Normal

Demonstrerer mot ny oljerørledning: – De skal vite at vi tenker på dem

Hundrevis av urfolksgrupper fra hele verden demonstrerer mot ny oljerørledning i USA. Nå har protesten nådd Manndalselva i Kåfjord – 6000 kilometer unna.

Standing Rock demo i Manndalen

I SÁPMI: Standing Rock markeringen blant høye fjell i Manndalen i Troms.

Foto: Roger Manndal

– Det er ikke så mye vi kan gjøre for å hjelpe urbefolkningen i Standing Rock her fra Manndalen. Men vi sender dem en hilsen, så de vet at vi tenker på dem, sier Cecile Grape ved bredden av Manndalselva.

Over 300 forskjellige urfolksgrupper fra hele verden er nå samlet i Nord-Dakota for å vise sin støtte til Standing Rock Sioux-folket.

Samtidig ble det i øsende regnvær lørdag holdt en stille markering ved elvekanten i Manndalen i Nord Troms.

– Våre brødre og søstre

Initiativtaker for den lille markeringen er Cecilie Grape:

– Jeg satt i bilen på vei hjem til Manndalen i går og tenkte på den vanskelige situasjonen Standing Rock-folket står i akkurat nå. Så tenkte jeg at jeg har så lyst å hjelpe dem på et eller annet vis, men vi er så langt unna og det er liksom ikke så mye vi kan gjøre her.

Cecilie Grape

Cecilie Grape fra Manndalen tok initiativ til en markering i Manndalen til støtte for Standing Rock-urbefolkningen.

Foto: Roger Manndal

Hilsen fra høye fjell i Manndalen

– Jeg ville samle folk for å sende en hilsen til våre urfolks brødre og søstre, og de skal vite at vi tenker på dem og at de har støtte også her blant de høye fjellene i Manndalen, selv om vi er på den andre siden av Atlanterhavet, sier Cecilie Grape

En planlagt oljerørledning i USA skal krysse fire stater, fra Nord-Dakota til Illinois. Den vil krysse Missourielven, som er Standing Rock Sioux-folkets eneste drikkevannskilde.

De frykter at en oljelekkasje vil forurense elven og drikkevannet, og mener at oljerørledningen vil ødelegge hellige og kulturelle steder.