Hopp til innhold

National Geographic omtaler tsunamiutsatt bygd i Norge: – Ikonisk

Da filmen «Bølgen» viste hva som kan skje i bygda, ble den venta flodbølgen for alvor kjent. Nå har også National Geographic skrevet om faren som truer i fjellet.

Skjermbilde av artikkelen til National Geographic om Åkerneset og Geiranger.

«En tsunami kan fjerne denne bygda fra kartet. Hvorfor forlater ikke alle bygda?», er overskriften til National Geographic-saken som er skrevet av Anna Fiorentino.

Foto: Skjermbilde / National Geographic

Den norske katastrofefilmen «Bølgen» fra 2015 tok for seg noe som kan bli en realitet.

Hvis fjellpartiet Åkerneset i Møre og Romsdal sklir ut, vil en enorm flodbølge kunne ramme bygdene Geiranger, Hellesylt og Stranda.

Og i årevis har folk på Sunnmøre forberedt seg på den tsunamien som kommer til å rasere bygdene ved fjorden.

«Hvorfor forlater ikke alle bygda», spør National Geographic.

«Det er en del av livet vårt å leve med farene i naturen», sier hotelldirektør Monja Mjelva til den berømte avisa.

Cruiseskip i Geiranger. Snøen ligg framleis i fjella og langt nedover Ørnevegen. Skipet AIDAPerla ligg innerst i fjorden.

Åkerneset er et fjellmassiv under Flosteinnibba i Stranda kommune i Møre og Romsdal, innerst i Storfjorden, på vestsiden av Sunnylvsfjorden.

Åkernesremna

Fjellområdet er ustabilt, og et skred der kan skape en flodbølge som vil ramme flere av tettstedene i området.

Var bekymret for utfallet

I slutten av juni tok journalist Anna Fiorentino turen til Sunnmøre for å lage en artikkel i det verdenskjente magasinet om fjellpartiet og bygda.

Det er kjempestort. Det er et anerkjent, og kanskje verdens største, magasin med høy troverdighet. At vi får synlighet der betyr veldig mye, sier Helen Siverstøl ved Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

Hun bidro med informasjon, satte journalisten i kontakt med flere aktuelle personer hun kunne snakke med, og var også med på deler av oppholdet som tilrettelegger og oversetter.

Helen Siverstøl, presseansvarlig i Visit Ålesund & Sunnmøre.

– Det er fantastisk å få innpass i et sånt ikonisk magasin, som så har så stort utslagsfelt over hele verden – med godt utdanna, bevisste lesere som er interessert i natur og kultur, sier Helen Siverstøl, presseansvarlig ved Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Siverstøl forteller at de var litt redde for hvordan artikkelen skulle bli, og om den skulle skremme folk vekk fra bygda.

– Det var viktig for oss å vise at det er trygt både å bo i, og besøke Geiranger, forteller hun.

Det er heller ikke første gang avisa lager reportasjer fra Sunnmøre, ifølge Sivertstøl, men tidligere har det vært saker til National Geographic sitt reisemagasin.

Dette var i den tradisjonelle kanalen, altså hovedmagasinet, som er det eldste magasinet, sier hun og legger til:

Det er kjempestort for oss å få innpass i det trange nåløyet til National Geographic.

Forelsket seg i området

Det hele startet med at journalisten selv var på et cruise i fjor, som stoppet innom Geiranger. Da gikk Fiorentino turen til Storseterfossen, og ble bergtatt.

– Det var kanskje den mest fantastiske turen jeg noensinne har gått, som tilfeldigvis også er Norges første nasjonale turiststi, sier hun.

Og på den turen fortalte den lokale guiden om at Åkerneset og Geiranger overvåkes, nettopp på grunn av faren for at fjellpartiet skal rase ut og skape en flodbølge.

Bilde av Geiranger-fjorden, med høye fjell og vakkert turkis vann.
Foto: NRK / Remi Sagen

Fiorentino har i flere år skrevet vitenskapsartikler og reisehistorier for National Geographic.

Denne gangen ble hun møtt med flere triste historier fra gamle fjellgårder om folk som ble drept av snøskred eller steinras, men som likevel valgte å bo i bygda, forteller hun.

– Forstår du nå hvorfor folk blir boende?

– De blir værende til tross for at hjemmene deres kan bli ødelagte, fordi de i generasjoner har eksistert sammen med naturens uforutsigbarhet. Det er en del av hvem de er og hvordan de lever. Så ja, jeg forstår hvorfor de blir.

– Da det var på tide å si farvel, ville jeg heller ikke dra. Det er lett et av de vakreste stedene jeg noen gang har besøkt.

Bygda kjenner ikke på frykt

Artikkelen er gjennomsyra av tvilen og frykten, men jeg hadde ikke forventa noe annet.

Det sier den tidligere ordføreren i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad, som også ble intervjuet av journalisten i saken.

Jan Ove Tryggestad

– Intervjuet var en oppfølger av en krevende problemstilling; om det er trygt å bo og bygge inne i fjorden, sier tidligere ordfører i Stranda, Jan Ove Tryggestad.

Foto: Remi Sagen / NRK

Han forteller at han etter beste evne prøvde å få frem at det ikke er noen som bor i området nå som kjenner på en frykt knyttet til en eventuell flodbølge.

Fordi vi vet vi har et overvåkningssystem som funker, og som kanskje er det beste som er mulig å skaffe seg med dagens teknologi.

Han refererer til dreneringen av fjellpartiet og overvåkningssenteret i kommunen. Tryggestad tror ikke artikkelen vil føre at flere tar turen til bygda, men at den kan gi andre fordeler.

Det kan bety noe med tanke på verdien av å opprettholde beredskap, og å gjøre investeringer i ny teknologi.

Les også Vil ta pulsen på Norges farligste fjell

Bølgen

Les også Slik skal dei hindre tsunamien i Geiranger

Lars Harald Blikra på Åkneset