Mannen dagkamera.

Rasfarlege «Mannen»

Oppsummert

Sidan hausten 2014 har bebuarar under fjellet Mannen i Rauma blitt evakuert ei rekkje gongar. Det rasfarlege partiet Veslemannen har eit volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

 • Gult ved Veslemannen

  Norges vassdrags- og energidirektorat senker farenivået til gult for fjellpartiet Veslemannen i Romsdal. Nivået senkes på grunn av minkende bevegelser og fordi det har vært mindre steinsprangaktivitet. Det har heller ikke vært nedbør det siste døgnet

 • Setter ned farenivået

  NVE setter ned farenivået på Veslemannen til gult nivå. Bakgrunnen er avtagende bevegelser og mindre steinsprang-aktivitet det siste døgnet. NVE vil likevel fortsette å sjekke data fra partiet hyppig fordi hastighetene fortsatt er relativt høye.

  Mannen i Rauma 14. august 2019
  Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK
 • Bevegelsene har gått ned

  Bevegelsene i Veslemannen er avtagende. Døgnhastigheten er nå 9 centimeter i øvre del og 2,5 centimeter i nedre del. Geolog i NVE, Lene Kristensen, sier de nå må vurdere om farenivået skal settes ned, men det er ikke bestemt om det blir gjort i dag.

  Veslemannen i Rauma 14.august 2019
  Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK
 • Framleis raudt farenivå

  Det er framleis raudt farenivå på Veslemannen, men NVE opplyser om minkande rørsler i fjellet, og avgrensa med regn. Samstundes er rørslene så store, at dei vel å halde oppe raudt farenivå.

 • Bevegelsene er fortsatt store

  Det har ikke kommet nedbør på Veslemannen de siste timene, men bevegelsene er fortsatt store, og farenivået er rødt, opplyser geolog i NVE Gudrun Dreiås Majala. – Slik som det er nå så vurderer vi ikke å gå ned de nærmeste timene, sier Majala.

  Veslemannen i Rauma 14.august 2019
  Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK
Nettvideo som forklarer hva som skjer når Mannen og Veslemannen raser, grafikk av et eventuelt skred
Fredag har det gått fleire steinsprang frå fjellet Mannen i Rauma.