– Skjulte sin legning til sin død

Den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää prøvde å skjule sin bifile legning inntil sin død. – Det er ikke så rart, sier samisk homofil.

Nils-Aslak Valkeapää begravelse

Her bæres kista med Nils-Aslak Valkeapää til den siste hvile.

Foto: Ođđasat / NRK

– På 1960- og 70-tallet ble det ansett som kriminelt å være homoseksuell. Da var det veldig naturlig å prøve å skjule sin legning på best mulig måte. Man måtte også passe på hva man snakket om. Dette ble heller ikke særlig enklere på 80-tallet, forklarer Marjut Aikio.

Hun har forsket på Valkeapääs liv i flere år og til høsten vil hun gi ut en biografi om den samiske multikunstneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nils-Aslak Valkeapää

Det var ikke lett for Nils-Aslak Valkeapää å snakke om sin seksualitet.

Foto: Ođđasat / NRK

Dokumentasjonen på Valkeapääs seksuelle legning kommer frem blant annet i brev han selv har skrevet, brev andre har skrevet til ham og i enkelte intervjuer med folk som kjente multikunstneren personlig. Blant annet i et brev som ble skrevet i 1966 skriver Valkeapää om dette.

Marjut Aikio

Forsker Marjut Aikio.

Foto: Arttu Nieminen / Yle Ođđasat

– Der kommer det frem at han relativt tidlig i livet hadde forhold både til kvinner og menn, forklarer Aikio.

Valkeapää måtte ta hensyn både til det samiske samfunnets sterke læstadianske synspunktet om homofili, og ikke minst hva hans egen familie ville si om dette.

– På 1970- og 80-tallet besøkte Valkeapää noen ganger skjulte gay-klubber i Helsingfors. Flere av de som kjente ham visste om dette, men man snakket ikke høyt om dette, opplyser Aikio.

– Kunne ha ødelagt karrieren hans

Karasjokingen Lemet Ánde Stueng (22) er åpent homofil. Han er på ingen måte forundret over at Nils-Aslak Valkeapää gjorde det han kunne for å skjule sin legning.

Lemet Ánde Stueng

Lemet Ánde Stueng.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Han sier at homoseksualitet fortsatt er et vanskelig tema blant samer.

– Alle de som bor her i Sápmi kan se fordommene som florerer. De som ønsker å «komme ut av skapet» har alle en frykt for ikke å bli godtatt av slekninger eller av andre i nærmiljøet. Jeg tror nok Valkeapää fryktet for sin anseelse som kunstner fordi han var annerledes enn mange andre, tror Stueng.

Forskeren tror at Stueng har rett i sin antagelse.

– Det er fullt mulig at han ville bevare sin image og at han derfor ikke ønsket at andre skulle få vite om hans hemmelighet. Det kan jeg godt tenke meg. Det er egentlig også forståelig, sier Marjut Aikio.

I 2009 kom en rapport om lesbiske og homofile i Sápmi. Denne rapporten bekrefter samme undertrykkelsesmekanismer i forhold til samiske lesbiske og homofile som ellers i det norske samfunnet.

– Det er trist at en så stor kunstner måtte skjule sine følelser og ikke snakke om dette mens han ennå levde, sier Lemet Ánde Stueng.