Hopp til innhold

Petr (92) kan få års­pensjon i bot hvis han forlater hjemmet sitt

LOVOZERO (NRK): Flere steder i Russland strammes korona­tiltakene. I Lovozero nektes mennesker over 65 år å gå ut av huset sitt.

Petr Galkin

MÅ HOLDE SEG HJEMME: Petr Galkin (92) håper at tiden med koronapandemi snart tar slutt. – Restriksjonene i forbindelse med pandemien begynner å tære på, sier han.

Foto: Jevgenij Kirillov / Frilans

– For meg føles dette som å sitte i fengsel. Vi eldre kan ikke gå noen steder. Det er ingen god følelse, sier den tidligere reineieren Petr Galkin (92) til NRK.

For å verne de eldre mot koronasmitte ber fylkeshelsemyndighetene i Murmansk alle over 65 år om å holde seg hjemme.

Lovozero har per i dag 97 smittetilfeller, en økning på sju tilfeller siste døgn.

Restriksjonene gjelder for hele Murmansk fylke.

De som bryter regelen risikerer en bot på svimlende 50.000 rubel, eller nærmere 6.000 norske kroner. Dette utgjør nesten et helt års pensjon for en minstepensjonist i Russland.

– Jeg og min kone syns det er sikrest å holde oss hjemme, sier Petr.

Får ikke gå ut døra - sønnen må handle mat

Det er også satt restriksjoner på hvem som kan besøke de eldre for å hindre smittespredning.

Sønnen Vladimir Galkin er en av få personer som kan besøke foreldrene sine, som nærmest er låst inne.

Han handler mat, medisiner og andre ting foreldrene måtte trenge i hverdagen.

– Det er trist at situasjonen er sånn, men det er ingen byrde for meg å hjelpe mine foreldre. De er jo mine kjære foreldre. De har oppdratt meg, sier sønnen Vladimir.

Vladimir Galkin

HANDLER MAT: Det er påbudt å bruke munnbind når man er på steder der det ferdes mange mennesker, slik som i butikken. – Det må man respektere, sier Vladimir Galkin.

Foto: Jevgenij Kirillov / Frilans

Det er også en god side ved denne situasjonen, mener sønnen Vladimir. Han møter nemlig foreldrene sine oftere nå enn det de vanligvis pleier å gjøre.

– Vladimir forteller oss siste nytt fra bygda samtidig som han kommer med ting vi trenger, smiler Petr.

Sosialetaten bistår

Det er ikke alle eldre som er like heldige som Petr Galkin, som får hjelp fra nære slektninger eller bekjente.

Tatjana Zhuravleva

BISTÅR: Sosionom Tatjana Zhuravleva.

Foto: Jevgenij Kirillov / Frilans

Disse får bistand fra sosialetaten i kommunen.

– Denne høsten er det blitt mye ekstraarbeid for oss, slik det var i vår. Hver eneste dag kjøpe vi mat, medisiner og andre varer til de eldre. Dette må kjøres hjem til dem, forklarer sosionomen Tatjana Zhuravleva.

I Murmansk-regionen er det per i dag registrert 19.457 koronatilfeller. Dette er en økning på 197 siste døgn.

290 mennesker i regionen har dødd av koronaviruset.

Lovozero - Lujávri

SØRPETE BYGD: Det er ennå ikke blitt full vinter i samebygda Lovozero. Veiene er imidlertid tommere enn vanlig på grunn av koronarestriksjonene.

Foto: Jevgenij Kirillov / Frilans

Vladimir Galkin håper det snart er slutt på pandemien.

– Jeg vet ikke hva vi skal gjøre med denne pandemien i mitt land eller i verden for øvrig. Jeg håper forskerne finner opp en medisin som kan hindre koronaviruset i å spre seg, slik som vanlig influensa, sier Galkin.

Grensen inn til Russland har vært stengt siden 30. mars og det er kun visse kategorier reisende som får komme inn og ut av landet. Det siste døgnet har det vært registrert 18.283 nye smittetilfeller i landet.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat