Hopp til innhold

Kina advarte Nobelkomiteen mot å gi pris til dissident

Kina har forsøkt å legge press på Nobelinstituttet, for å hindre at en kinesisk dissident får Nobels fredspris.

Video Kina advarte Nobelkomiteen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Nobelinsituttets direktør, Geir Lundestad, bekrefter at Kinas viseutenriksminister advarte mot å gi fredsprisen til en kinesisk dissident.

Kinas viseutenriksminister Fu Ying oppsøkte Nobelinstiuttet i sommer, og sa at en slik pris vil skade forholdet mellom Norge og Kina.

Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, forteller hva viseutenriksministeren sa:

– Dette ville slå an helt gale strenger i forholdet Norge og Kina, det ville bli sett på som en uvennlig handling, sier Lundestad.

Møtet fant sted i den kinesiske ambassaden. Nobelinsituttet møter høytstående representanter fra en rekke land, men det er første gang en så høytstående representant fra Kina har henvendt seg.

LES OGSÅ: Nobelkomiteen avviser Kina-press

Dissident er favoritt

Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia

Liu Xiaobo skal være en av favorittene til å få Nobels fredspris i år, som han var i fjor.

Foto: Scanpix/AFP

Etter det NRK forstår, var kinesiske dissidenter som den fengslede Liu Xiaobo blant favorittene til å få Nobels fredspris i fjor. Det er han også i år.

LES OGSÅ: Liu Xiaobo dømt til 11 års fengsel
LES OGSÅ:
Opprettholder dom mot dissident

Hvem som får Nobels fredspris i år blir offentliggjort 8. oktober.

– En Nobels fredspris til en av de kinesiske dissidentene vil av makthaverne her bli betraktet som særdeles uvennlig innblanding utenfra, sier NRKs Kina-korrespondent Anders Magnus.

LES OGSÅ: Rekordnominering til fredsprisen
LES OGSÅ:
Nobelfinalen allerede i gang

Venter press

Eriksen Søreide ved Den kinesiske mur

– Dette er en velkjent problemstilling fra kinesisk hold. De bruker ofte anledningen til å ta opp at de ikke ønsker at det de kaller dissidenter får fredsprisen, sier leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Foto: Anders Magnus / NRK

Stortingets utenriks- og forsvarskomité er for tiden på besøk i Kina, hvor de har møter med representanter fra både utenriksdepartementet i landet og kommunistpartiet.

Fredsprisen ble ikke tatt opp da representantene møtte viseutenriksministeren denne gangen.

– Dette er en velkjent problemstilling fra kinesisk hold. De bruker ofte anledningen til å ta opp at de ikke ønsker at det de kaller dissidenter får fredsprisen, sier komitéleder Ine Marie Eriksen Søreide (H).

– Men fra norsk side har vi hele tiden hevdet at Nobelkomitéen er uavhengig av Storting og regjering, og at forsøk på å påvirke verken har lykkes eller kommer til å lykkes, sier Eriksen Søreide.

LES OGSÅ: Venter press fra Kina om Nobelpris