Sámealbmot Listu: – Eiendomsskatten burde fjernes i distriktene

KAUTOKEINO/OSLO (NRK): Ordførerkandidaten for lokalpartiet Klemet Erland Hætta vil gjøre Kautokeino til en mer attraktiv kommune å flytte til ved å lette på den omdiskuterte eiendomsskatten i de små bygdene i kommunen.

Ordførerdebatt i NRK's studio i Kautokeino

DEBATT: Slik så det ut i studio før debatten i NRK Sápmis lokaler i Kautokeino.

Foto: John Einar Eira / NRK

Det var under den samiske valgdebatten til NRK Sápmi at den tidligere Kautokeino-ordføreren, som var ordfører i tre perioder fra 2003 til 2015, la frem forslaget.

– Eiendomsskatten burde fjernes i distriktene. Hvis Kautokeino ville tatt bort eiendomsskatten ute i de mindre plassene i kommunen, så ville det kanskje oppmuntret folk til å flytte dit, sier Hætta.

I 2019 har 371 av 426 kommuner i Norge valgt å innføre eiendomsskatt, ifølge SSB. Hver enkelt kommune kan velge å innføre en slik skatteavgift.

Kautokeino kommune er én av de 371 kommunene som har eiendomsskatt.

Prøvd å fjerne eiendomsskatten uten å lykkes

I kommunen er det flere mindre bygder. For å nevne noen har vi blant annet Máze, Áidejávri og Šuoššjávri.

Hætta viser til at tilbudene kanskje ikke er like gode ute i disse bygdene og at det derfor vil gjøre seg godt med en slik «bonusordning».

– Det er mulig å endre på hvor det er eiendomsskatt og ikke. Dette har vi prøvd å gjøre noe med, men vi har ikke fått flertall, sier Hætta.

Det var akkurat på dette temaet diskusjonene og forskjellene blant de politiske partiene i Kautokeino kommune kom frem.

Kautokeino fastboendes liste med 3.-kandidat Isak Mattis O. Hætta banket nærmest i bordet over at eiendomsskatten burde fjernes og viste til at deres parti har prøvd på det flere ganger. Samtlige forsøk uten å lykkes.

– Arbeiderpartiet har ikke vært interessert i å diskutere denne skatten, sier Isak Mattis O. Hætta.

Noen av ordførerkandidatene i Kautokeino kommune

BREDE GLIS: Før debatten i NRK Sápmis lokaler var det god stemning blant ordførerkandidatene i Kautokeino kommune. Spørs om det var like god stemning etter debatten? Fra venstre: Høyres Ante Bals, 3.-kandidat i Fastboendes liste Isak Mathis O. Hætta, Sosialistisk Venstres Marit Susanne Hætta, Sámealbmot Listu Klemet Erland Hætta og Arbeiderpartiets Mikkel Ailo Gaup.

Foto: John Einar Eira / NRK

– Useriøst forslag

På motsatt side satt Kautokeinos flyttsamelistes ordførerkandidat, Anders S. Buljo. Han var kjapt fremme med å påpeke at det var Høyres tidligere ordfører i kommunen, Ellen Inga O. Hætta, som i 1988 innførte eiendomsskatten.

– Vi har akkurat kommet ut av en ROBEK-tid og kommunen har hatt mulighet til å komme seg bort fra eiendomsskatten, men det har ikke kommet løsninger på hvor man skal hente de fem millionene som vi får via eiendomsskatten, sier Anders S. Buljo som er ordførerkandidat for Kautokeinos flyttsameliste.

– Jeg mener det er et useriøst forslag når kommunestyret kommer med slike forslag, følger Buljo opp med.