Hopp til innhold

Debatt om Valkeapääs seksualitet

Forsker Marjut Aikios informasjon om Nils-Aslak Valkeapääs seksuelle legning har skapt en heftig debatt i sosiale medier.

Nils-Aslak Valkeapää

Multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää døde for snart tolv år siden, men fortsatt er det debatt om hans liv.

Foto: Ođđasat / NRK

Leif Isak Nilut

Leif Isak Nilut.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Vokalisten og teaterarbeideren Leif Isak Eide Nilut har lagt ut på sin Facebook-profil en lenke til NRKs artikkel om Nils-Aslak Valkeapääs bifile legning med følgende kommentar:

«Kan man ikke bare la mannen få hvile i fred og heller konsentrere seg om alle arrangementene som skal arrangeres i løpet av året for å minnes og ære han??»

Diskusjonstråden har ført til at mange har ønsket å uttale seg, både de som er for og imot at det snakkes offentlig om dette.

– Forkastelig gravsing i privatlivet

Marjut Aikio har forsket på Nils-Aslak Valkeapääs liv i flere år og til høsten vil hun gi ut en biografi om den samiske multikunstneren.

Marjut Aikio

Forsker Marjut Aikio.

Foto: Matti Aikio

I forskningsmaterialet kommer det frem at Valkeapää prøvde å skjule sin bifile legning inntil sin død.

– På 1960- og 70-tallet ble det ansett som kriminelt å være homoseksuell. Da var det veldig naturlig å prøve å skjule sin legning på best mulig måte. Man måtte også passe på hva man snakket om. Dette ble heller ikke særlig enklere på 80-tallet, forklarer Marjut Aikio.

Også lederen i Finnmark Senterparti (FSp) liker dårlig at det nesten 12 år etter Nils-Aslak Valkeapääs død snakkes om multikunstnerens legning.

Tore-Jan Gjerpe

Tore-Jan Gjerpe (Sp).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Han var en utrolig udmyk og sympatisk mann og en stor kunstner. Det er helt forkastelig at noen nå grafser i hans privatliv på denne måten, skriver FSp-leder Tore-Jan Gjerpe på NRK Sápmis offisielle Facebook-profil.

Fylkespartilederen ønsker imidlertid ikke å gi noe intervju om dette, fordi han ikke vil gi saken mer publisitet.

Denne publisiteten er imidlertid ikke til å unngå, da folk uansett ser ut til å ønske å debattere dette.

– Forstår ikke oppstusset i Norge

Nils-Henrik Valkeapää bor i Hetta i Enontekiö kommune i Finland, og han er den samiske multikunstnerens tremenning.

Nils-Henrik Valkeapää

Nils-Henrik Valkeapää (70).

Foto: Studio Saraste

– Jeg synes det er underlig at folk reagerer. Da lurer jeg på hva dette forteller om de som reagerer. Jeg tror disse reaksjonene kommer av at mange har hatt et eget bilde av Áilu (red. forklaring; Nils-Aslak Valkeapää). Og når det kommer informasjon som for disse menneskene er ny informasjon, så blir de forskrekket. Det er som om verdensbildet deres blir truet på en måte, sier Valkeapää.

Han tror dette kommer av at folk har behov for å ha et plettfritt idol eller en slags gud.

– Det blir nesten som en religion. Derfor ønsker folk å tro både det ene og det andre. Det er vel kanskje slik i Kongeriket Norge at man har behov for konger og slikt. Vi her i Republikken Finland har helt andre tanker om dette, antyder Valkeapää.

– Ingen ny informasjon

Valkeapää-slektningen sier at det absolutt ikke er noen ny informasjon at multikunstneren Nils-Aslak Valkepää seksuelt likte både kvinner og menn.

– I Finland har dette vært kjent lenge, allerede på den tiden Áilu levde. Dette har på ingen måte endret på den statusen han hadde blant folk. Han ble hverken ansett som verre eller bedre enn andre av den grunn, sier Valkeapää.

Han minner om at Marjut Aikio kommer til å fortelle om mange forskjellige aspekter ved Nils-Aslak Valkeapääs liv. Det med hans seksuelle legning er bare en bitteliten del av dette.

– Jeg tror at det kommer mye ny informasjon i Marjuts bok. Hun har allerede skrevet en bok om den kjente finske kunstneren Reidar Särestöniemi (Kittilä 1925 - 1981). Også han var homofil. Hans nærmeste var veldig fornøyde etter at boka kom ut. Her har Marjut skrevet både saklig og på en fin måte om billedkunstnerens liv, forklarer Nils-Henrik Valkeapää.

Han mener det er viktig å godta folk slik som de er. Det gjelder selvsagt også slik Nils-Aslak Valkeapää i sin tid var.

– Vi mennesker er forskjellige. Vi må godta hverandre slik vi er. Hvis vi fornekter noen sider av et menneske, så prøver vi på en måte dette mennesket å være slik det er. Det synes jeg ikke er rett. Noen skriver på Facebook at man må Áilu være i fred. Jeg tror at Áilu hviler i fred uansett hva vi måtte mene. Jeg tror han kan le av våre debatter, tror multikunstnerens nære slektning.

Korte nyheter

 • Barents Observer: Ovddeš Wagner-soalddát iskkai máhcat Ruššii

  Bearjadaga eahket NRK muitalii ahte almmái lea váldon giddagassii maŋŋá go galgá leat iskan rasttildit rájá Mátta-Várjjagis.

  Lávvardaga čállá The Barents Observer ahte lei ovddeš Wagner-soalddát Andrej Medvedev gii lea váldon gitta.

  27-jahkásaš Medvedev lei deaivan Barents Observer-journalistta moadde diimmu ovdal go váldoi gitta, ja muitalii ahte son áigu rájá rasttildit.

  – Čilgii ahte son boahtá sáddejuvvot Ukrainai fas farga, ja ahte de lea buoret sunnje fas máhcat Ruššii go dohko sáddejuvvot, čállá aviisa.

  OPPDATERT - Andrej Medvedev
 • Gáhta Girkonjárggas gohčoduvvo «John Savios plass»

  Aviisa Ságat árvalii jo 2020:s gohčodit gáhta Girkonjárgga guovddážis «John Savis plass».

  Ikte ledje ge rahpandoalut Girkonjárggas, go John Savios plass almmolaččat rabai.

  John Savio lei dáiddár gii lei Mátta-Várjjagis eret, ja rahkadii dáidaga mii lei čielgasit inspirerejuvvon Mátta-Várjjaga luonddus ja Sámi albmá eallimis.

  Mann med reinokse
  Foto: Saviomuseet
 • Nordkalottfolket inviterer til forhandlinger

  Nordkalottfolket fikk 19 prosent av stemmene i fylkestingsvalget i Finnmark. Nå melder partiet i en pressemelding at de har brukt den siste uken til brede sonderinger.

  Nå ønsker partiet som fikk nest mest stemmer i Finnmark å gå videre i forhandling med partiene på høyresiden og sentrum.

  – Vi har derfor invitert Høyre, Frp, Senterpartiet, Venstre, KrF og Industri- og næringspartiet til videre sonderinger i neste uke. Alle partiene har takket ja til å være med i samtalene, og har overfor oss i Nordkalottfolket signalisert at det er en slik løsning de ønsker, sier Nordkalottfolkets førstekandidat i Finnmark, Magne Ek.

  Nordkalottfolket har ingenting å melde om posisjoner og verv før de har møtt de andre partiene neste uke.

  Magne Ek
  Foto: Johan Isak Niska / NRK