Hopp til innhold

Seks oppskrifter med nypoteter

Kokte, stekte, med mye eller lite tilbehør – nypoteter kan bli en delikatesse. Og det er nå du skal spise dem.

Varm nypotetsalat

Dette er potetsalat, men likevel veldig langt fra den typen du finner i plastbokser i kjøledisken.

Foto: Kine Løken Thoreid / NRK

For mange er det sommerens matmessige høydepunkt når de norske, ferske potetene kommer i butikken. Vi har funnet fram seks oppskrifter som gir potetene den plassen de fortjener på bordet.

Først til en rett som er en fryd for øyet så vel som for ganen. Kall det gjerne potetsalat, men retten på bildet øverst i saken er milevis fra det du finner i gjennomsiktige plastbokser i kjøledisken. Her er kokte poteter med gammelost marinert i eplejuice, rørossmør, smørstekt vårløk, posjert egg og knasende sprø potetskiver.

Et must på tapasbordet: saltkokte poteter

Godt skrubba poteter kokes i vann og mye salt. Og etter at de er kokt, får de enda mer salt. Server gjerne sammen med mojo, en dipp med rød paprika, mandler, hvitløk, olje og eplesider.

Lise Finckenhagens friske og fargerike potetsalat

Hun er kjent for å gjøre seg flid med både smaken og utseendet på det hun lager. Så når Lise Finckenhagen mekker potetsalat, lager hun også dressing med estragon, og sylter rabarbra og rødløk. Det gir frisk og syrlig smak, og setter flott farge på retten.

Smørbrød med kokt potet og potetchips

En enkel oppskrift på et helt spesielt og meget lekkert smørbrød. Ja, det ER ei brødskive med skiver av kokt potet, men når den toppes med friterte potetchips og hjemmelagd løpstikkemajones, er retten i andre enden av simpel.

Dansk, lun potetsalat med fløte og sprø skinke

Nypoteter med fløte, erter og skinke. Fløten varmes i ei dyp steikepanne, tykner og blandes med eddik, honning, salt og pepper. Kokte poteter vendes inn, og toppes med ferske erter, vårløk og skinke som er sprøstekt.

Helt enkelt: Kokte nypoteter med dill, smør og salt

Kanskje synes du de er så gode at du aldeles ikke vil tilsette noe annet enn litt forsiktig dill, varmt smør og salt. For perfekt kokte nypoteter: Kok dem først i mellom fem og sju minutter, skru av varmen og la dem trekke i det varme vannet like lenge.