Urfolksgruppe planlegger landsomfattende protest

På fredag vil urfolket First Nations boikotte, arrangere møter og sette opp blokader over hele Canada, gjennom en protestaksjon kalt for «Shut down Canada». Dette vil da være den første store nasjonale protesten siden Idle No More.

Veiblokkering under Idle No More

Veiblokkering under «Idle No More» i 2013.

Foto: FRED CHARTRAND / Pa Photos

Det skriver Toronto Sun på sine nettsider.

Protesten er for lokalsamfunn over hele Canada. De skal blant annet sette opp blokader ved lokale jernbaner, havner og motorveier.

«Ikke kjøp flybilletter, ikke fly, ikke dra på jobb og hold barna hjemme fra skolen. Dette er et mangfold av taktikker som kan brukes som protest», det skriver arrangementssiden på Facebook, som er laget av Land Defenders.

Disse hendelsene sikter på å bedre et bredt spekter av problemstillinger. Som for eksempel fengslingen av urfolk, store ressursutvinnings prosjekter på områder som urfolk ikke har gitt fra seg, og mordene og forsvinningene av mer en 2000 urfolkskvinner.

Trommeprotest under "Idle No More"

Trommeprotest under «Idle No More».

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

På Facebooksiden kan man lese «at systemisk rasisme og strukturell vold er koblet til denne ulovlige kolonistaten, som vil opprettholde kontrollen for å kunne utnytte landet. Derfor må vi rette oppmerksomheten mot disse problemene samtidig.»

I Toronto, i Yonge og Dundas Square, planlegges det en fredelig og rolig forsamling, som vil ha økt offentlig oppmerksomhet angående dette og de vil også dele kunnskap med forbipasserende. I Vancouver planlegges det å blokkere Port Metro Vancouver, fram til nedre fastlandet.

I nærheten av Sarnia, som er i Ontario, har medlemmene i Walpole First Nation planlagt å bremse ned trafikken og fortelle bilistene om de savnede og myrdede urfolkskvinnene.

I Prince George, BC, vil arrangørene protestere på Rådhuset og de ber sine støttespillere om å sette bort sine lommebøker.

«For å gjøre dette så trenger vi ikke å kjøpe bensin, ikke shoppe og ikke gå på jobb. Vi skal vise våre medsammensvorne i Ottawa at vi er alvorlige og at ting trenger å endre seg nå.»

På de lokale Facebookarrangementer har hundrevis av mennesker meldt at de vil delta i protestene, og på den nasjonale arrangementssiden har mer en 6,500 mennesker meldt sin deltakelse.