Hopp til innhold
Store steinmasser raste nedover Veslemannen. Store deler av fjellpartiet har rast ut.
BVEs geolog Lars Harald Blikra sier til NRK at store deler av fjellpartiet Veslemannen har rast ut.

Rasfarlege «Mannen»

Oppsummert

Torsdag kveld raste store delar av fjellpartiet Veslemannen ut. Sidan hausten 2014 har bebuarar under fjellet Mannen blitt evakuert ei rekkje gonger. Det rasfarlege partiet Veslemannen har hatt eit volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

 • Stort steinras i Romsdalen

  Ett av de største skredene i Romsdalen gikk natt til fredag like ved Mongefossen. Knut Remmen sier til Åndalsnes Avis at dette er et av de største skredene han har opplevd i dalen. Han tror det kom ned mer stein enn da Veslemannen falt i fjor. Fredagens ras gikk ikke langt unna der det er planen at den nye vegtraseen skal gå.

 • Små ras frå Veslemannen

  Fleire steinras har gått frå Veslemannen i Rauma torsdag kveld. Geolog Lars Harald Blikra seier det er venta at det vil kome fleire småras etter det store raset i fjor, då halvparten av steimassene forsvann. Det er ikkje auka farenivå.

 • Ras frå Veslemannen

  Fleire steinras har gått frå Veslemannen i Rauma torsdag kveld. Geolog Lars Harald Blikra seier det er venta at det vil kome fleire småras etter det store raset i fjor, då halvparten av steimassene forsvann. – Det har vore aktivt i mange veker. og der er ein del lausmasser i renna. Området blir framleis overvåka og der er ein del rørsle. Det er ikkje auka farenivå, men vi følgjer med, seier Blikra til NRK.

 • Søkte om erstatning

  To av dei som bur under Veslemannen i Rauma søkte til fylkesmannen i Møre og Romsdal om erstatning, det skriv Sunnmørsposten. Dei søkte om 470 000 kroner for tap som dei har hatt i forbindelse med evakueringar når Veslemannen har vore på raudt farenivå. Men fylkesmannen og Kommunal- og moderniseringsdepartementet seier nei, fordi søknaden ikkje fylte dei krava fylket og staten har.

 • 54.400 kubikkmeter raste ut

  Analyser gjort av NVE i etterkant av raset fra Veslemannen viser at 54.400 kubikkmeter raste ut. Før dette har 15.000 kubikkmeter stein rast ut fra partiet siden 2014 i form av mindre skred og steinsprang. Analysene viser også at områdene i Veslemannen som har hatt størst bevegelse har flyttet seg opp mot 20 meter siden målingene startet. NVE opplyser også at det er en del løsmasser fra skredet som ligger igjen nederst i den bratte renna som går fra løsneområdet til skredviften under. Løsmassene kan bli mobilisert ved sterk nedbør og kan gå ut som et løsmasseskred. NVE vurderer at dette ikke har potensial til å nå bebyggelse, men kan gå over beitemark og ned mot toglinja i nord.

  Ura under Veslemannen
  Foto: Øyvind Sandnes / NRK Luftfoto
Nettvideo som forklarer hva som skjer når Mannen og Veslemannen raser, grafikk av et eventuelt skred