Hopp til innhold

Haukland (H) tror de borgerlige i Alta kan få flertall i kommunestyret likevel

Selv om Arbeiderpartiet fikk ordføreren, risikerer de å miste flertallet i kommunestyret i enkeltsaker.

Marianne Haukland

Gruppeleder Marianne Haukland i Alta Høyre påpeker at det nye flertallet i kommunestyret er skjørt, og kan komme til å tape flere enkeltsaker i kommende fireårsperiode.

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Valglogo

– Det er ikke noe grunnlag for at de som har valgt ordføreren får flertall i sakene som skal behandles. Det betyr at når den uavhengige representanten ikke er til stede, da setter Frp inn sin vara og vi får flertallet, sier gruppeleder for Høyre i kommunestyret i Alta, Marianne Haukland.

Den uavhengige representanten er Ellinor Nilsen, som brøt med Fremskrittspartiet og den borgerlige koalisjonen rett før konstitueringen av det nye kommunestyret i forrige uke. Hun reagerte på et forslag om høyere godtgjørelser til den nye politiske ledelsen.

I dag var Nilsen med på å sette inn Monica Nielsen fra Arbeiderpartiet som ny ordfører, med én stemmes overvekt mot Frps Ronny Berg.

Overfor NRK avviser imidlertid Ellinor Nilsen at det foreligger noen avtaler om videre politisk samarbeid, og at hun kommer til å stemme etter egen overbevisning fra sak til sak.

– Pliktig til å stemme for våre saker

Flertallet som satte inn Aps Monica Nielsen som ordfører i dag består av Ap, SV, KrF, Miljøpartiet De Grønne og uavhengig representant Ellinor Nilsen – til sammen 18 representanter.

Opposisjonen har 17 representanter, fra Frp, Høyre, Venstre, Kystpartiet og Sp – inntil Ellinor Nilsen eventuelt har fravær. Da får Frp inn sin vararepresentant, og de borgerlige skaffer seg flertallet i kommunestyret.

– Vi er valgt inn i kommunestyret basert på vår politikk. Vi er pliktig til å stemme for de sakene vi er for, og det kommer vi til å gjøre, sier Høyres Marianne Haukland.

Berg_Nielsen

Ordførerduell: Ronny Berg (Frp) og Monica Nielsen (Ap).

Foto: Gyda Katrine Hesla/NRK

Skuffet

Etter bråket i kjølvannet av det første konstitueringsmøtet i forrige uke er hun glad Alta kommune endelig har fått en ordfører.

– Men det er veldig synd at det ikke ble Ronny Berg. Han har tross alt flertallet av stemmene og partiene i Alta bak seg. Og det var veldig mange som ville at han skulle lykkes i dag. Det føles ikke som en seier for oss. Vi hadde håpet på et helt annet utfall, sier Haukland.

– Men jeg lurer på hvordan flertallet kommer til å bli. Vi har en sterk opposisjon, fortsetter hun.

Ble plutselig varaordfører

SVs Anita Håkegård Pedersen ble valgt til ny varaordfører. Hun opplever at ting har skjedd veldig fort den siste uka, fra å avfinne seg med å være i opposisjon til plutselig å bli varaordfører.

– Jeg har tro på mennesker, dialog og kommunikasjon. Så har jeg tro på at de gode sakene vil vinne, sier Pedersen.