Hopp til innhold

Mintes "veiviseren"

I går, 23. mars 2013, ville multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää, også kjent som Áillohaš, fylt 70 år. Dette ble markert i stor stil i Manndalen.

– Hva Áillohaš har betydd for samene, spør du om?

– Jo det skal jeg si deg, han var vår døråpner til resten av verden, sier kunstner Ingunn Utsi.

Utsi var en av de rundt 70 som hadde samlet seg til minnemarkeringen av den finskfødte samiske kunstneren, Nils-Aslak Valkeapää, i Manndalen.

(Artikkelen fortsetter under)

Ingunn Utsi, Áilluhačča muitosemináras 23.03.13.

Kunstner Ingunn Utsi tok ordet under minnesermonien.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sápmi

– At det stadig dukker opp nye samiske kunstnere er et direkte resultat av hans arbeid. Hadde ikke Áillohaš gått opp denne stien, ville ikke samisk kunst hatt det fotfestet det i dag har. Det var han som ryddet av veien slik at det skulle bli lettere for oss andre å følge etter, fortsetter kunstner Ingunn Utsi.

Tidlig død

Nils-Aslak Valkeapää døde 26. november 2001 i Esbo i Sør-Finland, 58 år gammel. Han var da på vei hjem fra en diktfestival i Japan, og hadde lagt seg for å hvile. Han ble funnet død i sengen.

I løpet av sine 58 år rakk han å gjøre stor kunst, og vant blandt annet som første av samisk etnisitet Nordisk Råds litteraturpris i 1991, for diktboken "Solen, min far". Etter som han ble mer kjent for kunstverkene sine reiste han verden rundt, nærmest som en forkynner av den samiske kulturen, og som en representant for hele det samiske folk.

LES OGSÅ: Nordkalotten sørger over Valkeapää

LES OGSÅ: Mangel på kunnskap eller interesse?

LES OGSÅ: Valkeapääs bortgang oversett

LES OGSÅ: Nils-Aslak Valkeapää

Bredt program

Det var stiftelesen "Lásságámmi" som arrangerte gårsdagens minnemarkeringen i Manndalen. Stiftelsen ble opprettet etter Valkeapääs død i 2001, og er ment som en organisasjon som skal forvalte hans åndsverk.

LES OGSÅ: Markerer 70-årsdag

LES OGSÅ: Enontekiö vil markere sin store sønn

LES OGSÅ: – Vi fikk en unik skatt

I minnemarkeringen, inngikk en minnestund ved Áillohaš sitt gravsted i Birtavarre, etterfulgt av et seminar med innblikk i hans kunstneriske virke, samt åpning av en retrospektiv utstilling. Til slutt sto middag i avdøde Áillohaš sitt eget hjem, Lásságámmi, på programmet.

Det var duket for mange gode samtaler, og blandt de som var kommet for å hedre Áillohaš sitt minne var hans egen niese, Lisa Valkeapää. Hun minnes sin avdøde onkel som en stor inspirator.

– Onkel var mitt store forbilde på mange måter. Ikke bare inspirerte han meg til å selv begynne å male og eksperimentere med farger, det var også han som oppfordret meg til å alltid være rakrygget, og tøre å være meg selv sier Valkeapää.

Også joiken viser menneskets følelser; hjertet, gleden og sorgen. Og selvsagt også den store gaven som mennesket en gang har fått; nemlig kjærligheten.

Fritt etter Nils-Aslak Valkpeapää

– Denne arven forsøker jeg nå å videreføre til min egen datter, avslutter Valkeapää.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK