Hopp til innhold

USA advarer Kina om å røre kona

Utenlandske diplomater avvises tvert når de forsøker å besøke ektefellen til årets fredsprisvinner Liu Xiaobo. USAs Beijing-ambassade sier at de nå følger nøye med hva som kan skje Liu Xia.

Utenfor boligen til fredsprisvinner Liu Xiaobo

Inngangen til boligen til fredsprisvinner Liu Xiaobo og kona Liu Xia er sperret av og voktes av sivilkledt kinesisk politi. Både presse og diplomater avvises ved sperringen.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Liu Xia er for øyeblikket i husarrest i sitt hjem i Beijing og får ikke snakke med verken venner eller støttespillere. Det amerikanske nyhetsbyrået AP og den britiske avisten The Times lyktes å nå henne i dag tidlig norsk tid.

Liu Xia

Liu Xia avbildet under et intervju i september i år.

Foto: Andy Wong / Ap

Der fortalte hun at Liu Xiaobo håper at kona kan motta Nobels fredspris på vegne av ham i Oslo 10. desember.

– Xiaobo fortalte meg at han håper jeg kan reise til Norge for å motta prisen på vegne av ham. Selv har han ingen forventninger om at han slipper ut av fengsel, sier Liu Xia.

I husarrest

– Jeg får verken forlate huset, snakke med pressen eller mine venner. Hvis jeg har noen daglige gjøremål, som å besøke min mor eller kjøpe matvarer, kjøres jeg i en politibil. I går forsøkte jeg å gå en tur i parken, da sa de at de måtte følge meg. Ingen får besøke meg utenom mine to brødre, sier Liu Xia til AP og The Times.

På en pressekonferanse i dag nektet kinesiske myndigheter for at de kjente til Liu Xia og ønsket ikke å svare på spørsmål om hennes husarrest.

Ifølge Liu Xia har hun ikke fått direkte beskjed om at hun ikke får reise til Oslo og motta prisen på vegne av sin mann den 10. desember. På spørsmålet om hun trodde kinesiske myndigheter vil tillate en norgesreise, svarte hun:

– Jeg og vi tror det blir vanskelig. Jeg kommer jo knapt ut døra fra min egen leilighet.

- Men jeg har bedt min mann om skrive en takketale som jeg eventuelt kan fremføre på hans vegne - selv om han tviler på om han får overrekke meg den i fengselet. Så jeg får skrive en selv også - selv om det ikke er det jeg er best til, sier Liu Xia, som er kunstner og har holdt seg unna aktiv politikk.

Hun la til at mannen hadde bedt henne takke Nobelkomiteen og tidligere fredsprisvinnere som Dalai Lama, Vaclav Havel og Desmond Tutu som har kjempet for Xiaobo i mange år.

Diplomater og presse bortvist

Kinesisk politi ødela mobiltelefonen til Liu Xia kort tid etter at Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland hadde annonsert at året pris går Liu Xiaobo, trolig for å hindre henne å gi kommentarer om fredspristildelingen.

Nå har hun fått ny telefon, som hennes bror lyktes med å bringe henne.

Utenlandske journalister blir bortvist når de oppsøker boligen hun deler med sin fengslede ektemann i den kinesiske hovedstaden.

Diplomater fra EU, Australia og Sveits forsøkte i går å besøke Liu Xia hjemme, men også de ble vist vekk fra området.

EU-diplomat Simon Sharpe

EU-diplomaten Simon Sharpe ble avvist da han forsøkte å få kontakt hjemme med Liu Xia.

Foto: Ng Han Guan / Ap

USAs Beijing-ambassade ber nå kinesiske myndigheter om å oppheve alle restriksjonene rundt Liu Xia, men har foreløpig ikke fått noe svar.

- Vi er bekymret over rapportene om hvordan Liu Xia holdes i arrest i sitt hjem i Beijing - og vi følger nøye med, for å si det sånn, sier talsmann for ambassaden, Richard Buangan.

- Liu Xias rettigheter som borger bør respekteres, og hun skal kunne bevege seg uten begrensninger og forulemping.

- Vi oppfordrer Kina til å følge opp hva de har forpliktet seg til når det gjelder menneskerettigheter, dette gjelder alt fra bevegelsesfrihet til allmenne rettigheter. Dette gjelder for alle kinesiske borgere, slo Buangan fast.

Liu Xia forteller at hun har kranglet med politifolkene, for å komme bort til de utenlandske pressefolkene som venter utenfor leiligheten og overbringe sine uttalelser fra ektemannen.

- Jeg har prøvd å si at jo lenger det går før verden får høre fra Xiaobo, jo mer øker det interessen og jo verre blir det for myndighetene. Bedre å få det raskt overstått. Men de nekter og sier de bare følger ordre.

Får bedre mat

Fengselet hvor Liu Xiaobo holdes fengslet

Fengselet i Jingzhou hvor Liu Xiaobo er fengslet.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp

Når det gjelder fredsprisvinneren selv, Liu Xiabo, så har en av hans brødre også fått oppsøke ham i fengselet i tillegg til kona i fengselet i byen Jingzhou nordøst i Kina.

Broren kan fortelle at prisvinneren har fått servert bedre mat siden fredag, hvor individuelle måltider lages for ham i stedet for å bli servert fra en stor felles gryte, hvor kvaliteten på maten skal være svært dårlig.

Ellers var det ingen tegn på oppmykninger av soningsforholdene.

Mangel på respekt

Journalister utenfor huset til Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo

Blokken der Liu Xia og Liu Xiaobo har leilighet.

Foto: Andy Wong / Ap

Kinesiske myndigheter har i dag gjentatt beskjeden om at det å gi fredsprisen til en dissident viser totalt mangel for respekt for Kina som land og at forholdet til Norge er skadet.

– Å gi Nobels fredspris til en kriminell som soner en fengselsstraff, viser mangel på respekt for Kinas rettssystem, sa kinesisk UD sin pressetalsmann Ma Zhaoxu, på dagens pressekonferanse.

Liu Xiabo har tilegnet fredsprisen til studentene som ofret livet under demokratiopprøret på Den himmelske freds plass i 1989.

I dag krevde pårørende av de drepte i et åpent brev til kinesiske myndigheter at fredsprisvinneren slipper ut av fengsel.

- Han har kjempet sammen med og støttet mødrene fra Den himmelske freds plass i over 20 år. Han har alltid stått sammen med oss, og i dag står vi sammen med ham, sier Zhang Xianling, en av underskriverne av det åpne brevet, til nyhetsbyrået AFP.

Sikkerhetsvakter utenfor boligen til Liu Xiaobo

Også alle sideinngangene voktes av politi og sikkerhetsvakter.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Den tidligere professoren forhandlet om en fredelig utgang for tusenvis av de demonstrende studentene, før tanks knuste den seks uker lange demonstrasjonen i juni 1989.

Liu Xiabo har tidligere sonet en fengselsstraff for sin rolle i demokratiopprøret.

Nå soner han en 11 år lang straff for å «forsøkt å styrte statsmakten».

Liu tok initiativet til å skrive utgangspunktet for en ny demokratisk grunnlov i Kina, «Charter 08», der over 300 kinesiske intellektuelle krevde demokratiske reformer i Kina.

Liu ble arrestert kort tid etter, i desember 2008. 1. juledag i fjor mottok han straffen.

USAs president Barack Obama bad i forbindelse med fredagens tildeling om at Liu Xiabo settes fri. Kinesiske myndigheter svarer at Liu Ziabo er å anse som en kriminell.

Video Tilbakeblikk på demonstrasjonene på Tiananmen-plassen

Tilbakeblikk på demonstrasjonene på Tiananmen-plassen i juni 1989.