Hopp til innhold

– Folk ligger i kø utenfor sykehusene

Foruenset drikkevann har tatt livet av nærmere 140 mennesker og smittet flere tusen i det som ligner en koleraepidemi i de jordskjelvrammede områdene i Haiti.

Barn i teltleir i Haiti

Over en million haitiere er stuet sammen i helsefarlige teltleirer etter det ødeleggende jordskjelvet i januar.

Foto: Arne Grieg Riisnæs/Kirkens Nødhjelp

– Dette et den verste medisinske krisen etter jordskjelvet i januar, der 230 000 mennesker mistet livet, sier leder i Norges Røde Kors, Børge Brende.

Antall personer som er smittet av sykdommen, har passert 1.500, opplyser legeforeningens president Claude Surena.

Millioner i teltleire

Over en million haitiere er stuet sammen i helsefarlige teltleirer etter det ødeleggende jordskjelvet i januar, og hjelpearbeidere har i flere måneder advart om at et eventuelt sykdomsutbrudd kan få katastrofale følger.

(Saken fortsetter)

Video Børge Brende i Morgennytt

Video: Leder i Røde Kors, Børge Brende forteller om situasjonen i Haiti.

Blant annet er det dårlig tilgang på rent vann, og regn og oversvømmelser den siste tiden har forverret situasjonen kraftig.

– Det er fortsatt 1,3 millioner mennesker som bor i telt eller under en presenning. Det er all grunn til å tro at disse har drukket forurenset drikkevann. For kloakken går rett ut i vannkilden mange steder, forteller Brende.

Den dødelige sykdommen er så langt registrert langs Artibonite-elven nord i landet, og den har foreløpig ikke nådd hovedstaden Port-au-Prince.

(Saken fortsetter under bildet)

Mange haitiere må vente utenfor sykehusene i det som ligner en koleraepidemi.

Pasienter og familie må vente utenfor sykehuset i St. Marc nord for hovedstaden.

Foto: THONY BELIZAIRE / Afp

Samarbeid

Mange internasjonale hjelpeorganisasjoner bistår nå de lokale helsemyndighetene og forsøker å hindre at den svært smittsomme sykdommen sprer seg.

– Leger Uten Grenser har fått meldinger om diaréutbrudd i Artibonite-regionen i Haiti, og har sendt flere team med leger, sykepleiere og logistikere til området, opplyser informasjonsmedarbeider Borghild Berge i Leger Uten Grenser Norge til NRK.

– I samarbeid med lokale helsemyndigheter prøver våre team å få oversikt over situasjonen. På nåværende tidspunkt kan ikke Leger Uten Grenser si noe om hva som er bakgrunnen for diaréutbruddet, eller hvilket type utbrudd dette er, forklarer hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Leger Uten Grenser har flere sykehustelt i Haiti

Jordskjelvet i Haiti ødela det største sykehuset i hovedstaden Port-au-Prince. Leger Uten Grenser måtte derfor sette opp midlertidige sykehustelt for å få behandlet pasientane. Behovet for helsehjelp er fremdeles stort i Haiti, og myndighetene klarer ikke å dekke behovet alene.

Foto: Tristan Pfund/Leger Uten Grenser

Overbelastet

Barn i Haiti

Mange barn lever under svært dårlige forhold i teltleirene.

Foto: Arne Grieg Riisnæs/Kirkens Nødhjelp

Men sykehus og helsesentre i de berørte områdene er allerede overbelastet, sier generaldirektøren for det haitiske helsedepartementet, Gabriel Timothe.

– Det vi opplever nå er at folk blir liggende i kø utenfor sykehusene og ikke får hjelp. Nå teller hver eneste time for å hjelpe disse, sier Brende.

I byen Saint Marc forteller leger at over 400 får behandling på sykehus. Samtidig får 300 behandling i området Drouin.

– Jeg er veldig svak, for jeg har gått mye ned i vekt de siste to dagene, sier Edner Philemon (22) utenfor et sykehus i Saint Marc.

Han forteller at han har mistet tre familiemedlemmer som døde bare noen timer etter at de ble syke.

(Saken fortsetter under bildet)

Barn i Haiti

Barn i Haiti går rundt i provisoriske leirer, hvor søppelet flyter og hvor tilgangen på vann er dårlig. Trusselen med koleraepidemi henger over landet.

Foto: Arne Grieg Riisnæs/Kirkens Nødhjelp

– Koleraen er et symptom

– Koleraen er et symptom på at Haiti er i en alvorlig situasjon, og trenger hjelp i fem til ti år fremover. Vi har vårt eget sykehus der, og medisinsk personell sier at det i lengre tid har vært store medisinske problemer på Haiti, men det er også knyttet til fattigdomsproblemet, sier Brende.

Kolera, som fører til diaré og oppkast, kan lett kureres med antibiotika og tilstrekkelig drikkevann. Men uten skikkelig behandling kan sykdommen være dødelig i løpet av kort tid.

SISTE NYTT

Siste nytt