Reinskilling
Foto: Carl-Gøran Larsson

Reindrift

Oppsummert

Statens forhandlingsutvalg foreslår en ramme på 130,6 millioner i årets reindriftsavtale. Dette er 7,5 millioner kroner mer enn i fjor. Norske Reindriftsamers Landsforbund krever 192,96 millioner.

 • Hevder vindkraftverk er ulovlig

  Byggingen av et vindkraftverk i Nordland har stengt reinsdyras flyttelei. Reineiernes advokat sier det er ulovlig fordi reindriftsloven angir at flytteleier skal holdes åpne. Statssekretær i Olje- og energidepartementet er uenig i påstanden.

 • Stengte grenser for reineiere

  Stengte landegrenser skaper problemer for reineiere. For selv om reindriftas ferdsel mellom kommunegrenser ikke lenger begrenses, skaper stengte grenser mot Finland problemer for enkelte reineiere. Det sier reindriftsdirektør Sunna Marie Pentha.

 • Mange søker beitehjelp

  Fylkesmannen har mottatt over 50 søknader om økonomisk støtte i forbindelse med beitekrisen i reindrifta. Vanskelige beiteforhold på grunn av uvanlig mye snø, gjør at enkelte reineiere har fôringskostnader på 70-80.000 kroner.

 • Vil telle rein med droner

  Forskere og reindrifta vil gå sammen om å telle rein ved hjelp av droner. Norsk institutt for bioøkonomi har søkt om penger til prosjektet. Hensikten er å holde bedre oversikt over reinflokkene og redusere tap.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no