overgrep

Risten Turi Aleksandersen

Generalsekretær i samisk kirkeråd, Risten Turi Aleksandersen

Foto: Privat

Samisk kirkeråd mener eksempelet Standing Rock ikke er enestående i verdenssammenheng.

Rådet ser dette som et eksempel på at urfolk over hele verden fortsatt opplever kolonialistiske overgrep, skriver generalsekretæren.

Den planlagte oljerørledningen vil krysse Missourielven, som er Standing Rock Sioux-folkets eneste drikkevannskilde.

– Vann er hellig

Samiske organisasjoner, Sametingene i Norden, (ekstern lenke) og samiske kunstnere har engasjert seg sterkt i Standing Rock saken, som er blitt den største urfolksprotesten i USAs historie.

Med tanke på at oljeledninger har ført til forurenset vann flere steder i verden, er det avgjørende at byggingen ikke gjennomføres, mener de fremste representantene for samisk kirkeliv.

– Vann er symbol på livet, og er en grunnbetingelse for alt liv på jorda slik det er beskrevet i 1. Mosebok. Vann skal beskyttes, og alle vesener må få mulighet til å ta del i det. Vi mennesker har ansvar for å forvalte Guds skaperverk slik at det kan føres videre til senere generasjoner, uttaler rådet.

Støtter protest

Samiske musikere er blant de som har engasjert seg i kampen for Standing Rock Sioux-folkets rettigheter.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

Utbygger: – Oljerørledning gir mindre trafikk

Prosjektet Dakota Access Pipeline drives av Dakota Access LLC , som er et datterselskap av energioverføringsselskapet Crude Oil Company,

Firmaet mener oljerørledning er en trygg og miljøvenllig måte å transportere råolje på.

På sin hjemmside viser de også til at rørledningen fra Nord-Dakota til Iowa (ekstern lenke) vil redusere dagens bruk av jernbane og lastebil transport.

Korte nyheter