Hopp til innhold

Avlyser nok et møte med Berg-Hansen

Kinesiske myndigheter avlyser nok et møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Nå dropper hun hele Beijing-turen.

Lisbeth Berg-Hansen og Arild H. Blixrud

Lisbeth Berg-Hansen fikk tirsdag beskjed om at kinesiske myndigheter ikke har tid til å møte henne. Her er hun tilstede på Verdensustillingen EXPO 2010 i Shanghai.

Foto: Innovasjon Norge

Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen fikk beskjed om at kinesiske myndigheter ikke hadde tid til å møte henne i Beijing, skriver avisen Nordlys.

Hun fikk vite om avlysningen kun timer før hun skulle sett seg på flyet til Beijing for onsdagens møte med viseministeren for matsikkerhet.

Blir i Kina

Nå dropper hun hele Beijing-turen, skriver Nordlys. Berg-Hansen har ikke fått vite nøyaktig hvorfor møtet er avlyst.

– Hun skulle en tur til Beijing, som ble avlyst, men resten av reisen i Shanghai går som planlagt, sier kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel til NRK.no.

Se ministerens program for Kina-turen på departementets nettsider.

Nå velger fiskeriministeren å droppe turen.

– Beklagelig

Fiskeriminsteren sier til NRK at hun synes dette er beklagelig, men at møtet mellom embetsfolkene har foregått som planlagt i dag, og at det var et godt møte.

– Det kan tyde på at Kina vil fortsette det konkrede samarbeidet med Norge, men at de vil vise oss og resten av verden at de ikke liker det Nobel-komiteen har gjort, sier Asia-korrespondent Anders Magnus.

Tett program

– Årsaken til at jeg er i Kina akkurat denne uka er den norske fiskeri- og sjømatuka i Shanghai. Det er et tett program her, og i morgen skal jeg blant annet ta imot laks nummer 10 millioner fra Norge, sier hun ifølge NTB.

I går avlyste også Kina et møte med Berg-Hansen. Grunnen skal være den norske tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo.

Berg-Hansen uttalte søndag at hun ikke trodde hun ville møte problemer under sitt besøk i Kina.

– Vi har et godt samarbeid fra før, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fortsette. Nobel-komiteen er jo totalt uavhengig av den norske regjeringen, sa Berg-Hansen til NTB.

Stor eksport til Kina

I dag er Kina den åttende største kjøperen av norsk fisk, og hittil i år er det eksportert fisk dit for 1,5 milliarder kroner. Fiskeriråd Åshild Nakken sa tidligere i år til NRK at de planlegger nye markedsføringsfremstøt mot 1,3 milliarder kinesere.

Eksportutvalget for fisk har sagt at de håper fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten ikke stopper arbeidet for en frihandelsavtale.