– Det er veldig merkelig og skremmende at behandlingen av samene og staten er så forskjellig, sier Sara.
Hun sikter til Høyesterettsdommen i 2017 mot hennes bror Jovsset Ánte Sara om reintallsreduksjon. I denne saken vant staten, og Stortinget vedtok at dommen skulle iverksettes straks.
Likhet for loven er et prinsipp som går ut på at lover skal gjelde likt for alle, og at alle har krav på samme behandling av offentlige myndigheter og av domstolene. Likhet for loven er en av menneskerettighetene.
Det er dette Sara mener ikke gjelder her.
– I forbindelse med denne dommen uttalte Stortinget at saken er alvorlig. Derfor må dommen iverksettes umiddelbart, uten å vente på en eventuell uttalelse fra FN, forklarer Sara.
TAPTE I HØYESTERETT: Jovsset Ánte Sara måtte redusere reinflokken sin til lovlig reintall med umiddelbar virkning.
Foto: Anders Boine Verstad / NRK11. oktober i år fastslo Høyesterett i storkammer enstemmig at rettighetene er krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse derfor er ugyldige. To måneder etter at dommen ble avsagt er det fortsatt tvil om hvordan regjeringen vil følge opp dommen.
– Nå får vi signaler om at Olje- og energidepartementet vil vurdere hvordan de skal tolke dommen. Det er rett og slett en trussel mot demokratiet. De gir uttrykk får å kunne velge når en dom i Høyesterett er holdbar og når den ikke er det, påpeker hun.
- Les også:
– Prøver ikke å å legge dommen til side
OED varsler at de vil gjennomføre en prosess som vil ta noe tid, for se på alle sider ved Fosen-dommen i Høyesterett.
– Dette handler ikke om at staten prøver å sette til side en dom fra Høyesterett. Selv om Høyesterett har vurdert at tillatelsene som er gitt på Fosen er ugyldige, har de ikke tatt stilling til hva som nå skal skje med de to vindkraftverkene, skriver statssekretær Amund Vik (Ap).
Amund Vik er statssekretær i Olje- og energidepartementet.
Foto: Arvid Samland/OEDDe skal nå finne ut om hva som skal skje.
– Dommen innebærer ikke at konsesjonene til vindkraftverkene har falt bort og endringer i konsesjonene forutsetter nye forvaltningsvedtak, skriver Vik.
Han forstår ønsket om rask handling i denne saken.
– Samtidig må forvaltningen følge alminnelige krav til utredning og saksbehandling. Målet med dette arbeidet er å finne en løsning som står seg for ettertiden og som sikrer reindriftens rettigheter, skriver han.
OED har fått oversendt meningene i denne saken.
Máret Ánne Sara syns denne måten å behandle samene er bare trist.
– Regjeringens behandling av disse to dommene viser at vi samer ikke får hjelp gjennom FN-systemet eller vårt egen lands rettssystem. Staten aksepterer uansett ikke en dom hvis vi skulle vinne i Høyesterett, påpeker Sara.
- Les også:
– Regjeringen legger opp til å overprøve Høyesterett
Dette blir møtt med både oppgitthet.
OVERPRØVER HØYESTERETT: Advokat Andreas Brønner.
Foto: Erik LieunghDepartementet setter i gang et arbeid for å oppdatere kunnskapsgrunnlaget om hvordan vindkraftverk påvirker reindriften.
– Det legges opp til en prosess hvor de skal vurdere de samme konsekvensene som Høyesterett allerede har vurdert. Departementet legger med andre ord opp til at det selv skal overprøve Høyesteretts dom, sier advokat Andreas Brønner.
BRYTER MED MENNESKERETTIGHETER: Stortingsrepresentant Geir Jørgensen (Rødt) mener at regjeringens behandling av Fosen-dommen er forkastelig.
Han representerer sør-gruppen i Fosen reinbeitedistrikt.
Rødt er reagerer med vantro på fortsatt drift av vindkraftanleggene på Fosen.
KAN IKKE SETTES TIL SIDE: Professor ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er ekspert på forvaltningsrett.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix– Høyesterett har slått fast at vindkraftutbygginga på Fosen var ulovlig, og et menneskerettighetsbrudd mot reindriftssamene. Så lenge de ulovlige vindturbinene står og går, fortsetter menneskerettighetsbruddene, sier stortingsrepresentant Geir Jørgensen.
Professor ved Universitetet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er enig med stortingsrepresentanten.
– Det kan aldri bli snakk om at staten kan sette til side en dom fra Høyesterett. Det kan jeg ikke tenke meg at noen tror, sier Bernt.