Stranda kan bli stående uten friere når kommunereformen kommer

Dersom nabokommunene på Sunnmøre får det som de ønsker vil de velge bort Stranda når kommunereformen kommer.

Stranda
Foto: Trond Vestre / NRK

I Stordal er det få som vil slå seg sammen med Stranda. Det kom fram under et folkemøte i Stordal i midten av april.

– Storfjorden er en sperre i forhold til sammenslåing med Stranda. Vi ser utover, sa ordføreren i Stordal, Charles Tøsse (H) etter møtet.

Sykkylven ser mot Ålesund

I Sykkylven vil politikerne primært se utover mot Ålesund eller andre kommuner på den andre sida av Storfjorden.

Det er det som først og fremst er interessant for Sykkylven, sier ordfører Petter Lyshol (H).

Petter Lyshol

Ordføreren i Sykkylven, Petter Lyshol (H) ser utover mot Ålesund, ikke mot Stranda.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi er en del av et felles bo- og arbeidsmarkedsområde med Ålesund og andre kommuner på den andre siden av fjorden. Dette er svært viktig for oss. Daglig reiser det rundt 500 personer inn til kommunen for å jobbe her mens 7–800 personer reiser ut av kommunen for å jobbe i Ålesundsområdet, sier Petter Lyshol.

– Vi holder døra på gløtt for Stranda, men vi ser først og fremst utover, sier Sykkylvsordføreren.

– Betyr det at du vil presse på for å få Stranda til å se samme veg?

– Ja, jeg mener i alle at Stranda må begynne å tenke på at de må finne seg venner lenger ute, sier Petter Lyshol.

– Uaktuelt å bli en del av Ålesund

Men for ordføreren i Stranda, Jan Ove Tryggestad (Sp) er det uaktuelt å bli en del av Ålesund.

Jan Ove Tryggestad

Ordføreren i Stranda, Jan Ove Tryggestad (Sp), sier det er uaktuelt for Stranda å se mot Ålesund.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg registrerer i alle fall at i Stranda-miljøet er det veldig mange som tar til orde for at det å være en del av en stor sunnmørskommune med Ålesund som sentrum ikke er særlig forlokkende, sier Jan Ove Tryggestad.

Både Sykkylven og Stranda er på fylkesmannens svarteliste over kommuner som må ha statlig kontroll med økonomien. Det betyr at fylkesmannen må godkjenne låneopptak og langsiktige leieavtaler. Det er den høye gjelda som gjør at Stranda har kommet på den såkalte Robeklista.

Kommunesammenslåing MR

Det fremtidige kommmunekartet i Møre og Romsdal kan bli dramatisk endret.

Foto: Nyhetsgrafikk.no

– Vi er ingen bakevje

Men det er ikke økonomien som gjør at Stranda kan risikere å bli stående uten friere når kommunereformen kommer. Det er geografien med fjorder og fjell. Likevel tar ordføreren situasjonen med stor ro.

– Vi blir kanskje oppfatta som ei bakevje. Men jeg vil hevde at Stranda kommune står veldig trygt i dag. Vi har et gnistrende godt næringsliv, vi har en fantastisk natur og vi har faktisk en positiv folketallsutvikling, sier Jan Ove Tryggestad.

– Jeg har sett for meg Sykkylven som en naturlig kommune å slå seg sammen med. Dersom Sykkylven mot formodning skulle gå mot Ålesund må vi revurdere planene og kanskje se sørover til Hornindal og Stryn, sier ordføreren i Stranda.

– Men dersom ingen vil slå seg sammen med Stranda, kan det bli situasjonen at dere kan bli tvunget inn i noe dere ikke ønsker?

– Det ville være ille dersom det skjedde. Men jeg tror ikke Høyre og Frp tør å bruke tvang, sier Jan Ove Tryggestad.

En dyr gulrot

Fjord1 Magerholm

I dag må du ta ferge dersom du skal reise mellom Sykkylven og Ålesund. Et fergefritt samband ville ha vært en gulrot, mener ordføreren i Sykkylven.

Foto: Joachim Ose / NRK

Men også for Sykkylven er Storfjorden en hindring. I dag må du bruke ferge for å komme til Ålesund. Med Sykkylvens ønske om å gifte seg over fjorden følger det en forventning om en gulrot, nemlig at Staten bidrar til at det blir bygget et brosamband over Storfjorden.

Men slike ønsker er det mange ordførere rundt om i landet som har og det er et kostbart ønske.

– Ja, det er en dyr gulrot. Prislappen er på rundt fem milliarder. Vi har vært i møte med departementet for å se på muligheten for å bygge dette som et OPS-prosjekt. Da må Staten overta. Skal Storfjordsambandet stå i køen av fylkesvegprosjekter vil den aldri bli bygget. Men vi synes at dette kan være noe som kan bidra inn i kommunereformen, sier ordføreren i Sykkylven, Petter Lyshol.

– Men regjeringen kan vel ikke komme med en bro eller en tunnel til annenhver kommune som skal seg sammen med noen?

– Nei, det er klart at litt realistiske er vi, og vi har vel ikke sånn voldsom tro på at det kan gå. Men vi synes det er viktig å ha med et moment om broforbindelse når vi skal tenke større, sier Lyshol.