Veien med alle de uløste drapene

Urfolkskvinner forsvinner langs ruten på Highway 16 i Canada. Politiet prioriterer ikke drapene og nå heter drapsruten "Tårenes vei".

Denne veien sprer frykt hos urfolkskvinner i Canada.
Foto: Wikipedia

Snødekte fjell, øde skogsområder og store fjellbekker. Et yndet område for de som driver med jakt og fiske. Prærielandet i Alberta, Saskatchewan og Manitoba er blant de rikeste kornproduserende områder i verden.

En hovedvei på 700 km gjennom Cental-Alberta og Britisk Colombia på Canadas vestkyst skaper uro og frykt. Mange urfolkskvinner forsvinner langs ruten.

En hverdag med et tøft budskap

Urfolkskvinnene i Canada setter økt fokus på alle de uløste drapene som skjer langs hovedveien.

Foto: Spiegel / Carolin Saage

Den offisielle statistikken viser at 18 kvinner er forsvunnet, men tallet kan være mye høyere. Urfolksledere i Canada forteller at 43 kvinner er drept, og ingen av sakene er blitt oppklart.

Det er Spiegel som setter fokus på alle de uløste drapene og frykten som sprer seg blant urfolkskvinnene.

Politiet degraderer sakene

Både Amnesty International og urfolksledere kritiserer det kanadiske politiet som ikke pioriterer forsvinningene langs "Tårenes vei". Amnesty International setter nå fokus på alle de uløste drapssakene, og kaller forsvinningene et mysterium , som myndighetene gjennom flere ti år har degradert bevisst.

Savnet plakater blir hengt opp i indianerreservater i Canada

Familiemedlemmer henger opp savnet plakater og håper at drapsmennen blir tatt.

Foto: Spiegel / Carolin Saage

– Drapene som blir begått i urfolksområder, skaper psykisk stress og mange kvinner kvier seg for å gå til jobben. Vi hører stygge historier fra kvinner som overlever kidnappingene på landeveiene. De fleste overlevende er blitt seksuelt misbrukt og det er svært mange hvite menn som begår overgrepene, sier Celeste Mc Kay, direktør for det Internasjonale Menneskerettighetssekretariatet i Canada.

Politiet har ikke klart å løse drapssakene som har skjedd de siste 30 årene.

Moren funnet drept og naken

Vicki Hill leter nå etter morens drapsmann. Hun er 35 år og bor i Prince Rupert, en by med 12 000 innbyggere. Det er her "Tårenes vei" slutter, på Kaien Island, ved Stillehavskysten i Britisk Columbia.

Vicki Hill gir aldri opp kampen, morens drapsmann må dømmes.

Vicki gir aldri opp, morens drapsmann må dømmes for drapet som skjedde for 34 år siden.

Foto: Spiegel / Carolin Saage

Vickis mor forsvant 26. mars 1978. Et lite barn på seks måneder ble morløs.

– Moren min ble funnet drept ca. 30 km fra Prince Rupert. Hun var naken og ble kastet inn i buskene, bare noen hundre meter fra hovedveien, forteller Vicki Hill.

Hun viser bilder og avisutklipp av moren. En pen indianerkvinne som kledde seg i tradisjonelle klær. Vicki får ikke ro i sjelen, og forteller at morens dødsattest er et mysterium med ordet "pneumonia".

– Det står at moren min døde av lungebetennelse, men alle vet at hun ble drept. Det er ingen som har etterforsket drapet og jeg vet heller ikke hvem fant henne, sier Vicki.

50 detektiver studerte profiler

Myndighetene bevilget 11 millioner kanadiske dollar for å oppklare drapene, men de forble uløste. Privatetterforsker Ray Mihalko forteller at 50 privatdetektiver satte seg ned foran datamaskinene og trodde at de ville få et treff på seriemorderen.

"Highway of Tears" sprer frykt blant kanadiske urfolk
Foto: Spiegel / Carolin Saage

– Vi har samlet mange profiler og navn i databasen, men vi klarte aldri å finne noen som har begått drapene på Highway 16, sier Mihalko til Spiegel.

Vicki går alltid rundt med en frykt, for drapsmannen kan jo bo i Prince Rupert. Er det en hun kjenner og dersom de møtes i butikken, tenker han på drapet som gjorde henne morløs.

Hun vil knuse den tause veggen og få svarene som har plaget familien i 34 år.