Kinas viseutenriksminister Fu Ying oppsøkte Nobelinstiuttet i sommer, og sa at en slik pris vil skade forholdet mellom Norge og Kina.
Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, forteller hva viseutenriksministeren sa:
– Dette ville slå an helt gale strenger i forholdet Norge og Kina, det ville bli sett på som en uvennlig handling, sier Lundestad.
Møtet fant sted i den kinesiske ambassaden. Nobelinsituttet møter høytstående representanter fra en rekke land, men det er første gang en så høytstående representant fra Kina har henvendt seg.
LES OGSÅ: Nobelkomiteen avviser Kina-press
Dissident er favoritt
Etter det NRK forstår, var kinesiske dissidenter som den fengslede Liu Xiaobo blant favorittene til å få Nobels fredspris i fjor. Det er han også i år.
LES OGSÅ: Liu Xiaobo dømt til 11 års fengsel
LES OGSÅ: Opprettholder dom mot dissident
Hvem som får Nobels fredspris i år blir offentliggjort 8. oktober.
– En Nobels fredspris til en av de kinesiske dissidentene vil av makthaverne her bli betraktet som særdeles uvennlig innblanding utenfra, sier NRKs Kina-korrespondent Anders Magnus.
LES OGSÅ: Rekordnominering til fredsprisen
LES OGSÅ: Nobelfinalen allerede i gang
Venter press
Stortingets utenriks- og forsvarskomité er for tiden på besøk i Kina, hvor de har møter med representanter fra både utenriksdepartementet i landet og kommunistpartiet.
Fredsprisen ble ikke tatt opp da representantene møtte viseutenriksministeren denne gangen.
– Dette er en velkjent problemstilling fra kinesisk hold. De bruker ofte anledningen til å ta opp at de ikke ønsker at det de kaller dissidenter får fredsprisen, sier komitéleder Ine Marie Eriksen Søreide (H).
– Men fra norsk side har vi hele tiden hevdet at Nobelkomitéen er uavhengig av Storting og regjering, og at forsøk på å påvirke verken har lykkes eller kommer til å lykkes, sier Eriksen Søreide.
LES OGSÅ: Venter press fra Kina om Nobelpris