NRK Meny
Normal

Ny urfolksjente forsvunnet i Canada

Politiet har nå sendt en etterlysning på 14 år gamle Shayleen Costello.

Shayleen Costello

Shayleen Costello (14) forsvant for mer enn en uke siden. Nå ber politiet folk om tips hvis de har sett henne.

Foto: Media Release / Winnipeg Police Service

Winnipeg politiet ber publikum hjelpe dem å finne Shayleen Costello, en 14 år gammel jente som ikke har vist seg hjemme på mer enn en uke.

Costello ble sist sett i bydelen Weston 8. februar rundt klokken 18.

Politiet sier hun er cirka 162 cm høy, veier i underkant av 50 kg og har hasselfargede øyne og en middels langt brunt hår.

Hun var sist iført en svart vinterjakke og grå genser.

Alle med informasjon om Costello oppholdssted blir bedt om å ringe Winnipeg Police Service enhet for savnede personer, opplyser CBC.

Amnesty International tar opp problemet

Urfolkskvinner som forsvinner eller blir myrdet skjer mye oftere enn andre med kvinner i Canada.

– Hyppigheten er så høy at det utgjør intet mindre enn en nasjonal menneskerettighetskrise, uttaler Amnesty International i kampanjen «No More Stolen Sisters».

Menneskerettighetsorganisasjonen mener at dette er noen av årsakene:

  • Rasistiske og sexistiske stereotypier gir urfolkskvinner mindre verdighet og menneskeverd, noe som oppmuntrer menn til å tro at de kan komme unna med voldelige handlinger og hat mot dem.
  • Tiår med regjeringens politikk har utarmet og splittet urfolksfamilier og lokalsamfunn, noe som gjør mange urfolkskvinner og jenter ekstremt sårbare for utnyttelse og angrep.
  • Mange politistyrker har ikke klart å innføre nødvendige tiltak - for eksempel trening, passende etterforskningsprotokoller og ansvarlighet - for å eliminere skjevheter i hvordan de reagerer på behovene til urfolkskvinner og deres familier.

Fire ganger høyere

«Inter-American Commission on Human Rights» publiserte nylig en rapport, «Missing and Murdered Indigenous Women in British Columbia, Canada».

I rapporten kommer det frem at urfolkskvinner og jenter i Canada har blitt myrdet eller har forsvunnet med en hyppighet fire ganger høyere enn frekvensen av representasjon av urfolkskvinner i Canada.

De utgjør nemlig bare 4,3% befolkningen.

Ifølge rapporten har mer enn 1200 kvinner og jenter i Canada identifisert som urfolk blitt myrdet mellom 1980 og 2012.

Få av sakene er oppklart.