Keiino suste rett til finale – lyset får fortsette å skinne

TEL AVIV (NRK): Gruppen som synger om lyset som skal skinne få – får gjøre akkurat det i lørdagens Eurovision-finale. Og det foran over 200 millioner TV-seere.

JUBEL: Keiino med Tom Hugo (t.v.), Alexandra Rotan og Fred Buljo ga full gass under semifinale to i Eurovision – dette til stor begeistring for fansen.

Jubelen sto i taket da Norge fikk beskjeden i greenrom.

Trioen som består av Alexandra Rotan, Fred Buljo og Tom Hugo spratt opp og ned da de fikk beskjeden. De ble ropt opp som land nummer åtte som gikk til finalen.

– Dette er helt vanvittig, var den første reaksjonen til Buljo.

Rotan måtte på sin side felle noen tårer bare minutter etter at de kom ned fra scenen.

– Dette betyr alt. Jeg var så stressa! De brukte veldig lang tid på å rope oss opp, sier Rotan til NRK.

FELTE NOEN TÅRER: Alexandra Rotan fikk kjenne på presset og måtte felle noen tårer da de møtte pressen rett etter de var klar for lørdagens finale.

Sang feil

Det var kun 10 av totalt 18 stykker som gikk videre fra torsdagens semifinale nummer to.

Sammen med Norge gikk også Nord-Makedonia, Nederland, Albania, Sverige, Russland, Aserbajdsjan, Danmark, Sveits og Malta videre.

I teksten «Spirit in the sky» synger trioen «čájet dan čuovgga». Oversatt på norsk er det «vis det lyset» – det gjorde de også virkelig i dag.

  • Se de ti semifinalistene bli ropt opp i videoen under:
Se offentliggjøringen av de ti finalistene fra semifinale to.

Se offentliggjøringen av de ti finalistene fra semifinale to.

Men opptredenen var ikke helt prikkfri. På refrenget sang nemlig Hugo feil, dette var noe også hovedpersonen bet seg merke i.

– Jeg sang en ny tekst på det første refrenget, det var litt gøy, sa Hugo lattermildt.

Samtlige i Keiino hadde familiemedlemmer i salen. Mihkkal Heitmann Buljo var én av de. Han er broren til Fred Buljo og beskriver semifinalen som utrolig nervepirrende.

– Selv om det var spennende, så gikk de videre, akkurat slik jeg forutså, sier bror Mihkkal.

– Jeg er bare så stolt. Nå har jeg troen på at de kan gå helt til topps, kontrer far Klemet Anders Buljo.

Keiino-fans etter semifinalen i Tel Aviv

FANS: Fred Buljo hadde flere familiemedlemmer og fans til stede i salen. På bildet er Karen Eira (t.v.), bror Mihkkal Heitmann Buljo og Susanne Elisabeth Siri.

Foto: Privat

Sjarmhemmeligheten slo an

Frem mot den første semifinalen har Norge vært mellom femte og niendeplass blant bookmakerne. Etter semifinaleopptredenen rykket de derimot opp fire plasser siden semifinalen begynte.

Juryen og stemmene fra resten av Europa var også enig med oddsmakerne. Dermed ser det også ut til at sjarmhemmeligheten til Buljo og Rotan funket på resten av Europa.

Les også: Joike-topp om Keiino: – Dette er ikke samisk musikk eller joik

Keiino på generalprøven i Eurovision

I FYR OG FLAMME: Keiino med Tom Hugo (t.v.), Alexandra Rotan og Fred Buljo ga full gass under semifinale to i Eurovision.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Det er totalt 26 land som får delta i finalen på lørdag. Norge har vunnet Eurovision Song Contest tre ganger tidligere med Bobbysocks i 1985, Secret Garden i 1995 og Alexander Rybak i 2009.

Det blir ingen stor feiring for gruppen i Tel Aviv i kveld. De skal tidlig opp i morgen for å besøke den Norske ambassaden i Tel Aviv for å feire 17. mai.

– Vi skal kle på oss bunader og kofter, vi ser virkelig frem til det, sier Buljo om den store norske dagen i morgen.