Hopp til innhold

Frustrert og sint president foran Løvebakken

På plassen foran landets lovgivende forsamling ga sametingspresident Aili Keskitalo klar beskjed.

Aili Keskitalo foran Stortinget desember 2017

FORAN STORTINGET: Sametingspresident Aili Keskitalo holdt appell på Eidsvolls plass onsdag ettermiddag.

Foto: Irjan Balto / NRK

– Vi er her i dag og er frustrerte og sinte, sa hun i appellen hun holdt i ettermiddag på Eidsvolls plass.

Selv om landets andre parlament – Sametinget – også er samlet til plenumsmøte i Karasjok, valgte likevel sametingspresidenten å reise til Oslo. Hovedgrunnen er at Keskitalo ville vise sin støtte til Jovsset Ánte Sara som møter staten i Høyesterett .

– Det er ti år siden Stortinget vedtok ny reindriftslov uten Sametingets samtykke, sa presidenten ved siden av kunstverket til Máret Ánne Sara som hun har satt opp på Eidsvolls plass. Også dette et uttrykk for støtte til den 25 år gamle reineieren.

– Denne saken er et symbol for hvordan staten Norge behandler sitt urfolk på, sa sametingspresidenten i appellen.

Ellinor Marita Jåma

SINT: – Det strider imot all fornuft at en ung reineier må kjempe for sin framtid i domstolene, sa NRL-leder Ellinor Marita Jåma.

Foto: Irjan Balto / NRK

Både sametingspresidenten og lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL), Ellinor Marita Jåma, minnet om at Stortinget ikke fulgte kravene fra reindrifta og Sametinget om å skjerme de minste reineierne da reindriftsloven ble vedtatt av Stortinget for ti år siden.

– Det er ganske spesielt å sitte i Høyesterett og høre at dette tas opp der. Uansett utfall av saken til Jovsset Ánte så må reindriftsloven igjennom en revisjon, sa Jåma.

– Vi mener det er viktig å skjerme ungdom i en etableringsfase, utdyper Jåma overfor NRK.

Blir overkjørt

Sametingspresidenten trakk linjene helt tilbake til det som skjedde blant annet på Løvebakken og Eidsvolls plass for snart 40 år siden i forbindelse med kampen mot Alta-utbyggingen.

– Vi vant en politisk seier med en ny samepolitikk og en ny retning for kultur, språk og næringer, sa hun.

Deretter underbygde hun hva som ligger i dagens frustrasjon og sinne.

– Vi har tålt ganske mye etter den tid. Selv om vi er mer synlig og mer involvert i samfunnsbeslutningene enn noen gang før, blir vi også overkjørt stadig fortere. I alt for liten grad styrer vi selv vår egen utvikling, sa Keskitalo.

Bønn til dommerne

Åraken til at mange samerettslige saker nå prøves for domstolene er «politisk brems i ti år» mente presidenten. Hun sa videre at Høyesterett noen ganger har vist vei, mens andre ganger ikke.

Hun kom med en bønn til dommerne i Høyesterett.

– De som sitter i Høyesterett, med liten kunnskap om våre samfunns historie og livssituasjon, må kompenseres med store hjerter og klare hoder når de skal avgjøre vår utvikling, sa sametingspresidenten i appellen foran Stortinget.

Korte nyheter

  • Vuot vuovdebuollin Unjárggas

    Les på norsk.

    Unjárgga gielddas lea vuovdebuollin, dieđiha 110-guovddáš.

    Buollin lea guhkkin váris ja ii leat láhka makkárge stobuid. Ii leat vuos diehtu man stuoris buollin lea.

    Helikopter lea biddjon čáskadit buollima.

    – Unjárgga buollinsuodjalus lea leamaš olgun máŋgii maŋimuš jándoris časkadeamin buollimiid go eana lea nu goikkis, čállá gielda iežas neahttasiidui.

    Unjárgga gielddas lea áibbas gielddus dola cahkkeheamis meahcis, dieđiha gieldda buollinjođiheaddji Marit Kjerstad NRK:i.

    Ikte lei maid vuovdebuollin gielddas (dárogillii).

    Skogbrann i Nesseby
    Foto: Nesseby kommune
  • Skogbrann i Nesseby

    Det er skogbrann i Nesseby kommune, ifølge 110-sentralen. Det brenner langt oppe på fjellet, borte fra bebyggelsen. Det er foreløpig ukjent hvor stort brannområdet er.

    For å slukke brannen er det satt inn et helikopter.

    I Nesseby kommune er det totalforbud mot åpen ild i skog og mark, opplyser kommunens brannsjef Marit Kjerstad til NRK.

  • Russisk statsborger må møte i norsk domstol

    En russisk statsborger må 1. oktober møte i Nord-Troms og Senja tingrett.

    Dette etter at skipet han var kaptein på brukte eller hadde om bord ulovlig drivstoff da det anløpte territorialfarvannet rundt Svalbard.

    Hendelsen fant sted i juni, og skipet hadde ved kontroll av Sjøfartsdirektoratet minst 5,5 kubikk tungolje om bord.

    Den russiske kapteinen ble i første omgang ilagt bot på 30.000 kroner, eller 15 dager i fengsel om boten ikke kan kreves inn.

    Saken skal nå behandles av retten, etter at Sysselmesteren på Svalbard siktet vedkommende for brudd på Svalbardmiljøloven.

    Det er i henhold til Svalbardmiljøloven ikke tillatt å bruke eller ha om bord petroleumsbasert drivstoff med høyere viskositet, tetthet eller stivnepunkt enn tillatt for marin gassolje.