Hopp til innhold

Vil ta pulsen på Norges farligste fjell

Marerittscenarioet er at et skred fra Åkneset skal sende en flodbølge ut i Storfjorden og ramme turistbygda Geiranger, Hellesylt og Stranda. Forskere har nå plassert nytt måleutstyr som skal ta pulsen på fjellet for å sikre bedre overvåkning.

Bølgen

Raser hele fjellpartiet Åkneset vil en bølge på 70 meter kunne ramme turistbygda Geiranger. Katastrofefilmen Bølgen tok for seg det scenarioet i 2015.

Foto: Fantefilm Fiksjon

Installering av seismisk borehulinstrumenter i oktober

Installering av måleutstyret. Langt nede i berget er det nesten ikke støy fra andre kilder. Hører forskerne noe, så er det berget som beveger på seg.

Foto: Norsar

Den norske katastrofefilmen «Bølgen» fra 2015 tok for seg noe som kan bli en realitet. Hvis fjellpartiet Åkneset i Møre og Romsdal sklir ut, vil en enorm flodbølge kunne ramme bygdene Geiranger, Hellesylt og Stranda.

Et skred fra Åkneset kan bli 300 ganger større enn ved Mannen i Romsdalen.

Åkneset er i flere år blitt fulgt tett opp av eksperter og ulike typer måleutstyr og det nye seismiske måleutstyret som jordskjelvforskere fra Norsar har fått på plass, skal gi enda bedre overvåkning, skriver Forsking.no.

Dominik Lang

Dominik Lang i Norsar sier de har installert borehullsinstrumenter før, men ikke i sammenheng med monitorering av ustabile fjellsider. – Det er noe helt nytt i denne sammenheng.

Foto: Norsar

Nå kan forskere ta pulsen på berget helt nede der gigantskredet kan komme til å løsne.

– Å bruke seismiske borehullsinstrumenter er noe helt nytt i denne sammenheng og vi er sikker på at resultatene vil hjelpe oss veldig med å vite mer om hvordan fjellets bevegelser foregår og hvilke deler av det ustabile fjellpartiet som beveger seg mer enn andre, sier Dominik Lang som er seismolog ved forskningsinstituttet Norsar, til NRK.

Forskerne lytter til fjellet

Utstyret er plassert i et borehull som går ned gjennom fjellpartiets glideplan – drøyt 50 meter under overflaten på fjellet.

Langt nede i berget er det nesten ikke støy fra andre kilder. Hører forskerne noe, så er det berget som beveger på seg. Forskerne kan nå fortelle hvor dypt bevegelsene i Åkneset opptrer og eksakt når de skjer.

Åknesremna

Åkneset er i flere år blitt fulgt tett opp av eksperter. Her er Åknesremna sett fra helikopter.

Foto: Gunnhild Sætre / NRK

– Nå får vi seismiske data av mye bedre kvalitet enn hva vi får fra de instrumentene som er plassert på overflaten, sier Dominik Lang til forskning.no.

Bedre trygghet for innbyggerne

Ordførar i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad

– For meg som ordfører er det viktigste at vi øker kunnskapen om beredskap og sikkerhet, sier Jan Ove Tryggestad.

Foto: Frode Berg / NRK

Ordfører i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad (Sp) mener innbyggerne langs fjorden kan føle seg tryggere når kvaliteten på målingene blir bedre.

– Først og fremst vil dette øke kunnskapen og kvaliteten på kunnskapen rundt fjellet sine bevegelser, sier Tryggestad til NRK.

Åknes

Åkneset i Storfjorden. Et skred fra Åkneset kan bli 300 ganger større enn ved Mannen i Romsdalen og ramme turistbygda Geiranger.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL