NRK Meny
Normal

Flyktninghjelpen: – Veldig få flyktninger som kommer fra nord for polarsirkelen

Den humanitære organisasjonen har ingen tvil om at flyktninger sørfra klarer å tilpasse seg klimaet i Kautokeino – til tross for Anton Dahls (V) utspill.

Flyktninger på Kos slåss om å få tak i mat

Flyktninghjelpen er glad for at Kautokeino Venstre vil ta i mot flyktninger, men sier det ikke finnes flyktninger fra nord for polarsirkelen. Bildet er av flyktninger på Kos som slåss om å få tak i mat.

Foto: Santi Palacios / Ap

Valglogo

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse synes det er strålende at Venstre i Kautokeino vil ta i mot kvoteflyktninger.

– Kautokeino er omtrent på størrelse med Libanon, som har tatt imot en drøy million, og det er litt trist at man ikke har tatt imot kvoteflyktninger ennå.

Pål Nesse, seniorrådgvier i Flyktninghjelpen

Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen sier at flyktninger har opplevd kulde i landene de kommer fra.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Han synes forslaget fra Anton Dahl (V) er et godt forslag – med ett lite unntak:

– Det er veldig få flyktninger som kommer fra nord for polarsirkelen, sier Nesse.

Og legger til at det primært er land som Russland, Grønland, Alaska og Canada som er nord for polarsirkelen og de produserer ikke flyktninger.

«De fleste ønsker trygghet framfor komfort»

Utspillet til Venstres ordførerkandidat i Kautokeino Anton Dahl om at de er klar til å ta i mot flyktninger som kommer fra nord for polarsirkelen har vakt reaksjoner.

Anton Dahl

Venstres Anton Dahl sa i går at han gjerne tar i mot flyktninger til Kautokeino om de kommer nord for polarsirkelen. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Skjermdump / NRK

«Det finnes fjellfolk i Himalaya-området som er vel så hardfør som vi er, Afghanere, Pakistanere, Nepalesere, Tibetanere etc. Kulden er ikke det verste, men mørketida.

Det skriver Marie Kvernmo på NRK Ođđasats Facebook-side. Hun skriver videre:

«Snodig argumentasjon, det finnes vel ikke flyktninger fra circumpolare områder? Det er for kaldt til å bruke energien til å sloss. Når man rømmer landet sitt er det med god grunn og jeg tror de fleste ønsker trygghet framfor komfort.»

Også Sunniva Juhls i Kautokeino reagerer:

«Skuffende Anton og venstre! Merkelig argumentasjon når folk er i nød. Finnes masse eksempler på afghanere, tamiler og andre som trives fint i trygge Finnmark!»

Det var under gårsdagens valgdebatt at Venstres Anton Dahl sa at Venstre i Kautokeino vil ta imot flyktninger, men at det blir vanskelig å ta imot flyktninger fra sørlige områder på grunn av at det er både kaldt og mørkt i Kautokeino store deler av året.

– Få flyktninger fra nord for polarsirkelen

Pål Nesse sier man ikke kan legge til grunn hvor flyktningene kommer fra.

– Jeg tror rett og slett at man ikke ville klart å finne noen, og det er heller ikke et relevant kriterium. Det er forfølgelse som ligger til grunn for kvoteflyktninger og det skal vi holde godt på, sier seniorrådgiveren.

Han vil også påpeke at mange flyktninger har opplevd kulde, selv om de er fra land sør for polarsirkelen.

Ordførerkandidater i Kautokeino

I går debatterte blant annet disse tre ordførerkandidatene i Kautokeino, f.v. Anders S. Buljo (Flyttsamelista), Klemet Erland Hætta (Sáb), Johan Vasara (Ap). Alle mener de det blir vanskelig å ta i mot flyktninger nå.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Flyktninger fra både Libanon, Afghanistan og Nord-Irak har vært gjennom en vinter, så de er vant til å håndtere vinteren.

Han tviler heller ikke på at Kautokeino vil klare å ta i mot mennesker på flukt.

– Mørket kan være en utfordring for mange, men flyktninger er stort sett tilpasningsdyktige, så dette med polarsirkelen bør ikke være et argument, men at de vil ta imot synes jeg er flott. I andre områder i Troms og Finnmark tar de imot flyktninger, så det bør gå fint. Det tror vi Kautokeino kan klare også.

– Får solid statlig bidrag

Kommunestyret i Kautokeino har tidligere sagt nei til å ta i mot flyktninger .

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Johan Vasara svarte i går på valgdebatten at kommunen burde ta i mot flyktninger, men at det på grunn av økonomi og infrastruktur ikke er mulig nå.

Seniorrådgiver i Flyktningehjelpen Pål Nesse synes at heller ikke det er et godt nok argument for å ikke å ta imot flyktninger.

– Man får et ganske solid statlig bidrag for å ta imot flyktninger og man trenger ikke å ha alt klappet og klart for å ta imot noen som kommer fra flyktningeleirer eller må oppholde seg utendørs. Der tror jeg Kautokeino vil kunne finne noen boliger og vil kunne ha økonomi til å håndtere dette. Infrastrukturen er kanskje beskjeden, men da kan kommunene samarbeide seg imellom, sier Nesse.

Dahl modererer seg

Venstres ordførerkandidat i Kautokeino Anton Dahl sier i dag at han ikke har noe imot flyktninger og Venstre har programfestet at de vil ta imot flyktninger. Han er nå åpen for å ta imot flyktninger også fra sørlige områder.

– Det er ikke vanskelig å støtte Flyktninghjelpen. Jeg har kanskje skiftet litt syn på dette. Jeg mener at alle kommuner bør ta imot noen flyktninger hver. Så jeg er positiv, men vi har ikke kapasitet til å ta imot for mange. Vi kan ikke sette flyktninger til å bo i lavvo, de må bo i hus, så per i dag kan vi ikke ta imot flyktninger hit, sier Dahl.