Hopp til innhold

Politiet i høy beredskap i Malmö

Malmö-politiet trapper opp tilstedeværelsen i gatene og øker antallet rutinekontroller i påvente av et gjennombrudd i etterforskningen av den ukjente skytteren.

Politibil på gata i Malmö

En politibil patruljerer gatene i Malmö. Søndag kveld var det ikke kommet bekreftede meldinger om nye skyteepisoder siden lørdags kveld.

Foto: Helge Carlsen / NRK

NRK.no-reporter Helge Carlsen i Malmö
Foto: NRK

Den siste uka har stemningen vært spent i den svenske storbyen, som er hjemsøkt av en ukjent skytter.

Svensk politi har fått en rekke tips om skytteren, men har fortsatt ikke noen klar formening om hvem mannen er.

Trapper opp patruljene

I kveld er politiet tydelig tilstede i Malmös gater. Et stort antall patruljebiler kjører gatelangs, mens sivile spanere holder innvandrer-bydelen Rosengård under oppsyn.

– Politiet har hatt en rolig kveld. Spaningen har så langt ikke gitt resultater, opplyser Sofie Østereng i Skåne-politiet til NRK ved midnatt.

Sivilpoliti i Malmø

Sivile spanere har trappet opp kontrollen av biler og personer i Malmø i natt.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I Augustenborg hvor to av skuddene falt er det ekstra mye politi i gatene. Uniformerte politifolk og politibiler er synlig i gatebildet, mens sivile spanere holder bydelen under oppsyn.

En politimann ute på patrulje i kveld forteller til NRK at politiet har trappet opp rutinekontrollene, og at de nå stopper flere enn de vanligvis gjør. Han sier all erfaring tilsier at flere kontroller gir resultater, og at håpet er at de skal slumpe over gjerningsmannen.

Lørdag kveld ble den svensk-iranske skredderen Naser Yazdanpanah beskutt og angrepet i butikken sin i bydelen Augustenborg, og i dag morges oppdaget en familie i bydelen Husie et kulehull i balkongvinduet sitt.

Siden har det tilsynelatende vært stille.

Calle Persson ved operasjonssentralen i Malmö-politiet sier til NRK i kveld at de har fått flere anonyme tips om skudd, men at alle så langt har vist seg å være falsk alarm.

Nå venter politiet på resultatene fra de ballistiske undersøkelsene av kuler og kulehull funnet på åstedene.

Håpet er at undersøkelsene skal knytte skyteepisodene sammen, og forhåpentligvis også til en gjerningsmann. Resultatene er ventet tidligst mandag.

Vet lite om skytteren

Så langt har politiet lite å gå etter. De har tidligere sagt at den antatte gjerningsmannen er et sted mellom 20 og 40 år, men har ikke kunnet gå ut med en mer konkret etterlysning.

Mannen som ble angrepet i skredderforretningen i Augustenborg fikk et glimt av gjerningsmannen, som han beskrev som svensk, rundt 1,70 høy og ubarbert, ikledd en rød jakke med reflekser og caps.

Et annet vitne så en nabo en «mystisk mann» i mørk jakke i trappeoppgangen rett ved der to kvinner ble skutt og såret torsdag kveld.

Malmö-politiet sier i kveld at de fortsatt er langt unna å kunne etterlyse gjerningsmannen med navn og bilde.

Frykter ny «lasermann»

Tirsdag i forrige uke ble tre personer skutt på ulike steder i Malmö, og i de påfølgende dagene har det vært en rekke episoder der ukjente gjerningsmenn har skutt mot innvandrere og mørkhudede.

Skuddene settes også i sammenheng med flere tidligere tilfeller av umotiverte skudd mot personer med innvandrerbakgrunn.

Så langt jobber politiet ut fra teorien om at rundt 15 skyteepisoder det siste året kan knyttes til den samme gjerningsmannen. Det siste året har det vært rundt 50 skyteepisoder i Malmö, men brorparten av disse skal ha vært gjengrelaterte.

Den såkalte gjerningsmannsprofilgruppen i Stockholm jobber fortsatt iherdig med å forsøke å danne seg et bilde av skytteren, mens Malmö-politiet går gjennom flere timer med overvåkingsbilder fra de ulike åstedene.

Politiet har varslet en pressekonferanse om saken mandag formiddag, men det er ikke kjent om de sitter inne med nye opplysninger i saken.

Video Spent lørdagskveld i Malmö

VIDEO: Stemningen var spent blant de som dristet seg ut på byen i Malmö lørdag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt