Hopp til innhold
Vindkraft Hitra
Foto: Linda Bjørgan / NRK

Vindkraft

Oppsummert

Motstanden mot bygging av vindkraftturbiner i urørt natur har vokst mange steder i landet. Flere steder har aksjonister prøvd å stanse anleggsarbeidet med sivil ulydighet. NHO mener vi må tåle naturinngrepene for å løse klimautfordringene.

 • Greier ut havvindpark

  Ein flytande havvindpark 65 kilometer vest for Kollsnes kan gi nok straum til å forsyne Troll- og Osebergfelta med straum. Equinor, Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips ser no på moglegheitene. Vindparken kan ha ein årsproduksjon på kring 4,3 TWh. Partnerane siktar seg inn mot ei investeringsavgjerd i 2023.

 • Nei til utsettelse på Faurefjell

  Bjerkreim kommune vil ikke gi Norsk Vind utsettelse for utbygging av vindkraft på Faurefjell. Et knapt flertall i kommunestyret i sa i dag nei til utsettelse, skriver Stavanger Aftenblad. Norsk Vind trenger rundt to år på å komme i gang med utbyggingen, og vil nå vurdere hvilke muligheter som gjenstår, skriver avisen.

 • Regjeringen vil ha 1500 havvindmøller

  Regjeringens nye målsetting er at Norge skal installere 30 gigawatt havvind innen 2040, sier regjeringen på en pressekonferanse.

  – Med denne ambisjonen går vi fra de to havvindmøllene som er i drift i dag til om lag 1500 havvindmøller, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

  Byggingen skal skje i løpet av de neste 20 årene. Dette tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften.

 • Norges havvind-ambisjoner omtales som pinlige

  Under dag to av en energikonferanse i Kristiansand ble Norges havvind-ambisjoner onsdag karakterisert som pinlige. Det skriver Fædrelandsvennen.

  – Storbritannia skal opp i 50 GW innen få år. Her jobber vi med 1,5 GW, som kanskje skal økes til 4,5 GW, sa Åslaug Haga, administrerende direktør i Norwea Norsk Vindkraftforening.

  – Det er mye prat, men så lite handling at det virker usannsynlig å nå Norges målsettinger for utslippsreduksjon, sa Nils Klippenberg, administrerende direktør i norske Siemens AS.

 • Ap inviterer til bredt forlik om vindkraft

  Arbeiderpartiet ønsker et bredt forlik om havvind, melder Aftenposten. Alle partiene i energi- og miljøkomiteen på Stortinget er innkalt til et møte om energimeldingen.

  Ifølge avisa inviterte Aps Marianne Sivertsen Næss, lederen av komiteen, til et møte fra klokken 10.30 onsdag.

  – Jeg ønsker å ta en runde med alle partiene i komiteen i dag for å se hvor vi kan finne sammen. Det er viktig at vi får en energipolitikk som kan stå seg over tid. Vi trenger forutsigbarhet for å sikre investeringsvilje i det grønne skiftet, sier hun. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no