Canada vil holde høring om forsvunne og drepte urfolkskvinner

Med en ny liberal regjering på plass, har Canada endelig erklært at det vil bli en nasjonal høring om forsvunne og drepte urfolkskvinner.

Trommeprotest under "Idle No More"

Urfolk i Canada har i årevis protestert mot at myndighetene ikke bryr seg om at mange urfolkskvinner har forsvunnet eller blitt drept.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

I løpet av de siste 30 årene har rundt 1.200 urfolkskvinner i Canada forsvunnet eller blitt drept.

Kravet om en nasjonal høring har blitt sterkere og sterkere, men den forrige regjeringen prioriterte ikke urfolksspørsmål og ville ikke lytte til aktivistenes krav.

Nå har regjeringen endelig annonsert at en slik høring vil bli holdt, opplyser telesurtv.net. Nyheten blir verifisert på det liberale partiets nettside.

Carolyn Bennett ble i forrige uke ble oppnevnt som minister for urfolksspørsmål av statsminister Justin Trudeau, og nå opplyser hun at den liberale regjeringen vil starte en prosess i løpet av de kommende ukene. I høringene ønsker regjeringen å få vite hva folket mener er den beste måten å fortsette etterforskningen på.

Urfolksledere i Canada har store forhåpninger om bedre tider etter at Justin Trudeau i høst ble statsminister. Trudeau kvitterte med å oppnevne to urfolkskandidater i regjeringen.

Jody Wilson-Raybould fra Vancouver i British Columbia er ny justisminister og Hunter Tootoo fra Rankin Inlet i Nunavut er minister for fiskeriene og den canadiske kystvakten.

Mange urfolksjenter har forsvunnet

I midten av februar i år ba politiet i Winnipeg om hjelp til å finne 14 år gamle Shayleen Costello. Den lille jenta på 162 cm og 50 kg, ble sist sett i bydelen Weston 8. februar klokken 18.

Shayleen er bare en av de mange jentene og kvinnene av urfolksavstamning i Canada som bare forsvinner, og kanskje aldri blir funnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Shayleen Costello

Shayleen Costello (14) forsvant 8. februar i år. Politiet ba en uke senere folk om tips hvis de har sett henne.

Foto: Media Release / Winnipeg Police Service

Urfolkskvinner som forsvinner eller blir myrdet skjer mye oftere enn andre med kvinner i Canada.

– Hyppigheten er så høy at det utgjør intet mindre enn en nasjonal menneskerettighetskrise, uttaler Amnesty International i kampanjen «No More Stolen Sisters».

Menneskerettighetsorganisasjonen mener at dette er noen av årsakene:

  • Rasistiske og sexistiske stereotypier gir urfolkskvinner mindre verdighet og menneskeverd, noe som oppmuntrer menn til å tro at de kan komme unna med voldelige handlinger og hat mot dem.
  • Tiår med regjeringens politikk har utarmet og splittet urfolksfamilier og lokalsamfunn, noe som gjør mange urfolkskvinner og jenter ekstremt sårbare for utnyttelse og angrep.
  • Mange politistyrker har ikke klart å innføre nødvendige tiltak - for eksempel trening, passende etterforskningsprotokoller og ansvarlighet - for å eliminere skjevheter i hvordan de reagerer på behovene til urfolkskvinner og deres familier.

Fire ganger høyere

«Inter-American Commission on Human Rights» publiserte nylig en rapport,«Missing and Murdered Indigenous Women in British Columbia, Canada».

I rapporten kommer det frem at urfolkskvinner og jenter i Canada har blitt myrdet eller har forsvunnet med en hyppighet fire ganger høyere enn frekvensen av representasjon av urfolkskvinner i Canada.

De utgjør nemlig bare 4,3% befolkningen.

Ifølge rapporten har mer enn 1200 kvinner og jenter i Canada identifisert som urfolk blitt myrdet mellom 1980 og 2012.

Få av sakene er oppklart.