Hopp til innhold
Statoil vindkraft
Foto: CHPV/Scira Offshore Energy / NTB Tema

Havvind

Oppsummert

NVE anbefaler å åpne opp 20 nye områder for havvind-parker. Områdene ligger langs kysten fra Skagerrak, i Nordsjøen og nordover til Barenthavet. Ifølge regjeringen er planen at havvind skal levere like mye energi som vannkraft i 2040.

  • Historisk havvindauksjon held fram tysdag

    Måndag morgon gjekk startskotet for den første havvind-konkurransen på norsk sokkel. Energidepartementet stadfestar at auksjonen held fram tysdag.

    – Auksjonen har halde på gjennom dagen, og har no tatt ei pause, skriv departementet i ein e-post.

    Den vil starte på ny klokka 09.00 tysdag.

    Kor mange og kva slags aktørar som har vore med i auksjonen gjennom måndagen, opplyser ikkje departementet noko om.

  • Historisk havvindauksjon

    I dag skal havvind-konkurransen på norsk sokkel avgjøres. Klokka 09 startet den første havvindauksjonen noensinne. Vinneren blir annonsert senere i dag. Det har imidlertid vært dalende interesse for havvind-auksjonen.

  • Vindkraftprosjekt i Finnmark tildelt 2 milliarder

    Enova vil bidra til at teknologiutviklingen innenfor flytende havvind intensiveres.

    Enova tildeler GoliatVIND inntil 2 milliarder kroner i støtte ved realisering av det flytende havvindprosjektet som skal levere fornybar strøm til Hammerfest-regionen via Goliat-plattformen i Barentshavet.

    – Et spennende prosjekt, sier adm.dir. Nils Kristian Nakstad (t.h.) og dir. teknologi- og markedsutvikling Astrid Lilliestråle i Enova

    – Det skjer mye spennende på havvindfeltet, og regjeringen ønsker å legge til rette for at flytende havvind skal bli et nytt ben for norsk leverandørindustri å stå på, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

    Enova tildeler GoliatVIND inntil to milliarder kroner i støtte ved realisering av det flytende havvindprosjektet som skal levere fornybar strøm til Hammerfestregionen via Goliat-plattformen i Barentshavet. – Et spennende prosjekt, sier adm.dir. Nils Kristian Nakstad (og dir. teknologi- og markedsutvikling Astrid Lilliestråle i Enova.
    Foto: Håkon Bjørngård
  • Fem aktørar kan kjempe om havvindprosjekt

    Energidepartementet har i dag varsla fem søkjarar om at dei er kvalifiserte til å delta i auksjonen om havvind i området Sørlege Nordsjø II. Auksjonen opnar måndag 18. mars kl. 09.00.

    I auksjonen vil dei kvalifiserte aktørane konkurrere om statsstøtte ved å legge inn stadig lågare bod fram til det står igjen éin bodgivar. Aktøren med det lågaste bodet i øre/kWh vinn auksjonen.

  • Esa godkjenner statsstøtte til havvindprosjekt

    Eftas overvåkingsorgan Esa har godkjent en mulig statsstøtte til et havvindprosjekt i Nordsjøen – Sørlige Nordsjø II.

    Kostnadsrammen for støtten er på totalt 23 milliarder kroner.

    Godkjenningen fra Esa er en viktig forutsetningen for at auksjonen for prosjektet kan gå sin gang, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

    – Jeg er glad for at dette nå er på plass, og vil takke Esa for en god prosess, sier Aasland i en pressemelding.

    Sju aktører har søkt om å få delta i auksjonen om prosjektet. Søknadene er til vurdering, og Olje- og energidepartementet opplyser at det vil så snart som mulig, offentliggjøre hvilke søkere som er kvalifisert til å delta i auksjonen.

    Statsstøtten som Esa har godkjent, innebærer at staten tar en del av den økonomiske risikoen som knyttet til markedsprisen for strøm.

    (NTB)

    Havvind
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no