Hopp til innhold

Liu Xiaobo får Nobels fredspris

Nobels fredspris for 2010 går til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Video Jagland kunngjør vinneren

Video: Her kunngjør Thorbjørn Jagland at Liu Xiaobo får Nobels fredspris 2010.

– Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2010 skal tildeles Liu Xiaobo for hans lange og ikke-voldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina. Den Norske Nobelkomite har lenge ment at det er en nær sammenheng mellom menneskerettigheter og fred, sa Thorbjørn Jagland da han kunngjorde tildelingen i formiddag.

Les bakgrunn om Liu Xiaobo her.

Forsøkte å presse Nobelinstituttet

– Årets fredsprisvinner har i over 20 år arbeidet for å fremme demokrati og menneskerettigheter i Kina og har vært en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti. For det har han blitt arrestert flere ganger, sier Jagland.

– For to år siden tok Liu initiativet til å skrive utgangspunktet for en ny demokratisk grunnlov i Kina, «Charter 08», der over 300 kinesiske intellektuelle krevde demokratiske reformer i Kina. Manifestet var inspirert av Václav Havel og andre østeuropeiske aktivister som skrev manifestet «Charta 77» for 33 år siden, sa Jagland i kunngjøringen.

Video Nobelpris-kandidat: Liu Xiaobo

Video: Dette er nobelprisvinneren Liu Xiaobo

Som NRK tidligere har skrevet, har Kina forsøkt å legge press på Nobelinstituttet, for å hindre at en kinesisk dissident får Nobels fredspris.

Kina-ekspert Henning Kristoffersen mener en fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo først og fremst vil gi oss i Vesten bedre nattesøvn.

– Et opplagt valg

Jagland sa før utnevnelsen at utdelingen av Nobels fredspris 2010 vil skape debatt, men på en litt annen måte enn fjorårets pris.

Tildelingen av prisen til Barack Obama skapte både hoderysting og begeistring, og enkelte mente det var uhørt å gi prisen til en amerikansk president som hadde sittet i kort tid, og at den bygget på lite annet enn gode intensjoner.

Før kunngjøringen sa Jagland til NRK at årets prisvinner er et opplagt valg .

– Jeg vet ikke om det er opplagt for alle, men for meg kom dette ganske fort inn i bildet, av spesielle grunner som jeg skal komme inn på senere i dag, sier Jagland, men la til:

– Jeg tror ikke det har vært noe vanskelig valg for komiteen, og den er helt enstemmig, sa komitélederen.

Årets to andre klareste favoritter var den afghanske menneskerettighetsaktivisten Sima Samar og russiske Svetlana Gannusjkina .

Klikk på bildet for å ta vår Nobel-quiz:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.