Hopp til innhold

Frustrert og sint president foran Løvebakken

På plassen foran landets lovgivende forsamling ga sametingspresident Aili Keskitalo klar beskjed.

Aili Keskitalo foran Stortinget desember 2017

FORAN STORTINGET: Sametingspresident Aili Keskitalo holdt appell på Eidsvolls plass onsdag ettermiddag.

Foto: Irjan Balto / NRK

– Vi er her i dag og er frustrerte og sinte, sa hun i appellen hun holdt i ettermiddag på Eidsvolls plass.

Selv om landets andre parlament – Sametinget – også er samlet til plenumsmøte i Karasjok, valgte likevel sametingspresidenten å reise til Oslo. Hovedgrunnen er at Keskitalo ville vise sin støtte til Jovsset Ánte Sara som møter staten i Høyesterett .

– Det er ti år siden Stortinget vedtok ny reindriftslov uten Sametingets samtykke, sa presidenten ved siden av kunstverket til Máret Ánne Sara som hun har satt opp på Eidsvolls plass. Også dette et uttrykk for støtte til den 25 år gamle reineieren.

– Denne saken er et symbol for hvordan staten Norge behandler sitt urfolk på, sa sametingspresidenten i appellen.

Ellinor Marita Jåma

SINT: – Det strider imot all fornuft at en ung reineier må kjempe for sin framtid i domstolene, sa NRL-leder Ellinor Marita Jåma.

Foto: Irjan Balto / NRK

Både sametingspresidenten og lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL), Ellinor Marita Jåma, minnet om at Stortinget ikke fulgte kravene fra reindrifta og Sametinget om å skjerme de minste reineierne da reindriftsloven ble vedtatt av Stortinget for ti år siden.

– Det er ganske spesielt å sitte i Høyesterett og høre at dette tas opp der. Uansett utfall av saken til Jovsset Ánte så må reindriftsloven igjennom en revisjon, sa Jåma.

– Vi mener det er viktig å skjerme ungdom i en etableringsfase, utdyper Jåma overfor NRK.

Blir overkjørt

Sametingspresidenten trakk linjene helt tilbake til det som skjedde blant annet på Løvebakken og Eidsvolls plass for snart 40 år siden i forbindelse med kampen mot Alta-utbyggingen.

– Vi vant en politisk seier med en ny samepolitikk og en ny retning for kultur, språk og næringer, sa hun.

Deretter underbygde hun hva som ligger i dagens frustrasjon og sinne.

– Vi har tålt ganske mye etter den tid. Selv om vi er mer synlig og mer involvert i samfunnsbeslutningene enn noen gang før, blir vi også overkjørt stadig fortere. I alt for liten grad styrer vi selv vår egen utvikling, sa Keskitalo.

Bønn til dommerne

Åraken til at mange samerettslige saker nå prøves for domstolene er «politisk brems i ti år» mente presidenten. Hun sa videre at Høyesterett noen ganger har vist vei, mens andre ganger ikke.

Hun kom med en bønn til dommerne i Høyesterett.

– De som sitter i Høyesterett, med liten kunnskap om våre samfunns historie og livssituasjon, må kompenseres med store hjerter og klare hoder når de skal avgjøre vår utvikling, sa sametingspresidenten i appellen foran Stortinget.

Korte nyheter

 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

 • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

  NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

  Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

  Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

  Maren Benedicte Nystad Storslett
  Foto: Malene Gaino Buljo / NRK