Urfolksminister i hardt vær i Canada

Flere urfolksledere i Canada ønsket urfolksminister Bernard Valcourt sparket for det de mente var uholdbare anklager. Nå har politimesteren kommet inn i bildet i et forsøk på å skape enighet.

En hverdag med et tøft budskap

SPRER INFO: Urfolkskvinner i Canada setter fokus på drapene langs Highway 16 i Canada.

Foto: Spiegel / Carolin Saage

1181 urfolkskvinner i Canada har blitt meldt savnet eller drept siden 1980. Urfolksminister Bernard Valcourt har lenge påstått at disse kvinnene blir drept av egne menn i samme urfolksgruppe. Det har ikke politiet ønsket å bekrefte.

Bernard Valcourt

LITE POPULÆR: Urfolksminister i Canada, Bernard Valcourt

Foto: pm.gc.ca/

Han har også sagt at det er mangel på respekt for kvinnene som fører til de kriminelle handlingene.

Det er den canadiske avisen The Globe and Mail som først meldte dette i går.

– Den tiltaltes bakgrunn er ikke relevant for oss, men heller hvilket forhold han har hatt til offeret, har politidirektør Bob Paulson i Royal Canadian Mounted Police tidligere uttalt.

Støtter ministeren

Nå har imidlertid Paulson gått ut og bekreftet det Valcourt hele tiden har uttalt seg om i media. Det gjør han etter at flere av landets fremste urfolksledere har gått sammen og sagt at ministeren burde få sparken for å utgi feilaktig informasjon, og for å anklage urfolksmenn for å stå bak alt av kriminalitet mot deres egne kvinner.

Les også: Veien med alle de uløste drapene

Les også: Ny urfolksjente forsvunnet i Canada

I et brev til landets urfolksledere, skriver Paulson at «.. data fra omkring 300 lokale politistasjoner i landet bekrefter at over 70 prosent av de tiltalte var menn med urfolksbakgrunn».

Denne veien sprer frykt hos urfolkskvinner i Canada.

REDDE: Denne veien sprer frykt hos urfolkskvinner i Canada. Veien er nå døpt 'Tårenes vei', etter at flere og flere kvinner forsvinner herfra eller blir drept langs veien.

Foto: Wikipedia

Misfornøyde ledere

Men til tross for at Canadas øverste politisjef nå har bekreftet og understreket at urfolkskvinner hovedsakelig blir drept og kidnappet av deres egne menn og familiemedlemmer, er det flere som fortsatt stiller spørsmålstegn ved statistikken.

– Hvor har de funnet og samlet inn all denne informasjonen? Dette stemmer ikke, sier Bernice Martial, leder i Treaty Six i Saskatchewan og Alberta.

Hun, med flere, sier nå at de ikke finner statistikken troverdig før de kan komme med reelle bevis på bordet. I tillegg spår de en fremtid med mindre troverdighet og støtte til urfolksministeren.

Les også: Urfolksgruppe planlegger landsomfattende protest