Riddu-venner bekymret for forsvunnet slektning

I 2012 spilte Digging Roots i Riddu Riđđu. Nå går bandet ut med en etterlysning på en av bandmedlemmenes nære slektninger.

Digging Roots
Foto: Steve Carty / Pressebilde

– Venner. Min vakre niese Nadia er forsvunnet. Hun er 14 år gammel. Vi elsker henne så mye, og nå er vi veldig bekymret. Kan du dele med alle du kjenner og hjelpe oss å bringe henne hjem i god behold, skriver Digging Roots på sin Facebook-side.

Digging Roots er fra Toronto i Canada og spilte i Riddu Riđđu i 2012. Frontfigurene i bandet er Raven Kanetakta og ShoShona Kish. De spiller en blanding av folk-rock, pop, blues og er inspirert av hip hop.

I 2010 vant bandet to priser under «Aboriginal Peoples Choice Music Award». De vant prisen for beste blues album og beste pop album. Tidligere har bandet også vunnet priser i JUNO Awards.

I 2007 vant Digging Roots «Canadian Aboriginal Music Award» i kategorien beste gruppe.

Forsvunnet 14-åring

Toronto politiet går nå ut med en etterlysning og ber om publikums hjelp med å finne en savnet jente.

Nadia Frunza

Nadia Frunza (14).

Foto: Pressefoto / Toronto Police

Nadia Frunza, 14, ble sist sett mandag 2. mars 2015, klokken 23:00 i Bayview Avenue og Sheppard Avenue East-området i Toronto.

Hun blir beskrevet som hvit, 160 centimeter, 57 kg. Jenta har tynn kroppsbygning, blå/grå øyne og har langt svart hår.

Det antas at hun kan befinne seg i Bloor Street West og Kipling Avenue området.

Politiet er bekymret for sikkerheten hennes.

For to uker siden gikk Winnipeg politiet ut med en etterlysning. De ba publikum om hjelp til å finne Shayleen Costello, en 14 år gammel jente som da ikke hadde vist seg hjemme på mer enn en uke.

Costello ble sist sett i bydelen Weston 8. februar rundt klokken 18.

Ifølge en offisiellt canadisk rapport har mer enn 1200 kvinner og jenter i Canada identifisert som urfolk blitt myrdet mellom 1980 og 2012.

#MMIW

Urfolkskvinner som forsvinner eller blir drept er ikke et problem bare i Canada. Også i USA rapporteres det hvert år om mange forsvinninger.

Antallet nordamerikanske urfolkskvinner som har forsvunnet eller blitt drept i det siste tiåret nærmer seg flere tusen.

– Det er alarmerende, for å si det mildt, og intet mindre enn en hastesak. Problemet er reelt og det fortjener mer oppmerksomhet, uttaler gruppen «Sing Our Rivers Red Read».

Dette er en gruppe som ønsker å sette fokus på forsvunne og myrdede urfolkskvinner i USA, og bak tiltaket står urfolkskvinnene Hannabah Blue, Tanaya Winder og Patty Stonefish.

Fra nå av bruker de emneknaggen #MMIW - og det står for «Missing and Murdered Indigenous Women».

I februar holdt gruppen en rekke arrangementer under tittelen «Sing Our Rivers Red Read». Med hundrevis av deltakere og publikummere ble dette en stor suksess, og målet om å synliggjøre problemet ble oppnådd, skriver Indian Country Today.

Arrangementene inkluderte blant annet en hip-hop konsert med opptredener av Frank Waln, Mic Jordan og Young Jibwe; visning av dokumentarer; diktopplesninger; en ørering kunstutstilling.