Hopp til innhold
Reinskilling
Foto: Carl-Gøran Larsson

Reindrift

  • Avslutter vindkraftplaner: – Vi var veldig tydelige

    Loga sámegillii.

    I går kom beskjeden om at Trøndelag-baserte Aneo AS avslutter vindkraftplanene i Måsøy i Finnmark.

    Prosjektet var planlagt på Nipfjellet, hvor reinbeitedistrikt 16 Marbolon har beiteområde.

    – Det var en god nyhet. Det var godt å høre at de stopper planen, iallfall for nå.

    Det sier reindriftsutøver John Mathis Utsi. Han sier at hvis turbinene hadde blitt satt opp på Nipfjellet, hadde de mistet beiteområder.

    – Det er et utstrakt fjell, og vi hadde mistet beiteområdet. Fjellet er såpass høyt, at hvis det hadde kommet industri dit, så hadde de unngått hele området. Det var vi tydelige på.

    Et enstemmig planutvalg stemte imot vindkraftplanene, forteller Utsi, og de har opplevd god dialog med vindkraftselskapet.

    – Det må jeg si, dialogen har vært god. Vi har hatt dialog per telefon og e-post, og et dialogmøte. Så kom den beskjeden i etterkant, at de avslutter planene.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • 24 čerrui juolloduvvo heahtedorjja maŋŋel lossa dálvvi

    26 čearu ledje ohcan heahtedoarjaga Ruoŧa Sámedikkis, dušše guovtti čearu ohcamuša leat hilgon.

    Ná máŋga ohcamuša eai leat leamašan 2020-2021 dálvvi rájes.

    – Dan min eat riekta vuordán. Sávaimet ahte dát dálvi galggai šaddat buorebut, muhto nu ii šaddan, dadjá Sören Långberg, sámedikki boazoealáhuskonsuleanta SVT Sápmái.

    Eanaš oassi čearuin gullet Norrbottenii, go lea leamaš heajos guohtun dán dálvvi.

    Heajos guohtun lea dieđihuvvon miehtá Sámi dán dálvvi. Norgga bealde leat stáhtahálddašeaddjit Nordlánddas ja Romssas ja Finnmárkkus dieđihan guohtunroasu máŋgga orohagas.

    Stuorimus sivva dasa lea molsašuddi dálkkit, mii dagaha ahte bohccot eai beasa borrosa rádjai.

    Loga eanet dán birra SVT Sápmi siidduin.

    Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60.000 rein.
    Foto: Landbruks- og matdepartementet
  • Sofie Marhaug: – Hvordan kan statsministeren mene at regjeringen har lært av Fosen-saken?

    Loga sámegillii.

    – Hvordan mener statsministeren at regjeringen har lært av Fosen-saken, når staten gjennom Statkraft står i spissen for utbygginger i reinbeiteområder i Lebesby og Gamvik, og regjeringen selv står bak et kraftløft som skaper store bekymringer?

    Det skriftlige spørsmålet fra Sofie Marhaug (R) rettes til energiminister Terje Aasland (Ap). Statkraft planlegger nye vindkraftprosjekter i Lebesby og Gamvik. Vindkraftverkene vil bygges i områder reindrifta bruker.

    Kommunestyret i Lebesby utsatte i går behandling av seks vindkraftsaker til neste kommunestyremøte, i juni.

    – I forbindelse med NVEs innledende arbeid er det lansert et stort antall potensielle nye kraftprosjekter i Finnmark, og det er antatt at NVE vil få til behandling nye prosjekter som tilsvarer flere tusen MW ny vindkraft.

    Det svarer Aasland.

    – Både regjeringen og NVE er klare på at det ikke er realistisk å gi konsesjon i et slikt omfang. Verken kraftsystemet eller hensynet til berørte interesser som natur og miljø og samiske interesser, gir rom for et slikt utbyggingsomfang, svarer Aasland.

    Sofie Marhaug
    Foto: SIMON S. BRANDSETH
  • Statkraft: Vurderer å utvide Alta kraftverk

    Loga sámegillii.

    – Vi kjenner alle historien til Alta. Men her er det snakk om å sette inn et aggregat til.

    Det sier regiondirektør for region nord i Statkraft, Dag Smedbold til NRK etter et informasjonsmøte med sametingspresidenten tirsdag.

    – Møtet har gitt oss bedre innsikt i måten som Sametinget jobber på, som er viktig med tanke på hva vi kan få til fremover både fra eksisterende anlegg og ny produksjon, sier Smedbold.

    Statkraft har sett på muligheten av både å forlenge eksisterende vindkraft på Nordkynnhalvøya i Kjøllefjord og andre mulige prosjekter. Men oppgraderingen av Alta kraftverk vil ikke påvirke Altaelva, forklarer Smedbold:

    – Manøvreringsreglementet og måten elva kjøres på, vil være uforandret. Vi er inne i den tidlige prosessen overfor synspunkter, og har vært i møte med kommuner, Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) og reindriftsnæringen med tanke på selve prosjektet.

    – Men det vil mesteparten skje i fjell, så det vil være lite du ser ute i terrenget i den perioden et mulig prosjekt kommer til å bli gjennomført.

    Statkraft arrangerer et folkemøte i Alta onsdag om den mulige utvidelsen av Alta kraftverk.

    Alta kraftverk sin demning i Sautso
    Foto: Kai Erik Bull / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no