Forsvarssjef kritisk til Wikileaks

USAs forsvarssjef, general Mike Mullen, fordømmer publiseringen av dokumentene om Irak-krigen, og sier det helt klart setter liv i fare.

FILES-US-POLITICS-DEFENSE-MULLEN

USAs forsvarssjef, general Mike Mullen, mener Wikileaks setter amerikanske liv i fare.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

– Enda en uansvarlig offentliggjøring av stjålne hemmeligstemplede dokumenter fra WikiLeak setter liv i fare og gir fienden viktig informasjon, sa Mullen i en Twitter-melding.

Fredag la WikiLeaks ut 400.000 sider om krigen i Irak. Dokumentene gir et dystert bildet av krigen og dens grusomheter, blant annet om hvordan irakiske sikkerhetsstyrker har mishandlet irakiske sivile på det groveste.

– Dokumentene viser krigens sanne ansikt, sa varslernettstedets
grunnlegger Julian Assange på en pressekonferanse lørdag.

Utenriksministeren kritisk

Han er ikke den første på topp-nivå i USA som er kritisk til at Wikileaks har lagt ut nær 400.000 rapporter om hendelser under krigen i Irak.

Da de første sakene basert på Wikileaks nye database ble publisert fredag kveld norsk tid, var USAs utenriksminister Hillary Clinton raskt på banen.

Samme kveld sendte hun ut en uttalelse der hun fordømte offentliggjøringen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal hun også ha uttalt at lekkasjene setter amerikanske liv i fare ved å offentliggjøre dokumentene.

Advarer mot offentliggjøring

– Ved å offentliggjøre slik sensitiv informasjon fortsetter Wikileaks å sette livene til amerikanske soldater og soldater fra andre land i fare. De setter også livene til sivile afghanere og irakere som jobber med de internasjonale styrkene i fare, utalte pressetalsmann Geoff Morrell til pressen samme dag som Clinton var ute med sin fordømmelse.

Det amerikanske forsvaret har i flere uker hatt en egen gruppe i arbeid for å være klare for offentliggjøring av krigsdokumentene.

– Det er korte glimt fra en krigsvirkelighet. Både kjedelige og uinteressante glimt, men også tragiske hendelser. Likevel er det uansett glimt som ikke forteller hele historien, kommenterer Pentagon-talsmann Morrell.

Han mener at til tross for at denne store mengden informasjon tidligere har vært hemmeligstemplet og utilgjengelig for offentligheten, vil et slipp av alle rapportene ikke gi noen ny innsikt i hva som egentlig har skjedd i Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt