Åknes
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen

Åkerneset

Oppsummert

Åkerneset er eit rasfarleg fjellområde ved Storfjorden i Stranda kommune. Store mengder stein kan rase ut og forårsake enorme flodbølgjer som kan gjere stor skade i bygder som Geiranger, Hellesylt, Stranda og Valldal.

 • Ber om drenering av Åkerneset

  Frp ber regjeringa legge frem en plan for drenering av fjellskredområdet ved Åkerneset i Stranda.

  Det er stortingsrepresentant Frank Sve og partileder Sylvi Listhaug som har fremmet et representantforslag om dette.

  Sve og Listhaug viser til at NVE nå kartlegger mulighetene for drenering av området, men at kostnadene kan komme opp i flere hundre millioner kroner.

  De to ber regjeringa sette NVE i stand til å gjennomføre drenering av Åkerneset.

  Frank Sve
  Foto: Tore Ellingseter / NRK
 • Revna har utvida seg som normalt

  Den ustabile fjellrevna i Åkerneset i Stranda har i vinter utvida seg omlag som normalt, viser målingane til NVE. Det inneber at revna siste året er blitt åtte til 10 centimeter breiare i området med mest rørsle. I nedre delen er rørslene langt mindre, seier geolog Gustav Pless. Mykje snø og fleire snøras som har gått, gjer det enno utrygt å dra inn i området for å kartlegge forholda etter vinteren nærare, seier Pless.

  Åkerneset rasområde
  Foto: NRK
 • Testar tsunamivarselet i dag

  Tusenvis av innbyggjarar i Fjord, Stranda og Sykkylven skal i dag varslast via tyfon og sms om at det store skredet frå Åkneset går. Testen blir gjennomført årleg for å sikre at folk som bur i området blir varsla dersom det enorme fjellpartiet rasar i fjorden. Men dei siste åra har fleire meldt tilbake at dei ikkje har blitt varsla, og heller ikkje trur dei kjem til å bli det. Dagleg leiar Steinar Belsby i Åknes/Tafjord Beredskap seier dei likevel meiner varslinga er trygg nok.

  Steinar Belsby
  Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
 • Forlenger pilotprosjekt

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommer til å forlenge pilotprosjektet på det rasutsatte fjellet ved Åkneset i Storfjorden i Stranda med ett år. Opprinnelig skulle prosjektet avsluttes i 2019. De siste to årene er det gjort undersøkelser med nye metoder for å finne ut om det er mulig å drenere ut vannet fra fjellet og minske faren for et stort skred. Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE er svært fornøyd med resultatene de har sett til nå.

  Åknes
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen
Tysdag 31. oktober blei varslingssystemet testa i Geiranger. Det skal varsle om tsunami når Åkneset rasar i havet.