Hopp til innhold
Statoil vindkraft
Foto: CHPV/Scira Offshore Energy / NTB Tema

Havvind

Oppsummert

Flytende vindkraft til havs kan gi 128.400 årsverk over en 30-årsperiode, og skape verdier opp til 117 milliarder kroner. Det viser en analyse fra Menon Economics. Ifølge analysen er det viktig at Norge er tidlig ute med utvikling av havvind.

 • Regjeringens nye havvindmål er 30 gigawatt innen 2040

  Regjeringens nye målsetting er at Norge skal installere 30 gigawatt havvind innen 2040, sier regjeringen på en pressekonferanse.

  – Med denne ambisjonen går vi fra de to havvindmøllene som er i drift i dag til om lag 1500 havvindmøller, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

  Byggingen skal skje i løpet av de neste 20 årene

  Dette tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften.

 • 10 millioner til forskning på fisk og havvind

  Regjeringen gir 10 millioner ekstra til Havforskningsinstituttet i Revidert nasjonalbudsjett. Midlene skal brukes til å styrke kunnskapen om effektene både vindkraft og havbruk til havs har på fiskeriene, forteller Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) til NTB.

  Målet er å finne løsninger som er basert på et godt kunnskapsgrunnlag, og som fortsetter å skape vekstmuligheter for havnæringene i tiden fremover.

  – Vi må vite mer om hvordan nye og eksisterende næringer påvirker hverandre og økosystemene. Næringer som allerede bruker havet skal være trygge på at de ikke skal fortrenges, sier Skjæran til NTB.

 • Topptung pressekonferanse: Varsler nyheter om havvind

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tre andre statsråder vil onsdag legge fram nyheter om havvindsatsingen, skriver NTB.

  De holder pressekonferanse om havvind i Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet onsdag morgen.

  I tillegg til statsministeren vil finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) delta.

 • Norges havvind-ambisjoner omtales som pinlige

  Under dag to av en energikonferanse i Kristiansand ble Norges havvind-ambisjoner onsdag karakterisert som pinlige. Det skriver Fædrelandsvennen.

  – Storbritannia skal opp i 50 GW innen få år. Her jobber vi med 1,5 GW, som kanskje skal økes til 4,5 GW, sa Åslaug Haga, administrerende direktør i Norwea Norsk Vindkraftforening.

  – Det er mye prat, men så lite handling at det virker usannsynlig å nå Norges målsettinger for utslippsreduksjon, sa Nils Klippenberg, administrerende direktør i norske Siemens AS.

 • Vil ha kjappere havvind-prosess

  Regjeringen kommer til å foreslå nye tiltak som kan bidra til at prosessen med å bygge ut havvind kommer raskere i gang. Et konkret grep er å forberede oppstart av forundersøkelser på havvinden tidligere.

  Det kommer fram i regjeringens egen energimelding, som legges fram i dag. Håpet er at dette grepet skal kutte saksbehandlingstiden.

  Allerede i februar la regjeringen fram sin plan for utbygging av havvind. Første fase av Sørlige Nordsjø II vil være på 1500 megawatt, noe som svarer til forbruket til 460.000 husstander. Kraften fra feltet skal føres til det norske fastlandet.

  Terje Lien Aasland
  Foto: Lise Åserud

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no