Hopp til innhold

Plukk og sylt sopp, bær og grønsaker

Nå er tida for saft og syltetøy. Og du må også dyrke den herlege kjensla av å bruke alt. Sylt det du har, og lag nydeleg tilbehøyr til både middag og salatar.

Østerssopp, rødløk og gulrot i eddiklake

Så å seie all sopp kan syltast. Sopp blir betre jo lenger han står på glas.

Foto: Marika Lytts-Råholm / YLE

Sylting bruker vi både om det søte og salte. Og nå bognar hagen av mat du kan nyte utover hausten og vinteren, viss du tek grep no.

La oss byrje med eit søte. Plommesyltetøyet lagar du no. Seinare kan du lage vaflar, brød eller arme riddarar.

Bruk krydder i syltetøyet. Kardemomme, kanel, vanilje, muskat, nellik og ingefær kan brukast til å lage fantastisk godt syltetøy.

Grønsaker på glas er godt som middagstilbehøyr eller i ein salat. Glasa er dessutan veldig dekorative og kan fint brukast som ei lita gåve.

Du kan sylte bortimot alt du kan tenkje deg. Her bruker vi rotgrønsaker i tynne skiver med eller utan raudløk – og jordskokk og polkabete.

Med eit glas sylta rabarbra har du litt ekstra smak til middagen, salaten eller osten.

Sylting er verkeleg ein fin måte å ta vare på soppen. Sopp i eddiklake passar utmerkt som tilbehøyr til gryter og gratengar.

På jakt etter fleire spennande oppskrifter? Klikk deg inn på syltetøy, marmelade og saft eller sylta grønsaker.