NRK Meny
Normal

Sanner vil tvinge kommunene sammen

Jan Tore Sanner fra Høyre vil ha tvangssammenslåing i 2017.

Sanner åpner for tvangssammenslåing av kommuner

FORBEREDT PÅ LOKAL MOTSTAND: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) regner med lokal motstand i kommunene. Han skriver at han ser det som sannsynlig at enkelte lokale vedtak verken vil stemme overens med regionale eller nasjonale behov.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

I et notat som Nationen har fått tilgang til, varsler kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at han ser behov for å tvinge kommuner til å slå seg sammen i løpet av 2017.

Solberg-regjeringen er dermed innstilt på å gjennomføre sin varslede kommunereform.

Det interne notatet sendes ut til regjeringsmedlemmer i forkant av de ukentlige regjeringskonferansene.

Sanner ønsker derfor ikke å kommentere saken før om to uker.

– Jeg kommenterer aldri spørsmål knyttet til regjeringens interne behandling av saker. Jeg viser til kommunepropen 14. mai der vi legger fram en helhetlig beskrivelse av reformen, både mål, prosess og virkemidler, skriver han i en e-post til avisen.

Forberedt på lokal motstand

Han legger også en plan for å håndtere lokal motstand. Han skriver at han ser det som sannsynlig at enkelte lokale vedtak verken vil stemme overens med regionale eller nasjonale behov.

«Siden dette også er en nasjonal reform, må vi vurdere hvordan vi skal håndtere det», skriver Sanner.

Minst 15-20.000 innbyggere

Regjeringens ekspertutvalg har i sin rapport om kommunesammenslåing foreslått at norske kommuner bør ha minst 15-20.000 innbyggere.

Sanner skriver imidlertid i notatet at han ikke vil stille absolutte krav til innbyggertall, men at ekspertutvalgets kriterier for sammenslåing vil danne utgangspunkt for prosessene knyttet til reformen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger